Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?
Peter Lovacký:
Jjjj,.. teraz pozerám,..a vidím že bleskozvod nemôže byť v "C", inakšie to nebude VTZ-E.. podľa §1, písm. b)
Tak čo teraz?... :), odváži sa dakto tvrdiť že bleskozvod je VTZ-E len vtedy keď potrebuje úradnú skúšku, a že do "Béčka" nepatrí?
Že vlastne na bežný bleskozvod 508čka neplatí??
Ja nie..
Vlado Konrád:
Bleskozvod potrebuje ÚS len ak ide o VTZ skupiny A . To znamená vyšší stupeň ohrozenia, špeciálne podmienky, el inštalácia - výbuch, el. inštalácia v korozívnom prostredí, vn etc a toto nie je náš príklad samostatného bleskozvodu bez elektrickej inštalácie .
Ako ste prišli k tomu, že sa to týka el. zariadení skupiny B ?
Lebo vyhláška ho definuje ako elektrické inštalácie :
Technické zariadenia elektrické skupiny B sú:
Technické zariadenia elektrické nezaradené do skupiny A s prúdom alebo napätím, ktoré nie sú bezpečné.
Technické zariadenie s prúdom a napätím je čo ? Nie je to náhodou elektrická inštalácia ?
Kde vidíte bleskozvod s jeho prúdom a napätím ak v normálnom stave sa to tam nevyskytuje? A aký rozpor vidíte s §5?
cit: Kus škoda že zatiaľ tu nikto nereagoval na v praxi evidentný vplyv námrazy a vetra na tyč (či zberacie vedenie)...a je jedno či pritom v zime bijú blesky,.. keď na jar bude tyč ohnutá a ochr. uhol nevyhovujúci.
A čo má statika elektrického zariadenia , lebo to nie je elektrická inštalácia ,spoločné s 5-51 a VV? To je ako keby VV mali vplyv na statický výpočet mrežového stožiara 15/60.
Vlado Konrád:
Citace: Peter Lovacký 20.02.2021, 10:29
No celkom mi nesedí čo píšetea to zas nie je tak celkom pravda, .. bo v bodoch a), b) a c) výraz „elektrická inštalácia“ chýba, .. a vyhláška v „Ačku“ pre TZE rozlišuje až 4 druhy technického zariadenia elektrického:
- TZ na výrobu
- TZ na premenu
- EI (i to len tá s vyššou mierou ohrozenia, a s povinnou úradnou skúškou)
- ochrana pred účinkami atmosférickej a statickej elektriny
A navyše statická elektrina je len v bodoch d) a e)
Ani tam nevidím pre EZ výraz „elektrická inštalácia“..
Bavíme sa o slovíčkach? Všetko kde je napätie , prúd. poprípade všetko spolu je elektrická inštalácia a je podmnožinou elektrických zariadení. "A" "B" je komplet o zariadeniach s prítomnosťou napätia a prúdu. A VV podľa 5-51 vám predpisuje určiť vyhláška 508/2008 na zariadenia podľa tohoto členenia. Teda v normálnom stave pod napätím, prúdom, poprípade pod jedným a druhým súčasne . A na žiadne iné.
Ak máte pochybnosti, Národný inšpektorát práce to ozrejmí. S VV na samostatný bleskozvod som sa ešte nestretol a zrejme sa ani nestretnem.( pravda ale je, že som sa so samostatným bleskozvodom nestretol) A ako revízny technik by som si na tom dokonale zgustol a projektant by túto chybu spravil dva krát. Prvý a posledný
Vlado Konrád:
Citace: Peter Lovacký 20.02.2021, 10:52
Jjjj,.. teraz pozerám,..a vidím že bleskozvod nemôže byť v "C", inakšie to nebude VTZ-E.. podľa §1, písm. b)
Tak čo teraz?... :), odváži sa dakto tvrdiť že bleskozvod je VTZ-E len vtedy keď potrebuje úradnú skúšku, a že do "Béčka" nepatrí?
Že vlastne na bežný bleskozvod 508čka neplatí??
Ja nie..
Nik to nepovedal, len na samostatný bleskozvod nie je potrebné vypracovať protokol o určení vonkajších vplyvov podľa 5-51 lebo je to o elektrických inštaláciách, ktorých súčasťou bleskozvod môže byť ale aj nemusí, a nebavíme sa ,či je bleskozvod ako súčasť elektrickej inštalácie VTZ alebo nie. To je otázka na nové vlákno. Točíme sa dookola. Máte dva protokoly o vonkajších vplyvoch , jeden na bleskozvod a druhý na inštaláciu ? Je len jeden. Máte v garáži AD3? Nemáte
Peter Lovacký:
Citujem:
§ 4 Rozdelenie technických zariadení
(2) Technické zariadenia skupiny A a technické zariadenia skupiny B sa považujú za vyhradené technické zariadenia
a to znamená, že požiadavka v prílohe č.3 na charakteristik u prostredia sa týka len vyhradených TZ
Citujem
Príloha č. 3 k vyhláške č. 508/2009 Z. z.
OBSAH SPRIEVODNEJ TECHNICKEJ DOKUMENTÁCIE VYHRADENÉHO TECHNICKÉHO ZARIADENIA
Sprievodná technická dokumentácia vyhradeného technického zariadenia obsahuje
a) údaje identifikujúce výrobcu alebo dodávateľa, základné údaje o technickom zariadení najmenej v rozsahu prílohy č. 4 a charakteristik u prostredia, v ktorom môže zariadenie pracovať,
Všimnite si prosím pozorne, že v tej prílohe č.3 nie je ani len zmienka o dajakých EZ či EI, ale že sa celkom jednoznačne vzťahuje na všetky VTZ, takže i na plyn, tlak a zdvih...
A tej vyhláške je srdečne jedno podľa čoho si projektant VTZ (hocijakého z tých štyroch) stanoví charakteristik u prostredia...j ednoducho to vyhláška chce úplne rovnako od elektrikárov, plynárov, tlakárov i výťahárov...a i oni majú svoje skupiny A, B...
A keďže projektant elektro najskôr nič lepšie jak 5-51ku na určenie prostredia nemá (okrem výbuchu), a keď chce považovať bleskozvod za VTZ-E, tak to zrobí podľa nej, .. keď teda má záujem dodržiavať zákony a vyhlášku..jeho vec..
Ja jak revizák budem podľa 33 1500 (čl.4.1, druhá odrážka) jednoducho aj ďalej písať ku revízii bleskozvodu či bol druh prostredia určený a predložený, alebo nebol.. a na to aj vystavím „svoj papier“ jak to ja považujem za potrebné,... a názor projektanta a jeho chápanie vyhlášky neriešim,..
D ik za debatu, z mojej strany mám v tom jasno,..charakteristiku prostredia (hocijakú) pre VTZ jak revizák považujem za povinný podklad k revízii,..a viac už nevymyslím..
Citace: Vlado Konrád 20.02.2021, 16:56
A čo má statika elektrického zariadenia , lebo to nie je elektrická inštalácia ,spoločné s 5-51 a VV? To je ako keby VV mali vplyv na statický výpočet mrežového stožiara 15/60.
Nič proti statikom, no ja si naozaj neviem predstaviť žeby na 2-3m tyčku zachytávača dakedy dajaký statik zrobil seriózny statický posudok....spr ávna montáž by mala byť v návode alebo v PD..
A o stožiaroch síce neviem nič, no myslím že práve tam by mal statik rátať aspoň s vplyvom námrazy, vetra, a možno aj seizmicity..ko rózie, fauny, flóry, UV,...tipujem.. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana