Podle čeho nyní třídíte vnější vlivy na normální, nebezpečné, zvlášť nebezpečné?
Pavel Horský:
Citace: Radim Strycharski 28.04.2021, 09:20
Jestli tu starou normu použije pro zpracování projektu, tak nejenže může, ale asi i musí.
A proč by měl projektant použít v nově vypracovávaném projektu starou neplatnou normu? To snad ani nejde.
Miroš Jan:
Tak to mě taky zajímá. ??
Velký Bobeš:
Citace: Pavel Horský 28.04.2021, 10:16
A proč by měl projektant použít v nově vypracovávaném projektu starou neplatnou normu?
Třeba proto, že se nezměnily fyzikální zákony, aplikované tou normou na VV.
Jan Bocek:
Pro vážnost diskuse jsem si prostudoval dobrý příspěvek komisaře TIČRu z roku 2014.
To ještě platily ed. 2
https://elektrika.cz/data/clanky/slu67
"Zákon" mi klade základní podmínky pro uvedení EZ do provozu, kde jsou zásady bezpečnosti, které neohrozí bezpečnost osob a majetku ( §2 NV 17/2003).
Novelizovaný zákon již stanovuje, že uvedení EZ do provozu je s podmínkou souladu se správnou praxí z hlediska bezpečnosti, která se předpokládá. Dokumentace obsahuje odpovídající analýzu a posouzení rizik.
A při analýze rizik se projektant ptá, zdá je, nebo není zvýšené nebezpečí z hlediska úrazu elektrickým proudem. Pokud ano, navrhne řešení. Normy má jako pomůcky, které stanovují minimální požadavky. Již se o zvláštním nebezpečí nemluví. Dobře, nebudu výraz "ZNP" používat. Jen že je zvýšené nebezpečí a potom již jen prostory s BE....ale ty prostředky na snížení nebezpečí zůstávají pořád stejné.
Ano, nezměnily se fyzikální zákony, jen se změnilo názvosloví. Dobrá přípomínka.
Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský 28.04.2021, 10:16
A proč by měl projektant použít v nově vypracovávaném projektu starou neplatnou normu? To snad ani nejde.
Proč se v technické zprávě citují normy? Mám za to, že je to standard, kdy se při tvorbě autorského díla používá jiné literatury, takže se ocituje. Norma je přece literatura použitá při tvorbě projektu a když stará norma řeší něco, co nová neřeší, tak nevidím žádný rozpor v ničem. Dovedu si představit situaci, kdy budu psát MPBP a budou mi vhodné pasáže z dávno minulé ČSN 343100, protože nová 50110 se podrobností dobrovolně vzdala. Proč bych ji v MPMP nemohl ocitovat?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana