Lze použít polské zásuvky s ochranným kolíkem dole i v Česku?

<< < (7/14) > >>

Václav Třetí:
Přátelé, netuším, co vás vede k tomu, že nemáte rádi dvojzásuvky. Klasické provedení dvojzásuvky z Jablonce (strojek 5514) je již principiálně 50 let staré, modernizoval se pouze vnější vzhled, ale dá se říct, že elektricky je to nejspolehlivěj ší zásuvka všech dob. Také myšlenka dvou přípojných míst při jednom přerušení smyčkovaného vedení  je geniální. Dvě jednoduché zásuvky propojené vodiči představují pouze zvýšení počtu spojů, tedy míst s přechodovým odporem.

K dvojzásuvce v dotazu - není homologovaná u nás a nelíbí se mi komutace L a N v jedné polovině zásuvky. Většina z nás (správně, jsme řemeslníci) dodržuje fázi vlevo, což v tomto případě mohu dodržet, ale u horní zásuvky bude efekt opačný - tedy na nic.

Mezera v izolantu mezi horní a dolní zásuvkou mi nepřipadá podstatná, byť norma pro nové výrobky hovoří jasně a náš výrobce samozřejmě upravil provedení strojků 5514 tak, aby této podmínce vyhovovaly (provedení 5512). V době, kdy se objevily upravené zásuvky, tak jsem různým způsobem zkoušel na starém typu zásuvky, zda úprava něco přináší pozitivního z hlediska bezpečnosti. Moje zjištění bylo, že u staršího provedení ani osoba s velmi drobnými prsty (malé dítě) nemá šanci se dotknout kolíku vidlice tak, aby se mohl dostat do kontaktu s fází.

Zásuvky staršího provedení s mezerou namontované dříve se stále mohou používat, norma nemá retrospektivní účinek.

Název TESLA používá více firem a je třeba je rozlišovat. Tesla Motors je firma Elona Muska, která vyrábí auta. Např. TESLA Holding je česká firma a je pokračovatelem TESLA Hloubětín n.p.,  potažmo firmy Elektra založené r. 1921. Mnoho dalších českých firem, bývalých pobočných závodů n.p. TESLA má tento název jako součást svého nynějšího jména.  Výrobcem elektroinstala čního materiálu s označením TESLA je TESLA Stropkov a.s. bývalý i současný výrobce telefonní techniky, který rozšířil svoje aktivity tímto směrem po rozdělení Československa .

Jiří x Svoboda:
Elektroinstala ční krabice, zásuvky atd. značky Tesla, tedy slovenská Tesla Stropkov se v u nás ve velkoobchodě občas objeví do zakázek kde je materiál použit v místech kde nezáleží na vzhledu, je požadavek na nízkou cenu ale investor nechce čínské nebo neznámé přístroje. Zatím se k nám nedostala informace že by s tímto materiálem bylo cokoliv špatně.

Václav Třetí:
Elektricky jsou výrobky TESLA Stropkov spolehlivé a vzhled je neutrální, kvalita provedení plastů dobrá. Výrobky jsou svojí konstrukcí velmi podobné starším řadám Elektro-Praga, nyní ABB. Jsou to kvalitní výrobky se kterými se dá pracovat bez obav ze zvýšené poruchovosti, rozhodně převyšují svojí kvalitou výrobky polské a čínské.

Velký Bobeš:
Citace: Jan Franěk  18.03.2021, 10:34

Za mně není hytparádou
Není schváleno pravidly čj.  ;D

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Franěk  18.03.2021, 10:34

Za mně není hytparádou

Když už jsme zabrousili do pravidel, tak tohle taky není úplně správně.  8)

Jsme mezi elektrikáři, tak se to snad zkousne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana