Podle čeho nyní třídíte vnější vlivy na normální, nebezpečné, zvlášť nebezpečné?
Pavel Tesař:
(norm)
Podle čeho nyní třídíte vnější vlivy na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné?
Jiří Schwarz:
Představitelé TIČRu se netají tím, že když pro něco nemáme aktuálně platnou normu, můžeme jako návod použít normu neplatnou, zrušenou nebo i zahraniční
Pokud jde o ochranu před úrazem, není tak zásadní rozdíl mezi normálním a nebezpečným prostorem.
Zásadnější rozdíl je mezi nebezpečným a zvlášť nebezpečným prostorem, ale tam v mnoha případech řeší "druhou ochranu" nebo další ochranné opatření normy řady 33 2000-7-xxx
Tak se s tím musíme nějak poprat, často i s použitím jistých zkušeností a s využitím "zdravého selského rozumu"
Jirka Š. Svejkovský:
Například podle technické zprávy, která je součástí projektu a ten je na rozdíl od normy závazný pro všechny zúčastněné strany. Teda pokud to projektant uvede.
Jinak se to určuje:
- pohledem do křišťálové koule
- pohledem z okna
- kvalifikovaným odhadem
Vzhledem k tomu, že od příštího roku začne platit novela zákona 174/68 Sb. (je stejně starý jako já, teď jsem si to uvědomil) a budou novelizovány příslušné vyhlášky, tak předpokládám, že bude novelizována i vyhl. 73/2010 (v návrhu změn to není).
Ministerští profesionálové mají dvě možnosti:
Zvlášť nebezpečné prostory z třídy I úplně vypustit (jsem pro) nebo přímo v této vyhlášce zvlášť nebezpečné prostory nějak definovat. Ale to by se zase museli nějak sladit s normou, která se může měnit.
Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz 25.04.2021, 20:42
Tak se s tím musíme nějak poprat, často i s použitím jistých zkušeností a s využitím "zdravého selského rozumu"
Na tabulky NA4-6 z ČSN 33 2000-4-41 ed.2 jsme byli zvykli a uměli jsme s tím pracovat.
S nástupem edic 3, jak u 4-41 tak ČSN EN 61140 ed.3 se mi to v průmyslu zjednodušilo.
Řeším případy, kdy EZ zahrnuje/nezahrnuje zvýšené nebezpečí úrazu elektrickým proudem a podle toho volím opatření podle tabulky 2 nebo 3
A v průmyslu obvykle zahrnuje.....a na ostatní máme normy řady 7
Jan Franěk:
Citace: Pavel Tesař 25.04.2021, 17:10
(norm)
Podle čeho nyní třídíte vnější vlivy na normální, nebezpečné a zvlášť nebezpečné?
A důvod k tomuto třídění?
Jinak zajímavě o VV píše ing. Karel Dvořáček v časopisu Elektro. V posledním 4 díle, nyní najdete druhý díl o VV.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana