Je možná revize pouze na straně spotřebiče/zařízení?

<< < (5/5)

Jan Bocek:
Citace: Michal Řehořka  08.03.2021, 09:07

Mám ze školení ... nějaké vzorové revize a nalezl jsem :  Protokol o ověření a zkoušce (revizi) nízkonapěťovéh o zdrojového zařízení, provedeno dle ČSN 33 2000-5-551 ed. 2.

Lidová tvořivost a různé "vzory" revizí nemají zřejmě své hranice.
V normě živitelce je jasně uvedeno, že se má vydat Zpráva o revizí elektrického zařízení.
Všechny protokoly jsou jen přílohou a podmínkou vykonané revize. Obvykle je v hlavičce RZ uvedeno, že byly vykonána dle ČSN 33 1500 a případně další specifické normy pro instalace nebo pro strojní zařízení. Teprve v části "soupisů úkonů" uvádíme specifické normy, pokud je to nutné. A to v případě, že pro dané zařízení existují extra normy.

V RZ se nemůžete odvolávat na žádné školení a školitele, ani na žádné publikace.
Napájecí rozvaděč se svým jištěním může být součást revidovaného zařízení, ale také nemusí být součásti. A pořád se to zde opakuje dokola, že součásti zprávy o revizi (ČSN 33 1500, kapitola 6) je vymezení rozsahu revidovaného elektrického zařízení.

Uvedu příklad. Dostanu objednávku na revizi SZ. Ten má své připojovací svorky, svůj hlavní vypínač a své jištění. Začínám revizi od připojovacích svorek a přívodní kabel a jeho jištění a stav mne mnoho nezajímá. Není předmětem PR revize. Na druhé straně dostanu objednávku na revizi přívodu nového stroje. Je to VR a je to zcela obráceně. Reviduji přívod podle dokumentace, jeho jištění, isolační stav a uložení a to připojené zařízení mne ani moc nezajímá. To má svůj certifikát a prohlášení CE výrobce. Ale všímám si, co výrobce doporučuje v připojovacích podmínkách. A zdá má stroj všechny náležitosti ( to je již navíc) ve smyslu pomoci provozovateli, aby nebyl dodavatelem podvedený. Na příklad schází podstatná část dokumentace a to schéma ovládání, nebo OP....a mám revidovat jen přívod.

Michal Řehořka:
Nojo. Já se pořád upínal i k normě ČSN 33 2000-6 ed.2, která ale řeší "Elektrické instalace nízkého napětí" a s tím související požadavky na rozvaděče atd.
V případě revize samotného elektrického zařízení (bez přívodu) si ale, zdá se, vystačím pouze s normou 33 1500 a dále pak specifickými normami dle náplně revize.
Toto mi pořád ne a ne docvaknout, ale díky trpělivosti vás všech si v tom postupně dělám jasno. Což není úplně jednoduché - revize kolegů, které mám k dispozici jako "vzor",  jsou povětšinou špatně. Spoustu věcí zvládnu z norem pochopit a nastudovat sám, ale některé, byť elementární věci, mi trvá pochopit ...
Díky

Jan Bocek:
No,...prvních sto revizí a prvních 10 roků a potom to již jde. I když "dříve" se normy měnily tak jednou za desetiletí a v posledních 30 létech i jednou ročně. A přesto, že se revizemi zabývám těch 60 roků, tak občas přijde úplně nová věc a musí se hodně studovat. Hlavně v oblasti B...

Všimněte si roku vydání normy živitelky 33 1500. A před tím byla skoro podobná 34 3810.
Proto 60 roků revizí podle normy vydané 1.10.1961. To by se mělo oslavit

Správně jste pochopil manuál k revizím elektrických instalací v budovách v šestkové řadě národní speciality 33 2000

Zdeněk Friedrich:
Honzo, pro úplnost jenom doplním, ještě byla 34 3800 (1967).

Jan Bocek:
Zdeňku, Tvůj archiv je super.
Překvapilo mne, že ČSN 34 3810 v roce 1961 byla vydána již podle 34 3810 z roku 1959.
Škoda, že jsem to vše nearchivoval. V roce 1962 jsem začal dělat asistenta reviznímu technikovi, který byl podřízený tehdy ÚTD. Revize byly u svého zrodu. Ale před tím se dělaly inspekce elektrického zařízení ale spíše z hlediska spolehlivosti. Já jsem měl 21 jako skoro čerstvý průmyslovák i s vyučením a on měl padesát s velkou praxi. A dělal při přejímkách velké dusno. Hodně se používaly soubory a normy ESČ. Ale hodně jsem se naučil. Proto patří díky tvůrcům norem pro revize, že přečkaly přelom století a politické přelomy. 60 roků se neslavilo ani slavné výročí VŘR....

v době, kdy jsem dělal zkušebního technika točivých strojů na válcovně a ocelárně, tak jsem často ty revizní techniky nechápal. A to mne nenapadlo, že v důchodu budu ty revize také dělat. Je fakt, že zkušenostní faktor v průmyslu je velice důležitý a člověk má lepší rozlišovací schopnost nad tím, kdy je to fakt důležité, že  "psáno jest".

K tématu.
Nedávno v jedné firmě, kde děláme více než 10 roků revize a poradenskou činnost, objednal nový vedoucí údržby revizi ve výměníkové stanici. Chtěl VR jen části rozvaděče s přidanou DIN lištou osazenou několika přístroji. Retrofit provedla vlastní údržba. Místo dokumentace jsem našel v rozvaděči útržek papíru, kde byl náznak ovládání. Samozřejmě blbě....ptám se elektrikáře, kdo to navrhoval. Smál a že to tak šef chtěl. Nejdříve se rozčiloval, že co je nám po tom, že chtěl jen revizi na to, že je to řemeslně dobře provedeno. Dostal negativní zprávu s upozorněním, že je nebezpečné toto zařízení používat. Tak se vyděsil....TÚV a 350 zaměstnanců ve směnném provoze. Následovala nová objednávka na analyzu rizika, vypracování dokumentace a zajištění montáže s úpravou a vystavením VRZ.

Také by šlo uvést rozsah revize, jen revidována malá část z funkčního celku.  Kontrola připevnění, krytí, návlečky a adresy....ale že to celé stojí za h...a navíc je to nebezpečné, protože se musí hlídat max. teploty a jsou nějaké alarmy a pojišťováky. Tak taková revize nemá smysl. Výsledkem nakonec bylo, že údržba dostala zákaz cokoli nového instalovat. Údržba je od toho aby udržovala to co má a nedělala nějaké instalace bez dokumentace.

Myslím, že je nutno používat i zdravý rozum tam, kde je začátek a konec rozsahu EZ určeného k revizi. Jsou mnozí šéfové, kteří mají specifické požadavky a nedovedou ale dobře specifikovat co objednávají nebo poptávají. Tam, kde není přílišné EGO, tak se lze domluvit. U ostatních je třeba hledat jiné působiště. Je to často dobrovolné s kým uzavřu smlouvu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana