Proč se přepálil PEN vodič zrovna v hlavním rozvaděči ne až podružném?

<< < (3/7) > >>

František Šohajda:
Jedna věc mě zaráží?
Jsou tam dva šrouby na PEN a že by ani jeden nebyl utažen?
Jeden utažený  by postačoval pro provoz!!

Jan Franěk:
Příčin je a bude jistě více. To už se tak stává, že průseru předchází řada drobných opomenutí, přehlédnutí a chybiček.

Jako první mě zaráží už ten průřez 6mm pro PEN, u domácnosti s  18kW elektrokotlem. CHápu sice vektorové sčítání proudů u zátěží, ale elektrokotel nemá vždy symetrickou zátež a navíc je zde mnoho dalších spotřebičů v domácnosti. Od těch v kuchyni, po pračku a sušičku. Za jistých velmi nepříznivých okolností, když je to například špatně rozfázované, může dojít k velkému zatížení i na vodiči PEN a v kombinaci s nedotaženými vodiči, je zde vypálený spoj. ALe může jít i o naopak příliš přetažený spoj, kdy mohlo dojít v důsledku velké deformace skoro k uštípnutí vodiče, tedy k velkému zeslabení průřezu.
To jsou většinou důsledky nedostatečného průřezu vodičů PEN, tam, kde se počítá s průřezy většími,  včetně požadavků norem.  
Z fotky to vypadá, že na svorkovnici byly vodiče dva, ale dovnitř rozvaděče vidím vést pouze jeden z vodičů. To moc nechápu a bylo by dobré doplnit informace, nebo vložit více fotek.

Ojebání na průřezu PEN vodiče, má pak při této závadě většinou velmi drahé škody. Často toto odnese elektronika v domácnosti. S tím mám bohužel i svou osobní zkušenost  (norm)

Také se domnívám, že se tento problém musel začít "hlásit" již dávno před tím, než došlo k upálení PEN. Jen tato varování, mezi které může patřit například pomrkávání světel, občasné výpadky PC, či jiné elektroniky a podobně,  vžichni zůčastnění prostě ignorovali. Budiž to varováním pro ostatní, že v těchto případech je dobré včas zavolat svému elektrikáři, aby to opravil a zabránil tak nebezpečné situaci.

Pavel Horský:
Při bližším pohledu na svorkovnici mě znepokojuje ten jakýsi oblouček, který kouká z vrchu svorky.
Nějak se mi nechce věřit tomu, že by ten kdo prováděl toto dílo pro sichr ohnul vodič do svorky z důvodu vytvoření lepší styčné plochy.
Pokud by to totiž takto bylo, pak při utahování šroubů tyto zajeli mezi oblouček a ukrojili tak z každého cca jeho polovinu průřezu.
Neštěstí je pak na světě.
Dle stavu vodičů je vidět, že za celou tu neplechu může právě onen vodič, který popisuji . Ostatní vodiče pak již zařvali díky vzniklému teplu z přechodového odporu.

Opět to ukazuje na špatně provedenou práci.
Úmysl byl zřejmě dobrý, ale díky pravděpodobným malým zkušenostem a nebo nižším IQ to dopadlo jak dopadlo.  :-\

Rozvodak:
Obdobné poruchy už ani nepočítám, je to poměrně časté.
Problém je v tom, že někteří jedinci nechápou funkci PEN vodiče, tudíž di nedají záležet na jeho připojení a dimenzování.

Obvykle to zraje pár let než dojde k tomu co je na fotce. Urychlovač je zatížení a vlhkost.

Rozmahel Vladimír:
Vadný spoj je jasně vidět, vodič zleva má dole i zoxidovaný šroubek. To ano.
Ale poškození izolace toho Al vodiče je zvláštní. Není poškozena od hned od svorky jako jsou vodiče Cu, ale větší poškození izolace Al vodiče je jaksi výš a dál od svorkovnice. To je zvláštní. Proto jsem tipoval i možné přepětí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana