Kdy prohlášení o shodě na výrobek nahrazuje výchozí revizní zprávu?

<< < (4/7) > >>

Tomáš Žabka:
Tak teď jsem z toho trochu zmatený, podle toho co tu čtu, tak jde legálně za strojní zařízení prohlásit skupinu čerpadel, nádrží a elektroinstala ce, které se připojují na uzemnění dělá se u nich jímací soustava atd.

Bohužel s prohlídkami strojních zařízení a jejich prohlídek jsem se zatím nesetkal, ale připadá mi to už hodně na hraně (nebo spíše za hranou).
Možná podle rozsahu platnosti ČSN EN 60204-1 ed.2 to jde, ale podle přílohy C tam ukázku takovéhoto soustrojí nevidím. Každopádně pokud to "projde" přes TIČR, tak mi to nepřísluší zpochybňovat.

"
1 Rozsah platnosti
Tato část IEC 60204 platí pro používání elektrických, elektronických a programovateln ých elektronických zařízení a systémů u strojů, které nejsou během činnosti přenosné rukou, včetně skupiny strojů, které pracují společně koordinovaným způsobem.
POZNÁMKA 1 Tato část IEC 60204 je aplikační norma a není určena k tomu, aby omezovala nebo brzdila technický pokrok.
POZNÁMKA 2 V této části IEC 60204 termín elektrický zahrnuje elektrické, elektronické a programovateln é elektronické předměty (tj. elektrické zařízení znamená elektrické, elektronické a programovateln é elektronické zařízení).
POZNÁMKA 3 V kontextu této části IEC 60204 se termín osoba vztahuje k jakémukoliv jednotlivci a zahrnuje takové osoby, které jsou určeny a vyškoleny uživatelem nebo jeho zástupcem (zástupci) pro používání a ošetřování příslušného stroje.
Zařízení, na které se vztahuje tato část IEC 60204, začíná v místě připojení elektrického napájení k elektrickému zařízení stroje (viz 5.1).
POZNÁMKA 4 Požadavky na instalaci elektrického napájení v budovách jsou uvedeny v souboru IEC 60364.
Tato část IEC 60204 platí pro elektrické zařízení nebo části elektrických zařízení, které pracují se jmenovitými napájecími napětími nepřesahujícím i 1 000 V v případě střídavého proudu (AC) a 1 500 V v případě stejnosměrného proudu (DC) a se jmenovitými napájecími kmitočty nepřesahujícím i 200 Hz.
POZNÁMKA 5 Pokud jde o vyšší napětí, viz IEC 60204-11.
Tato část IEC 60204 nezahrnuje všechny požadavky (např. na ochranu, blokování nebo řízení),    které jsou stanoveny jinými normami nebo předpisy kvůli ochraně osob před jinými než elektrickými nebezpečími.
Každý typ stroje vyžaduje splnění specifických požadavků pro zajištění přiměřené bezpečnosti.
Tato část zahrnuje výhradně elektrická zařízení strojů, jak jsou definována v 3.35, není však na ně omezena.
POZNÁMKA 6 V příloze C jsou uvedeny příklady strojů, jejichž elektrická zařízení mohou být předmětem této části IEC 60204.
"

Radim Strycharski:
Citace: Tomáš Žabka  23.06.2021, 07:42

Tak teď jsem z toho trochu zmatený, podle toho co tu čtu, tak jde legálně za strojní zařízení prohlásit skupinu čerpadel, nádrží a elektroinstala ce, které se připojují na uzemnění dělá se u nich jímací soustava atd.

Nejde o strojní nebo "nestrojní" zařízení. Jde o zařízení obecně, které je nebo není považováno za výrobek. Strojní zařízení lze určit jako výrobek, kde se provádějí zkoušky, nebo jako instalaci, kde se provádějí revize a stejně tak to lze i u "nestrojního" zařízení. Třeba sušárna písku bez ventilátorů (aby bylo jasné, že to není strojní zařízení). V jednom podniku to bude instalace s revizemi a ve druhém výrobek s prohlášením o shodě.

Miroš Jan:
Osobně to vnímám tak, že obecně lze elektrické zařízení rozdělit na několik kategorií.

1.   Pevná, nebo-li stavební elektroinstala ce, (fabrika, kancelář, rodinný dům)
2.   Vnější a vnitřní ochrana proti přepětí (postaru hromosvod)
3.   Strojní zařízení (což je v tomto konkrétním případě)
4.   Elektrické spotřebiče (myčka, pračka, fén, ruční elektromechani cké nářadí)

Nic mezi tím.
 :)

Karel Bělohlávek:
Citace: Tomáš Žabka  23.06.2021, 07:42

Něco podobného jsem slyšel v trochu opačném gardu:

"Jak si můžete dovolit posuzovat soustavu čerpadel a nádrží jako elektrickou instalaci a dělat jakési revize, když se jedná o strojní zařízení podle definice v NV č. 176/2008 Sb.
Kde máte hodnocení rizik, proč zařízení nevyhovuje požadavkům 60204 atd."

Posuzování technologickýc h zařízení je obecně problematické a lze na něj pohlížet z mnoha úhlů. Obecné hodnocení bezpečnosti strojních zařízení ale považuji za mnohem vyšší level, než hodnocení elektrických instalací. Je to však také mnohem náročnější.

Velký Bobeš:
Citace: Miroš Jan  22.06.2021, 14:54

Pokud to má charakter strojního zařízení, je to výrobek. :)

A já jsem si dosud myslel, že výrobek musí mít označení konformity CE. A zatím je to dáno jeho charakterem.  :o

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana