Lze vadasku plně nahradit multimetrem a fázovkou?
David Hruda:
Citace: Petr Rosner 29.06.2021, 15:52
UNI-T UT18C je ok, ne?
Je.
Citace: Viktor Klemon 29.06.2021, 17:03
U skúšačiek uni T nefunguje meranie sledu fáz, aj keď predstierajú, že funguje.
Mám jich několik, několik i zlomených, a nevšiml jsem si, že by měření sledu fází nefungovalo.
Jan Sixta:
Citace: Jan Franěk 28.06.2021, 09:42
Multimetry jsou všeobecně laboraatorními přístroji a nejsou primárně určené k měření v instalacích nn. Přístroje k tomu určené, splňují určitou mechanickou odolnost, krytí a bezpečnostní kategorii CAT IV/600 V, CAT III/690 V.
, nechci se přít nebo slovíčkařit, ale vaše tvrzení se mi zdá nepřesné. Pokud si koupíte multimetr vhodný pro daný účel, bude jak mechanicky dostatečně robustní, tak dostatečně elektricky robustní (bude splňovat příslušné požadavky pro bezpečnost obsluhy) a bude vybaven i vhodnými měřícími režimy.
Citace: Zdenek Skotnica 28.06.2021, 09:53
Nevýhodou u digit. multimetru může být i jeho velký vnitřní odpor. cca 10Mohm.
Stejně tak, pokud si zakoupíte multimetr pro daný účel vhodný, bude vybaven i nízkoimpedančn ím módem pro měření napětí. Paušalizovat, že digitální multimetr znamená automaticky 10 Mohmů, je taktéž poněkud nepřesné.
Mezi vhodné multimetry rozhodně nepatří naprostá většina šmejdů od UNI-T a podobných. Za kvalitní zboží se samozřejmě platí a tak nelze očekávat, že kvalitní multimetr zn. Fluke, Agilent, Brymen, Gossen Metrawatt nebo podobný bude stát pět set, nebo tisíc korun. Pravděpodobně budete minimálně na řádu několika tisíc korun jako naprosté minimum.
Jako nejlevnější slušný digitální multimetr vybavený nízkoimpedančn ím módem pro měření napětí, který znám, je asi Brymen BM235.
Jinak nenechte se vysmát, CATegorie přístrojů natištěné na nich samotných, zejména u levnějších modelů, jsou převážně jen vlhkým snem jejich výrobců a distribučních řetězců. Doporučuju výběr vaší každodení měřící techniky nepodceňovat ani na ní nešetřit.
Viktor Klemon:
Citace: David Hruda 29.06.2021, 17:05
Je.Mám jich několik, několik i zlomených, a nevšiml jsem si, že by měření sledu fází nefungovalo.
Bolo ich niekoľko, viaci krát mi posielali nové, potom prišlo písomné vyjadrenie a peniaze, že ich výrobok vraj túto funkciu funkčnú nemá, aj keď tam je.
Dodnes mi niektoré z tej zásielky zostali, ostatné tam funguje, inak je mechanicky
príjemná na používanie, subjektívne mi sedí viac ako nové FLUKE.
Jan Franěk:
Citace: Jan Sixta 01.07.2021, 18:18
, nechci se přít nebo slovíčkařit, ale vaše tvrzení se mi zdá nepřesné. Pokud si koupíte multimetr vhodný pro daný účel, bude jak mechanicky dostatečně robustní, tak dostatečně elektricky robustní (bude splňovat příslušné požadavky pro bezpečnost obsluhy) a bude vybaven i vhodnými měřícími režimy.
Ano, také nechci slovíčkařit. ;)
Auta taky popisujeme všeobecně jako nevhodná na závodní okruhy, nebo do terénu. K tomuto účelu bývají postavený závodní a další speciály, určené pro úzký okruh závodníků/jezdců, za úplně jiné peníze, než koupíte "běžná" auta. Domnívám se, že toto káždý běžně vnímá a chápe.
Jinak po svých zkušenostech UNI-T nevnímám moc pozitivně, ale vím, že mnoho lidí je s nimi spokjeno a poskytují za svou cenu to, co někteří požadují.
V jiném vlákně zde popisuji svoji zkušenost s Fluke a připravuji se něco podobné napsat i o Duspol. ALe moje testování probíhá i v delším časovém období.
Jan Bocek:
Citace: Petr Rosner 28.06.2021, 02:26
Poskytuje vadaska (např. zkoušečka SN-4) nějakou výhodu oproti kombinaci fázovka + multimetr, kromě toho, že to mám v jednom a nemusím měřit dvakrát a u některých typů měření sledů fází?
Jsou to různé kategorie "měřících přístrojů", vadaska/doutnavka/voltmetr/ampérmetr a každá je k jinému použití. Nelze srovnávat koloběžku s Mercedesem i když nás obojí dovedou k cíli. Stejně jako srovnávání UNI-T a Fluke.
Citace: Václav Třetí 28.06.2021, 12:50
Jakoukoliv zkoušečku musí uživatel dobře znát, bezpečně používat a hlavně umět správně vyhodnotit to, co ukazuje.
V některých případech je výhodné zapůjčení MP i s obsluhou ( na příklad v oblasti EMC). U každého MP je dobré si napsat svůj manuál a tak vyzkoušet všechny možnosti a rozsahy, které MP umožňuje.
"Vadaska" jakéhokoliv typů je dvojvodičová zkoušečka a je základní výbavou elektrikáře.
Dnešní "vadasky" mají i několik příjemných přídavných funkcí.
V podstatě nám tento přístroj, nebo spíše pomůcka slouží k tomu, abychom ověřili přítomnost napětí a případně zjistili kde je fáze. Sled fázi je pro speciality.
MULTImetr slouží k jiným účelům.
Zde potřebujeme znát velikost měření veličiny a to jak napětí, proudu, odporu, kapacity, obvodů a někdy je doplněný i generátorem signálu. Prostě MULTI.
Multimetry jsou obvykle laboratorní přístroje určené k práci na stole, v dílně. Jsou sice i takové, které lze nosit v brašně.
Závěr:
k práci v elektrotechnic e potřebujeme více měřících přístrojů. Žádný multimetr neobsáhne veškerá měření podle zaměření servisní práce. Zde platí to, co napsal Václav Třetí. Škola měření je proces závislý od toho k jakému účelu měření a měřící metody slouží.
Z praxe elektrotechnik a:
- mám několik desítek zkoušeček různých typů a výrobců. Pak si zvyknu na jedinou...
- mám několik klešťáků a multimetrů do brašny do terénu včetně doutnavky
- mám desítky měřících přístrojů v domácí laboratoři ( RLC, osciloskopy, zdroje, spektráky, atd.)
- také vybavení pro revize EZ jak na nn tak na vn
mám také žárovkovou zkoušečku se žárovkou 100W/260 V
Jenže dotaz nebyl od elektrotechnik a, ale od laika v elektrotechnic e.
Je dobré mít nějakou zkoušečku napětí a někdy i multimetr....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana