Lze vadasku plně nahradit multimetrem a fázovkou?

<< < (6/7) > >>

Hynek Havliš:
Citace: Václav Třetí  06.07.2021, 08:07

...Proč říkám, že je to multifunkční pomůcka ... je to malá a lehká přenosná lampa, stačí zapojit ji do prodlužovačky. Také je použitelná pro svícení v místnosti, zapojením do zásuvky na stěně mám lampu, která nepadá, nic nezapálí a nerozbije se.
... Největší výhodou je, že svit je vidět daleko a lze ji nechat svítit delší dobu ...

To je zajímavé a určitě použitelné i dneska. Jenom vzhledem k charakteru mojí práce mě to nenapadlo - obvykle pracuji na zařízeních, která jsou poměrně rozměrově malá, obvykle ne sám a obvykle nejsou k dispozici běžné 230 V zásuvky - spíše 24 V rozvody, konektory servopohonů apod. Tedy málokdy bych tyto výhody ocenil.
No ale, abych přidal ještě jednu osobní vzpomínku, takováto "zkoušečka" i pěkně hřeje, což může být na montáži v zimě celkem příjemné - může trochu vyhřát menší rozvaděč (i to už jsem ale velice dlouho nedělal).

Miroslav Revús:
Keď sa už rozprávame o svetielkach, tak pridám svoje.
Používam zapuzdrené LED (také, čo sa montujú na panel) s Un 24V a 230V. Je to výborná pomôcka pri detekcii krátkodobých signálov alebo riadiacich impulzov. Je to vidieť z rôznych uhlov, a je to rýchlejšie než digitálne meradlá.
Pripojím ju do akejkoľvek svorky, na rozdiel od skúšačky/multimetra a môže svietiť ľubovoľne dlho.

Nedávno som týmto spôsobom dokázal zákazníkovi, že naše zariadenie je v poriadku, len jeho občas nepošle riadiaci signál. Po natočení sekvencie na video sa prestal s nami naťahovať o reklamáciu.  :)

Jiří_Hrubý:
Citace: Hynek Havliš  07.07.2021, 09:30

spíše 24 V rozvody, konektory servopohonů apod.

No, u těch serv asi ne, ale docela dlouho a úspěšně používám žárovky 24V/10 a 21W v rozvaděčových polích s 24V ovládačkou, protože na rozdíl od multimetru pomůže třeba v případě, že některé relátko nespíná, protože vzdálený ovládací kontakt se dlouhodobě nesamočistil kvůli malému proudu a právě několik sepnutí s paralelně připojenou zátěží žárovky pomůže. Stejně tak převodníky 0-10V s žárovičkou 12V/2W a výstupy z "karet" v simaticu.
Na měřák buď není odevšad vidět, nebo nereaguje rychle, nebo ukazuje vlivem vysoké vnitřní impedance nesmysly.
Pak mám ještě přípravek se zdířkami pro banánky a objímkou pro žárovku jako zátěž k voltmetru.

Hynek Havliš:
Citace: Jiří_Hrubý  07.07.2021, 15:41

....ale docela dlouho a úspěšně používám žárovky 24V/10 a 21W v rozvaděčových polích s 24V ovládačkou ...

Za tímto účelem mám zakoupeno světlo Banner S15WLWQ, viz příloha. Má konektory M12 a dá se dokonce zapojit jako průběžné. Doporučuji - jsem s ním spokojen.
Má tedy určitě nižší příkon, než Vámi zmíněná žárovka, což může být v některém případě výhoda i nevýhoda...

Jiří_Hrubý:
Díky za tip, tohle si objednám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana