Podle čeho nyní třídíte vnější vlivy na normální, nebezpečné, zvlášť nebezpečné?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Darwin Khonus 26.04.2021, 14:55
Podle mého názoru se zrušením 33 2000-4-41 ed.2 ve vztahu k 73/2010 Sb. (a té nešťasné formulaci) vlastně nic nezměnilo.
Jistě přesnou formulaci asi všichni známe.
Pokud se nic nezměnilo, budete zvát TIČR, pokud narazíte na vliv AB6, AB7 nebo dokonce AF4?
Darwin Khonus:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 26.04.2021, 15:04
Pokud se nic nezměnilo, budete zvát TIČR, pokud narazíte na vliv AB6, AB7 nebo dokonce AF4?
Odpověď je ne, nebudu. Stejně jako bych je nezval v době platnosti ČSN 33 2000-4-41 ed.2/Z1.
Protože: prostor zvlášť nebezpečný se nerovná zvlášť nebezpečné působení vnějších vlivů.
Ani si nedovedu představit, že by projektant určil třeba kůlnu AB7 a já tam zval někoho na kontrolu instalace před uvedením do provozu.
Nebo akumulátorovna (AF4). Také pochybuji, že by to někoho zajímalo.
Myslím si, že přednost před tabulkovým zatříděním, by měla mít logická úvaha zda určitá kombinace vlivů nemá "zvlášť nebezpečné působení". To by mělo být uvedeno v protokolu o určení VV.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Darwin Khonus 26.04.2021, 15:24
Odpověď je ne, nebudu
Slovíčkaření. Ne každý na to má koule. Postavili jsme dvě elektrárny a TIČR tam byl pečenej, vařenej.
Mě zajímá současný stav. Mám určit zvlášť nebezpečný prostor jako projektant z vlastní vůle (rád bych, zbavuju se odpovědnosti) nebo ne?
Jan Bocek:
Pokračování "výživné" diskuse
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,42028.54.html
Změnilo se něco podstatně?
"Normotvorná díra" jde i dobře využit.
Prováděli jsme technický dozor při rekonstrukci administrativn í 4. patrové budovy státní správy. V PD nebyla kategorie EI na ohlášení podle V73 na TIČR. Jenže ohlášení provedl investor bez konzultace. Chtěl mít jistotu, že je vše OK. Nastal problém "hádat" se s inspektorem... ..nakonec jsme museli nevyžádanou službu také uhradit. Inspektor uznal objekt jako shromáždiště osob nad 200. Stačilo sečíst plochy ve všech podlažích a podělit počtem pracovníků na metr2. Učíme se na chybách a od té doby mne první zajímá, jak je definovaná stavba a zdá patří pod V73. A do smlouvy s investorem to dávám jako jasný bod smlouvy, že stavba pod V73 nepatří a proto CN je pouze za dílo včetně VRZ. Platby za technický dozor TIČRu nejsou zanedbatelné. Proto i z těchto důvodu jsme vždy velice zvažovali jako projektanti, zdá vůbec bude pracoviště/prostor s vlivy ZN. Velice často byl takový VV označen nesprávně a zbytečně. /i]
PS Jako projektant upozorním , že EZ zahrnuje/nezahrnuje zvýšené nebezpečí úrazem elektrickým proudem. Proč bych měl "dráždit" s nějakým zvláště nebezpečným prostorem?
Prostě včera byla silnice dvojsměrná a dneska je jednosměrná. Normotvůrci ukazují cestu.
Velký Bobeš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 26.04.2021, 15:04
Jistě přesnou formulaci asi všichni známe.
Asi je důležité, zda se jedná o zařízení pracovišť (jak je uvedeno ve V73) a nejen o VV. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana