Stretol sa už niekto s určením VV sólo len pre bleskozvod?

<< < (5/20) > >>

Vlado Konrád:
Reakcia bola na Darwin Khonus

Milan Köstler:
Tenhle postoj, který tady propagujete (a to nejen Vy pane Horský) je tak trochu anarchistický. Vy máte dané nějáké legislativní podmínky a za těch to tady funguje. To bohužel mnohdy nemá s logikou moc společného. Vy jako projektant máte daný nějakou vyhláškou rozsah dokumentace, jinou vyhláškou technické požadavky. V tomto případě norma říká, že návrh elektrického zařízení vychází z vnějšíéch vlivů a ty musí být určeny. Pukud chcete ve svém projektu jasně prezentovat, že jste vlivy určil, tak uděláte to co od vás očekává jiná norma (ČSN 33 2000-5-51 ed.3). Pokud ne, tak to nedělejte. Ale bylo by vhodné rozlišovat "to co si myslíte že je zbytečné" a "to co od vás očekává legislativa".

Darwin Khonus:
Citace: Vlado Konrád  17.02.2021, 10:14

Ako určíte akú svorku máte použiť na spojenie FeZn 30x4 a FeZn fi8 pri AD1 a pri AD4, alebo AL1 a AL2 ? Použijete iný materiál na Pálave a na Špičáku ?

Tak svorku použijete takovou, jaká vám vyšla v analýze rizik. Kdyby jste šel do detailu, tak na svorku působí určité vlivy (AD, AF),  a proti těm také nasazujte opatření (gumoasfalt, protikorozní páska)

Citace: Vlado Konrád  17.02.2021, 10:14

Na základe VV realizujete výber komponentov z hľadiska funkčosti a bezpečnosti elektrickej inštalácie. Je bleskozvod v pravom význame slova elektrická inštalácia ?  Bavíme sa o bleskozvode.

V mém příspěvku není nic o elektrické instalaci. Citoval jsem normu, která mluví o elektrickém zařízení, což "bleskosvod" bez pochyb je.

Darwin Khonus:
Citace: Pavel Horský  17.02.2021, 10:11

Když je podle vás uvedená normativní citace dostatečným důvodem, pak prosím popište, k jakému závěru dojdete při vyhodnocování VV pro jímací soustavu a jaká opatření budete volit.

Pár příkladů, spíše jako zamyšlení nad některými vlivy, které se mohou vyskytovat.
AE>4 - Instalovat sklolaminátové podpěry nebo ne? Nebude se časem snižovat jejich izaloční schopnost? Zvlášť u těch vodorovně instalovaných?

AF>3 - Nebude mít vliv na trvanlivost instalované soustavy?

AL>1 - Nebude docházet k poškození vlivem výskytů živočichů (prokousání)? Nebudou se snižovat izolační schopnosti vlivem hromadění trusu?

AN>1 - Nebude docházet k degradaci materiálu? (kabely, pásky, podpěry)

AS>1 - Nezlomí se zvolený jímač při první bouřce? Bude stačit zátěž jímače?

Nerozumím přesně, proti čemu bojujete. To, že vám výrobce usnadní práci a vyrábí jen takové materiály, které mají potřebné vlastnosti a jsou defakto univerzální, neznamená že máte právo ignorovat požadavky norem.

Pavel Horský:
Citace: Milan Köstler  17.02.2021, 10:18

Ale bylo by vhodné rozlišovat "to co si myslíte že je zbytečné" a "to co od vás očekává legislativa".

Ano a právě to rozlišuji.
Podle mého mínění je zrovna v tomto problému legislativa špatně nastavena a já si pak dovoluji ji naprosto otevřeně a po vašem "anarchisticky" ignorovat. V životě jsem nedělal nic, co bylo špatně nastavené a vždy jsem si to dovedl obhájit. Proto tvrdím a tvrdit i nadále budu, že jsou VV pro návrh hromosvodu naprosto mimo mísu.
A třeba ještě takhle... co se může stát u návrhu elektroinstala ce při absenci VV a co u návrhu hromosvodu? Musíte sám uznat, že je to veliký rozdíl a následky u el. instalace mohou být přímo fatální, což u hromosvodu prostě není pravda.

My tu řešíme celkem blbosti oproti tomu co mi dnes přistálo v emailu.
O to se s vámi podělím jen se schválením kolegy, který mi to zaslal. Jen prozradím, že se jedná o vyjádření ředitele TIČR k problematice ESE. Po přečtení jeho vyjádření jsem si uvědomil, že je vše v řiti. Takže "legislativa" je jen takovým prázdným pojmem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana