Lze použít polské zásuvky s ochranným kolíkem dole i v Česku?
Čestmír:
Do nepříliš exponovaného (technického) prostoru vybírám novou elektroinstala ci. Poměr cena/vzhled (a doufám, že i nějaká kvalita) u mě jasně vyhrává Asfora. Jenže se mi tuze nelíbí jejich dvojzásuvka, přemýšlel jsem tedy o nahrazení dvojrámečkem.
Jsem naprostý laik, ale takové umístění kolíků jsem ještě neviděl. Jedná se o nějaký polský standard (lze vypozorovat i na českých e-shopech, které ale očividně přeprodávají z Polska) použitelný v Česku?
Nepletu se, když řeknu, že umístění kolíků má - z hlediska praktičnosti - suplovat například dvojzásuvku s pootočenou dutinou tím, že jednu zástrčku přivedu zespoda a druhou zhora?
Jirka Š. Svejkovský:
Tato zásuvka je produkt Schneider Electric určený pro polský trh.
Pokud na této zásuvce nenajdete značku CCZ (české označení shody), pak ji použít u nás nelze. A myslím si, že nenajdete.
Jan Franěk:
Tato zásuvka nemůže mít CCZ certifikaci, protože nheodpovídá našim předpisům.
Nedávno jsme nechávali cetifikovat několik řad zásuvek pro ČR a dvojzásuvku se "sněhulákem" není možné u nás legálně certifikovat a tedy ani používat.
Peter Munka:
Zaujimave, aky to ma dovod ? Co je na tej zasuvke problematicke ?
Zoberme s iny priklad, zvisly dvojramcek, mozem tam osadit jeden strojcek kolikom nahor a druhy kolikom nadol (fazu zapojim vzdy tak, aby bola vlavo od kolika, ak je kolik hore) ?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Peter Munka 18.03.2021, 09:34
Zaujimave, aky to ma dovod ?
ČSN 35 4516, článek 6
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana