Je nutné u pracovních strojů jistit N vodič osvětlení proti zkratu?

<< < (2/7) > >>

Miroš Jan:
Jirko, tazatel uvedl článek z ČSN, ohledně jištění obvodu osvětlení na ST. To ti nestačí?

Jirka Š. Svejkovský:
Vypadá to, že napadáš výrok tazatele, nikoliv revizního technika. Zkus odpovědi konkretizovat.

Miroš Jan:
Pouze jsem konstatoval, že pro osvětlení na ST, je třeba 2 pólový jistič. :)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan  06.02.2021, 19:19

Pouze jsem konstatoval, že pro osvětlení na ST, je třeba 2 pólový jistič. :)

Ten článek ale právě říká, že to potřeba není.

Citace: Martin Pospíšil  05.02.2021, 16:22

7.2.6 Světelné obvody
Všechny neuzemněné vodiče obvodů napájejících osvětlení musí být chráněny před účinky zkratů použitím přístrojů jistících proti nadproudům oddělených od těch, které chrání jiné obvody.

Martin Pospíšil:
Ano, jde mi o to, zda musí být 1fázové osvětlení 230V,50Hz pracovního stroje jištěno dvoupólově, tj. zda musí být jištěn i N pól osvětlení bez ohledu na to, zda se jedná o soustavu TN (nebo o soustavu IT). Revizní technik zdůvodňuje nutnost použití jištění N vodiče dle ČSN EN 60 204-1 ed.3 / čl.7.2.6 Světelné obvody: Všechny neuzemněné vodiče obvodů napájejících osvětlení musí být chráněny před účinky zkratů použitím přístrojů jistících proti nadproudům oddělených od těch, které chrání jiné obvody.

Z čehož jsem usoudil, že v tomto případě uzemněné napájecí soustavě TN jištění N vodiče proti zkratu není nutné. Pokud se pletu, chci se poučit a hlavně rozvaděče máme vyrobené/zapojené...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana