Lze použít polské zásuvky s ochranným kolíkem dole i v Česku?
mafiak:
Citace: Peter Munka 18.03.2021, 09:55
...toto je cisty nezmysel, skoro ako EU norma na krive uhorky (vokurky).
Nezmysel je to, že norma pochádza z dielne EU.
Norma popisujúca 4 kvalitatívne triedy (kde jedným z atribútov je aj ich krivosť) tu je od roku 1946.
Jindra:
Chtěl bych trochu oživit diskuzi. Mám podobný dotaz jako původní tazatel - také jsem narazil na dvojzásuvku s horní zásuvkou vzhůru nohama (kolíkem dolu), s tím rozdílem, že se nejedná o "sněhuláka" - mezi prohlubněmi je přepážka o tloušťce cca 2,5mm. Z diskuze si nejsem úplně jistý, zda je větším problémem absence přepážky u sněhuláka, nebo otočená horní zásuvka.
Je tedy taková zásuvka z hlediska revizního technika problém? Je pravda, že v té horní budou pracovní vodiče připojené obráceně, než je zvykem (vnitřně jsou kontakty obou zásuvek propojené svisle nad sebou). Je to ale opravdu v rozporu s normami, nebo taková zásuvka revizí v pohodě projde? (Za předpokladu, že všechny zásuvky v bytě budou zapojeny stejně).
Nevybírám tuto zásuvku kvůli ceně, ale protože hledám zásuvky pro montáž na omítku, kterých je na trhu poměrně málo, a z těch, které jsem našel, má tato s přehledem nejlepší vnější mechanické provedení (je pevná a nekroutí se či nepruží v žádném spoji, na rozdíl od níže zmíněné ABB). Kromě toho mi přijde tím otočením horní zásuvky praktická.
Nemá CCZ značku, ale tu jsem nenašel ani např. na ABB 5512G-C02249. Na obou je pouze CE.
Jiří Schwarz:
Citace: Jindra 17.02.2022, 20:20
... (Za předpokladu, že všechny zásuvky v bytě budou zapojeny stejně).
... Na obou je pouze CE.
To si ale odporujete sám sobě, není možné dodržet pravidlo aby byly všechny zásuvky v objektu stejně, když už u té konkrétní je každá polovina jinak
Osobně bych nebyl takový radikál a dokázal bych se podepsat pod takové provedení dvojité zásuvky, ale docela rád bych viděl jak je to provedeno uvnitř... Občas něco "z dovozu" má na sobě napsáno 16A, ale měl bych strach přes to dlouhodoběji pustit i polovinu
CE na zásuvce vnímám jako podivný rozpor - jak může být něco v Evropě harmonizované, když různé státy mají různé normy a předpisy pro provedení zásuvek?
Kamil Novák:
Citace: Jindra 17.02.2022, 20:20
Nemá CCZ značku, ale tu jsem nenašel ani např. na ABB 5512G-C02249. Na obou je pouze CE.
To je v pořádku, protože nelze označit výrobek Ccz a zároveň CE. (norm) ;)
Citace: Jiří Schwarz 17.02.2022, 21:21
CE na zásuvce vnímám jako podivný rozpor - jak může být něco v Evropě harmonizované, když různé státy mají různé normy a předpisy pro provedení zásuvek?
Lehce, protože značka CE znamená, že výrobek odpovídá příslušným relevantním směrnicím EU, nikoli normám.
Zásuvky typ Schuko taky mají označení CE a přesto jsou v ČR "out"...
Milan Hudec:
Tato zásuvka je určená k montáži na strop do chodeb s obousměrným provozem (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana