Je možná revize pouze na straně spotřebiče/zařízení?
Miroš Jan:
O jaký druh revize se vlastně jedná?
Jan Franěk:
Za mne je potřeba jednoznačně určit ve smlouvě, že vaše zařízení musí být připojeno na revidovaný přívod. Tedy dokud nedostanete do ruky revizi, nebude vaše zařízení připojeno. Tím si zajistíte že UPSku vždy připojíte do vyhovujícího přívodu. Pokud jsem správně pochopil, toto vás trápilo.
Jestli-že řešíte pouze pravidelné revize a nacházíte nevyhovující stav přívodů, vzniká několik dalších otázek. Na co přesně máte smlouvu, co se kontrol a revizí týká? Na systém jako celek, nebo jen na tu UPSku? Nebudu nyní řešit velikost UPSky a její typ, který může velmi zahýbat s konkrétním postupem, ale spíš rozsah prováděné kontroly a revize. Dokola se zde píše o zcela jasném vymezení v revizní zprávě a já vám v tomto neporadím nic jiného. Pokud se na přívod nevztahuje smlouva a vás trápí jeho stav, není nic jednoduššího než na to v revizní zprávě upozornit. Klidně s tím, že pokud odjde k poškození UPS díky špatnému přívodu, který navíc není pravidelně revidován, přichází o záruky a tak podobně. Na to většina investorů docela dá, obzvlášť pokud hrozí díky výpadku UPS velké škody. Podepsáním kopie revizní zprávy dává najevo, že se s touto zprávou seznámil a bere její výsledek, včetně doporučení, na vědomí.
Jan Bocek:
Citace: Michal Řehořka 03.03.2021, 14:26
Zajímá mne často diskutované "vymezení rozsahu revize"
Mám za úkol zrevidovat připojení zařízení (např. UPS).
Chci tedy v revizi uvést pouze a jenom kontrolu připojení na svorkách na straně zařízení.
Nechci mít nic společného s "rozvaděčem", který je bez dokumentace atd.
Je možné se takto v revizi vymezit? Pak bych totiž vlastně vyloučil z revize i jištění kabelu atd... v revizi bych potom mohl uvést jenom kontrolu dotažení svorek a měření izolačního odporu.
Jenže z toho prvního dotazu to vypadalo, že předmětem revize je "Mám za úkol zrevidovat připojení zařízení (např. UPS)" ( rozdíl by byl zrevidovat připojené zařízení...)
Teď jste to doplnil, že revidujete UPS a problém máte s přívodem. Často ten přívod je součásti elektrického rozvodu, elektrické instalace. Pak s vymezením, že revize začíná na připojovacích svorkách UPS ....podobně to děláme u strojního zařízení. Jen uvedu místo napájení a měřím Zs a Ik. Napájecí rozvaděč není součást revidovaného elektrického zařízení.
Ivan Polínek:
Citace: Michal Řehořka 03.03.2021, 14:26
Zajímá mne často diskutované "vymezení rozsahu revize"
Mám za úkol zrevidovat připojení zařízení (např. UPS).
Chci tedy v revizi uvést pouze a jenom kontrolu připojení na svorkách na straně zařízení.
Nechci mít nic společného s "rozvaděčem", který je bez dokumentace atd.
Je možné se takto v revizi vymezit? Pak bych totiž vlastně vyloučil z revize i jištění kabelu atd... v revizi bych potom mohl uvést jenom kontrolu dotažení svorek a měření izolačního odporu.
Vzhledem k tomu, že revizi provádím z hlediska bezpečnosti, nepřijde mi to v pořádku. Na druhou stranu již mnohokrát zde bylo zmíněno vymezení vůči rozvaděči a zjevně to docela běžná praxe. Je mi jasné, že zákazníkovi bude takováto revize celkem k ničemu. V tomto případě mi jde ale spíše o moje klidné spaní.
Téma správné dokumentace k rozvaděči zde otevírat nemusíme, to už bylo řešeno mnohokrát, tam již všechny cesty znám.
Požadujte revizi přívodního kabelu a v rozsahu svojí revize uveďte připojení UPS na přívodní kabel č. revize XYZ ....a jako přílohu uveďte revizi na kabel.
Naskýtá se otázka, proč na celek nenapsal revizi ten, kdo revidoval přívod?
Michal Řehořka:
Mám ze školení ... nějaké vzorové revize a nalezl jsem : Protokol o ověření a zkoušce (revizi) nízkonapěťovéh o zdrojového zařízení, provedeno dle ČSN 33 2000-5-551 ed. 2.
Což je asi zhruba to, co jsem chtěl najít.
Jen mi přijde zvláštní, že se tento papír označuje jako revize, vč. čísla oprávnění revizního technika atd. a přitom se neodkazuje na jednu z norem pro revize.
Pokud ale vytvořím revizi s odkazem na ČSN 33 2000-5-551 ed. 2 a zároveň na ČSN 33 1500, asi by to mohla být cesta, kterou jsem hledal : udělat poctivou revizi na straně zařízení a neřešit u toho "nepořádek" na straně rozvaděče zákazníka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana