Je nutny u bojleru zemnici vodič?
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Jonáš 24.03.2021, 12:06
El.boiler je klasicky tř.I, takže zemnicí vodič, PE, obsahuje přívodní kabel 3x2,5; Tahat k boileru jiný, ještě další "zemnicí" vodič, žádná norma nepožaduje, je to plýtvání materiálem. Další paralelně natažený zel./žl. vodič od PE přípojnice k boileru nic neřeší a mnohými elektrikáři je mylně nazýváno "pospojováním".
S tímto výrokem nemohu prostě souhlasit. Jde o velmi rizikový prostor z pohledu možného úrazu el. proudem, právě proto je na tyto prostory připravena zvláštní norma. Zde se říká že pro pevně připojený ohřívač vody, nemusí být proudový chránič, ale ne že nemá být. Také je tam striktně napsané, že se musí zřídit pospojení - viz přiložený článek. Já si to vysvětluji tak, že když je tam více jak jeden bod k pospojení, tedy uvedení na jeden potenciál, musí se to zřídit. Nicméně také chápu že ne vždy tam být musí a je zřizováno. Ovšem to že někde nemá smysl, by mi nedovolilo bez znalosti konkrétního místa říci, že se pospojovat nemusí, protože je tam vodič PE. S tím norma počítá a i tak počítá s pospojením, protože ochrana vyrovnání potenciálů je dle mne jedna z nejjednoduššíc h a zároveň nejspolehlivěj ších. Já to vnímám tak, že pokud nebude chránič, rozhodně provedu další doplňkovou ochranu a to pospojováním, nebo přizeměním.
Pak je ještě otázkou, jestli ten bojler má svorku, nebo ne. Je dost možné i to, že dnes už se moc nepočítá s umístěním bojleru nad vanou a tudíž bojler který svorku nemá, není pro tuto montáž vhodný, nebo bude zapotřebí použít proudový chránič. JE to o minimalizaci rizik.
Za úplně absurdní považuji výkřik, že zřízení doplňkové ochrany, klidně i kdyby byla nad rámec normového minima, je plýtváním materiálem. Naopak považuji tuto investici v řádu desetikorun, za dobře investované peníze.
Radim Strycharski:
Ať už to bude provedeno podle Honzy Fraňka, nebo podle pana Jonáše, tak obojí bude v pořádku. Protože podle Honzy to bude nad rámec norem a pan Jonáš přesně vystihl normativní minimum. Šroub na plášti boileru není od toho, aby se využil ke zhotovení paralelní ochranné cesty jako dubl pro připojovací kabel. Ten šroub je tam od toho, aby v případě, že se v prostoru bude nacházet nějaká cizí vodivá část (vana, topení, trubka vody apod.) mohl být využit jako bod elektroinstala ce pro připojení těchto neelektrických konstrukcí. Nic víc.
Peter Lovacký:
Ja v tom čl. ktorý vložil p. Franek čítam že pripojiť sa musia nechránené vodivé časti...a kovový kryt bojlera predsa je už chránený pripojením vodiča PE...
Tak mi z toho vychádza, že doplnkové pospájania sa bojlera jak spotrebiča v zmysle toho článku netýka...
Nie je to zvláštne?..pre bojler v zóne 1 ani chránič, ani pospájanie?
Čo sa urobí nad normu je už druhá vec, tam norma uvažovanie že „pre istotu“ neobmedzuje v ničom, ...no to už nie je debata o norme, ale o skúsenostiach z praxe...
Citace: Radim Strycharski 26.03.2021, 06:42
Ten šroub je tam od toho, aby v případě, že se v prostoru bude nacházet nějaká cizí vodivá část (vana, topení, trubka vody apod.) mohl být využit jako bod elektroinstala ce pro připojení těchto neelektrických konstrukcí. Nic víc.
A nemá byť správnejšie pre projektanta namiesto šruby na bojleri tým bodom elektroinštalá cie spoločná METka pre kúpeľku?...podľa normy najlepšie dakde na vstupe do miestnosti?
Myslím tak, že keby sa náhodou bojler v zóne 1 zruší, tak v tej zóne vznikne svorkovnica doplnkového pospájania...?
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 26.03.2021, 21:39
Ja v tom čl. ktorý vložil p. Franek čítam že pripojiť sa musia nechránené vodivé časti...a kovový kryt bojlera predsa je už chránený pripojením vodiča PE...
Tak mi z toho vychádza, že doplnkové pospájania sa bojlera jak spotrebiča v zmysle toho článku netýka...
A proč tu větu v normě nedočtete? .. a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení ..... To si jako vyberete jen to, co se vám hodí?
Citace: Peter Lovacký 26.03.2021, 21:39
Nie je to zvláštne?..pre bojler v zóne 1 ani chránič, ani pospájanie?
Taky jste si všimnul? Já říkám že v tomto prostoru je potřeba další opatření zvedající bezpečnost. Buďto chránič, nebo pospojení, či přizemnění. Nevidím logiku ani správnou cestu v tom, vynechat oba způsoy doplňkové ochrany.
Zdeněk Mazač:
Setkal jsem se i s boilerem, který měl šroub pro připojení pospojení pod krytem připojovací svorkovnice a nebo i na přírubě topného tělesa
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana