Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?
Vlado Konrád:
OK
Miroslav Revús:
Pokiaľ sa nemýlim, tak stará 34 1390 sa zmieňovala o protokole o určení prostredia, ale vo vnútri objektu.
Každá stavba, pokiaľ má v sebe alebo na sebe elektrickú inštaláciu, má automaticky prorokol VV alebo odkaz na 33 2000-5-51 a normálne vplyvy.
Ak však budem chcieť byť nekompromisný pedant, tak pri projektovaní bleskozvodu do technickej správy uvediem, že bleskozvod je v zmysle STN 33 2000-5-51:2010, prílohy ZA, čl. NZA.6, odsek VI. umiestnený vo vonkajších priestoroch, v ktorých sú štandardné vonkajšie vplyvy uvedené v prílohe N3, tabuľka N3.2.
A mám vystarané, lebo práve táto norma takéto určenie VV umožňuje. Tabuľku s vplyvmi si môže RT alebo inšpektor (TI, NIP...) naštudovať v norme.
Myslím, pán Lovacký, že sa snažíte byť pápežskejší, ako pápež a to často býva na škodu.
Jan Franěk:
Je to těžké.
Dotaz zněl celkem jasně, jestli jsme potkali protokol VV jen pro samostatný projekt hromosvodu, tak se držme otázky.
Za sebe říkám že já ještě ne a považuji to za zbytečnost. Nicméně pokud se dostanete k projektu jako takovému, kde máte vnější ochranu navrhovat, pravděpodobně dostanete do ruky už nějaké podklady, kde tyto vlivy bývají vypracovány. Pro mnohé překvapivě pouze na vnitřní prostory. Pokud je nějaká zásuvka, nebo světlo venku, tak i s několika VV pro venkovní prostředí. JEn velmi zřídka pak v tak poctivém rozsahu, že by to bralo v potaz i VV na hřebeni střechy. Můžete to samozřejmě použít jako jeden z mnoha podkladů.
Ještě zajímavější je situace u RD, kde se nemusí vypracovávat ani VV pro vnitřní prostory (viz nedávná diskuse) a opět je vyjmenováno jen pár VV (nedostatečně) kvůli několika vývodům vně objekt.
Teď co s tím? Když se podíváte do návodů a příruček vydaných výrobci komponent pro vnější ochranu (moc opravdových výrobců neni ;) ), snadno zjistíte že se i zde počítá s velkým větrem, námrazou, deštěm a tak dál. K tomu nepotřebujete VV, ale některé podkladové mapy. Většině postačí i prostý selský rozum, aby věděl že tady na střechu napadne každou zimu 1m sněhu, nebo že je objekt na kopci a patrně bude bičován silnými větry. Vlastně v podstatě to samé, co by jinak pravděpodobně určily VV. Teddy pokud vidíte ohnutý jímač, bokem sjetou mžížovou soustavu a podobně, jde o chybný návrh, nebo chybnou montáž. Řešení pro každou situaci má například DEHN víc než dost. Ať jde o vítr, námrazu a tak dál.
Pořád čekám na diskusi nad VV a o tom, jestli by některý z VV mohl mít, nebo má přímý vliv na návrh hromosvodu a hlavně jaký vliv. Zatím toho bylo velmi málo a jen takové nesmělé pokusy, z mého pohledu ne úplně dobře mířené. Bojím se, že se to zde asi nedozvím.
František Šohajda:
Citace
Pořád čekám na diskusi nad VV a o tom, jestli by některý z VV mohl mít, nebo má přímý vliv na návrh hromosvodu a hlavně jaký vliv. Zatím toho bylo velmi málo a jen takové nesmělé pokusy, z mého pohledu ne úplně dobře mířené. Bojím se, že se to zde asi nedozvím.
Ale určení VV podle 5-51 je kvůli bezpečí - nebezpečí od elektrické instalace??
Co chcete od "drátu" hromosovodu určovat?? Jaké nebezpečí ? (dance)
Vše je upraveno (ponink, měď,nerez) a určeno pro použití vně budov!
Už jsem psal, u SPD -tam to spadá pod el. instalaci!
Jan Franěk:
Citace: František Šohajda 22.02.2021, 07:58
Co chcete od "drátu" hromosovodu určovat?? Jaké nebezpečí ? (dance)
Vše je upraveno (ponink, měď,nerez) a určeno pro použití vně budov!
Už jsem psal, u SPD -tam to spadá pod el. instalaci!
Asi špatně čtete. Já nic a domnívám se že jsem svými příspěvky dostatečně vysvětlil proč. Jen se snažím diskutovat a dát prostor těm, co jsou přesvědčeni o opaku. Vo tom diskuse jsou.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana