Lze použít polské zásuvky s ochranným kolíkem dole i v Česku?

<< < (11/14) > >>

mafiak:
Jel libo s kolíkem nebo bez?

(byt Varšava)

Václav Třetí:
V Polsku jsou dodnes zásuvky bez ochr. kolíku běžné a ve starých instalacích povolené. Oni začali zavádět zásuvky s ochr. kontaktem až po půlce 80. let. Kdysi byly zásuvky bez kolíku používány i v polském kulturním a prodejním středisku v Praze (Jindřišská ul.) a prodávaly se tam občas výrobky, které bez úpravy nešly použít, protože měly vidlice v klasickém provedení C, takže je bylo možné zapojit pouze do zásuvek bez kolíku jako jsou na foto. Ostatně jako mnoho spotřebičů dovážených z bývalého SSSR. Ovšem tam záleželo, odkud byly přivezeny, pobaltské oblasti již tehdá používaly pro některé spotřebiče zásuvky schuko a z dálného východu si dovezl známý spotřebiče, které měly koncovky australského vzoru (typ I).

Kamil Novák:
Citace: Jindra  18.02.2022, 13:22

Tak to vypadá, že jsem zpět na začátku hledání. Přijde mi, že žádné nástěnné zásuvky se slušným strojkem, bytelnou krabičkou a aspoň trochou estetiky na českém trhu nejsou. Což mi vzhledem k počtu paneláků přijde škoda.

Ale jsou. Co takhle systém soklových lišt s příslušenstvím od Hagerů?
Zásuvky silové nebo třeba datové, v libovolných dvojicích, lišta může ve stejném povrchu jako podlaha.
A bonus - když by jste zásuvky potřeboval po nějakém čase přemístit, tak ji jednoduše odmontujete,  posunete kryt lišty na místo vzniklého otvoru a zásuvku upevníte jinam...  (dance)
Takhle jsem osobně vyřešil před časem rekonstrukci rozvodů.  ;)

Jiří_Hrubý:
 EV311006, bohužel, dvojitá je jen SCHUKO.

Jindra:
Citace: Kamil Novák  18.02.2022, 17:06

Ale jsou. Co takhle systém soklových lišt s příslušenstvím od Hagerů?

To je právě problém s tou estetikou - je to dost subjektivní věc. Mě se totiž tohle nelíbí ani trochu...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana