Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?
Lukáš Rotrekl:
Objekt bez elektroinstala ce ale s potřebou hromosvodu už mi sám o sobě přijde jako docela specialita. Howgh.
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 19.02.2021, 07:12
Pokud tedy přijdete jako RT na revizi hromosvodu a považujete VV u hromosvodů za nutnost, můžete se podělit o názor, jak s těmi VV budete pracovat? K čemu vám ty VV budou? ALe prosím žádné teorie, ale běžnou praxi (norm). Nemám čas s vámi neustále teorizovat.
To vidím, už som sa vás dvakrát na dačo pýtal, ..no keď nemáte čas, tak ok..
Jak revizák pri kontrole každej dokumentácie píšem do revízky jej obsah, a keď napr. použijem vzor od p. Sluky, tak napíšem že žiadny protokol o VV predložený nebol... a tým končím, asi ťažko budem pracovať s niečím čo neexistuje
Bleskozvod normálne zrevidujem v rozsahu dodanej PD, a do vyhodnotenia napíšem, že riziká vyplývajúce z neurčenia VV nebolo možné posúdiť...nako ľko neboli vypracované
A bežná prax je taká, že som PVV na bleskozvod ešte nevidel, preto sa pýtam.. p. Sluka a iní asi videli, jak už tu padlo...
Osobne ale nevidím problém keď projektant napíše do PD, že VV netreba,..jak revizák to normálne zoberiem na vedomie a robím si svoju robotu ďalej..
(v druhom príspevku som preto napísal že VV pre bleskozvod treba, bo mi to nezávisle na sebe potvrdili dvaja projektanti registrovaní v komore)
Do debaty:
Že sa odborníci nezhodnú je mi v podstate jedno, to je v odborných debatách úplne normálne, ..no už kus viac mi vadí že sa nepátra po pravde, ale sa viac obhajujú osobné postoje...no aspoň mne o nich neide, ja by som sa radšej dopátral pravdy...
Jeden citát z odborného časopisu:
ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 předepisuje základní podmínky pro výběr a stavbu elektrických zařízení. Hlavní význam této normy je v tabulce 51 A (obsahující ustanovení pro elektrická zařízení vycházející z dokumentu IEC a HD) a v doplňující tabulce 51 AN (vycházející z tuzemské praxe). Tabulka 51 A je navíc doplněna přímými odkazy na IEC 60721-3-3 (ČSN EN 60721-3-3) a IEC 60721-3-4 (ČSN EN 60721-3-4).
Další vnější vlivy kategorie prostředí, v ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 neuvedené, ale velmi potřebné pro návrh elektrického zařízení do vnějšího prostředí s atmosférickými vlivy, jsou uvedeny v článcích sněhová pokrývka AT a námraza AU.
Myslím že pre tých čo považujú projekt bleskozvodu za „návrh elektrického zařízení do vnějšího prostředí s atmosférickými vlivy“ by to mohlo byť zaujímavé čítanie,...a hlavne tie odkazy na súbor 60721-3-..
František Šohajda:
Citace
ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 předepisuje základní podmínky pro výběr a stavbu elektrických zařízení.
Ano ale 33 2000-5-x je pro nízké napětí !
Ne pro vn a hromosvody,statickou elektřinu!! :o
To si někteří pletou!
Pavel Horský:
Pane Lovacký,
zkuste si nejprve přečíst všechny příspěvky a pak reagujte.
Např. vámi zmiňovaná 33 2000-5-51 tu byla jasně vyvrácena.
S vámi je to opravdu docela těžké >:(
Peter Lovacký:
To máte pravdu p. Horský, v ČSN 5-51 je to o nn jak píšete, v STN sa zas o nn nepíše nič...
ČSN mi v mojej otázke teda nijak nepomôže,.. a moja osobná priorita je, že jak u nás naplniť toto čo som už tu písal:
Citace: Peter Lovacký 17.02.2021, 12:41
na Slovensku pre každé VTZ (nielen elektrické) platí príloha 3, bod a) v 508čke, kde je požiadavka na charakteristik u prostredia v ktorom môže VTZ pracovať povinná...a jak inakšie jak s PVV túto charakteristik u prostredia určiť ja naozaj netuším..
a to som zatiaľ nezistil,..no pripúšťam i možnosť že to nemusí byť furt len podľa 5-51čky
Debata sa ale dajak porozťahovala, .. no možno dakomu prospela,.
A čo sa mojej otázky týka, budem ju tu už považovať za vyčerpanú, a prípadne si požiadam o bezplatné poradenstvo naše kompetentné orgány,... a zatiaľ ostanem pri tomto postupe:
Citace: Peter Lovacký 19.02.2021, 11:14
Jak revizák pri kontrole každej dokumentácie píšem do revízky jej obsah, a keď napr. použijem vzor od p. Sluky, tak napíšem že žiadny protokol o VV predložený nebol...
Osobne ale nevidím problém keď projektant napíše do PD, že VV netreba, ..jak revizák to normálne zoberiem na vedomie a robím si svoju robotu ďalej..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana