Je nutné při přidání zásuvky do okruhu bez proudového chrániče jej doplnit?

<< < (4/6) > >>

Jiří Schwarz:
Mě v tom sporu tak trochu chybí jak se k tomu staví vedení organizace (firmy...) a především odpovědný zástupce elektro.
Podle zákoníku práce a souvisejících zákonů a vyhlášek má zaměstnavatel povinnost vyhledávat rizika a konat kroky k jejich odstranění.
Jestli si "zaměstnavatel" pozve RT, aby mu našel rizika a pak se někdo diví že našel něco, co by mohlo být bezpečnější, vnímám to jako divný rozpor

MichalN:
"Jedná se o síť TN-C-S, zásuvkový okruh nemá proudový chránič - v době realizace nebyl nutný.
Je nutné při rozšíření tohoto okruhu /přidání 1 zásuvky/ předřadit této zásuvce, popř. celému okruhu proudový chránič?"

(poklona)
 Ja by som bez ohľadu na normy atd sa vás spýtal, je miesto v rozvádzači pre RCD ?

Ak áno, doplňte ho resp. ak máte nadriadeného využite revíznu správu a dajte si doplnenie RCD odsúhlasiť. V dnešnej dobe je to pár drobných ale denne ZACHRAŇUJE ŽIVOTY ..

Ak ste vy ten "hore" tak mi pošlite číslo účtu a ja vám ten RCD zasponzorujem. (bezo srandy - neviem si predstaviť že by takáto položka položila firmu)

Václav Třetí:
Citace: MichalN  05.02.2021, 22:25

Ak ste vy ten "hore" tak mi pošlite číslo účtu a ja vám ten RCD zasponzorujem. (bezo srandy - neviem si predstaviť že by takáto položka položila firmu)

Pozor aby vám vystačily finance, zájemců o dotace  a sponzorské dary je teď hodně! Toto vaše prohlášení by mohlo být bráno jako veřejně prohlášený slib a ten je vymahatelný.

Peter Lovacký:
Citace: MichalN  05.02.2021, 22:25

V dnešnej dobe je to pár drobných ale denne ZACHRAŇUJE ŽIVOTY ..

To je samozrejme v globálnom pohľade na chránič bezpochyby pravda...
No kus menší problém je, že chránič vie dva spôsoby záchrany života,.. a určite je dobré zároveň hlavne laikom hneď aj vysvetliť, že bezpečný z nich je len jeden...

MichalN:
Citace: Peter Lovacký  06.02.2021, 10:24

To je samozrejme v globálnom pohľade na chránič bezpochyby pravda...
No kus menší problém je, že chránič vie dva spôsoby záchrany života,.. a určite je dobré zároveň hlavne laikom hneď aj vysvetliť, že bezpečný z nich je len jeden...

To samozrejme áno, žiaľ ak sa dostane osoba do kontaktu len s pracovnými vodičmi chránič to nezistí no našťastie je to menej častý typ zásahu elektrickým prúdom a niekde som čítal že za posl. nepamätám presne XX rokov poklesli podstatne "smrťáky" v Československu napriek tomu že elektrifikácia v RD je niekoľkonásobn e väčšia. Samozrejme okrem RCD vo významnej miere pomohli 3 vodičové inštalácie a eliminácia poruchy ktorú tu každý dobre pozná a to keď sa stali neživé časti živými .. (napr. prehriaty spoj PEN v krabici a následné privedenie fázy na kolíky zásuviek v obvode pred miestom poruchy cez zapnutý spotrebič..)

Napadlo ma práve koho napadlo zostrojiť ako prvého RCD ?
Google mi teraz povedal asi toto: :-)
RCD vraj vynašiel p. Charles Dalziel
Kto vynašiel RCD / GFCI? Americký elektrotechnik Charles Dalziel (1904–1986) zachránil nespočetné množstvo životov, keď prišiel s brilantnou myšlienkou prerušovača obvodu zemného spojenia okolo roku 1960. Nápad si začal patentovať v januári 1961 (pod číslom prihlášky 85 364) a nakoniec mu bola udelená patent v októbri 1965.

Napadlo ma, nezaslúžil si nobelovú cenu viac ako napr. Obama ? :-)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana