Proč se přepálil PEN vodič zrovna v hlavním rozvaděči ne až podružném?
Jan Bocek:
Nevidím přepálené vodiče, jen opálené.
Fotografie je mizerná, na svorce dva vodiče a dále vidím jen jeden odvodní vodič. Nějak to splývá. Přívodní vodič shora je zřejmě AL a je silnější
Navíc se mi zdá, jako by ten první vodič zleva bylo lanko. A je mnohem slabší než přívodní.
Přikláním se také ke špatnému spoji.
I když ta "kulička" nad levou svorkou a černý flek na podložce
proti DIN liště......
Závěry musí udělat odborník na místě.
Rozdělení PEN na PE a N se má provést před odbočením na podružné
rozvaděče.
Mizerná řemeslná práce....řekl by majstro
Zdeněk Dančák:
PEN a průřez 6mm2 je špatně i kdyby to nehořelo.
Dle opálení izolace to vypadá, že nejvíce tepla vznikalo v místě svorky, takže přechodový odpor ve spoji. Vzhledem k tomu, že tam jsou dva šroubky (což beru jako velmi spolehlivé řešení) tak buď "odtekl hliník", ale ten není tak opálený nebo nebyly dotažené šrouby na CU vodičích.
Může tam být ale zavlečen i nějaký bludný proud, to se nevylučuje.
Václav Třetí:
Já vidím také spíše tu špatnou práci. Svorka se přehřívala nedotažením a také velkým proudem. Elektrokotel 18kW je docela silný spotřebič, když připočítáme dva boilery a běžné domácí spotřebiče a to, že letos byla trochu větší zima než v létech minulých, tak se není čemu divit. A vodiče jsou docela slabé a pokud je to PEN, tak je to vůbec špatně - tedy před třemi roky, pokud to není výrazně starší a pouze neproběhly nějaké úpravy. Bylo by zajímavé vědět např. jaká je hodnota hlavního jističe.
Uvidíme, zda bude tazatel ještě komunikovat, zase je to nepřilášený jedinec, to je vždy k ničemu. Neodpovídá na dodatečné dotazy a chodí se dívat za bukem a myslí si jak na to vyzrál, že zůstal neznámý. My pak tady rozvíjíme různé teorie a většinou zbytečně. Obecná rada je stále stejná - pozvat odborníka s měřícími přístroji, a hned bude jasno.
Rozvodak:
Tady je to zcela evidentní... Špatný spoj na PEN šíně. Takhle to dopadne když se dotahuje "Na sladko"
Miroš Jan:
Citace: Rozvodak 12.04.2021, 12:29
Tady je to zcela evidentní... Špatný spoj na PEN šíně. Takhle to dopadne když se dotahuje "Na sladko"
Mám naprosto stejný názor. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana