Je nutné při přidání zásuvky do okruhu bez proudového chrániče jej doplnit?

(1/6) > >>

Jan Vašák:
Jedná se o síť TN-C-S, zásuvkový okruh nemá proudový chránič - v době realizace nebyl nutný.
Je nutné při rozšíření tohoto okruhu /přidání 1 zásuvky/ předřadit této zásuvce, popř. celému okruhu proudový chránič?

Jsem přesvědčen, že ne a že okruh doplněný o 1 zásuvku se nestává novým a měl by se revidovat podle norem platných v době vzniku. Náležitosti typu počtů zásuvek atd. jsou samozřejmě dodrženy. Jde o běžnou vnitřní instalaci, žádný nebezpečný prostor a zásuvka /mj. žádná v daném okruhu/ ani není určena pro spotřebič, který by měl mít samostatný okruh

Řeším problém s revizí a ve zprávě se objevila závada o nepřítomnosti chrániče s odůvodnění, že musí být v nových okruzích /což vím a nezpochybňuji a ani to, že každá ochrana je přínosem/.

(Původní paskvil = Rozšíření zásuvkového okruhu - je nutné doplnit chránič?)

Jan Franěk:
Docela by mne zajímala argumentace RT. Můžete se s námi o to podělit? Jde o číslo normy a její článek, který je RT povinen u každé  závady uvést.

Jinak ve všeobecné rovině máte pravdu a rozšířením zásuvkového okruhu o jednu (i více) zásuvek, bez změny jištění, je všeobecně vnímáno jako rozšíření a ne nový okruh. Z tohoto pohledu asi není na místě to brát v revizi jako závadu. Ale praxe mne naučila nesoudit podobné příspěvky příliš zbrkle a jednostranně. Počkám raději na argument vašeho RT.

Nicméně když se oprostím od závady v revizní zprávě, která dle prozatímních informací je v závadách pravděpodobně nesprávně, úplně nechápu silný odpor k dodatečné instalaci proudového chrániče, který významně přispívá k bezpečí vaší i celé rodiny.  Osobně to v podobných případech píšu do nezávazných doporučení také a je na provozovatelíc h, jestli chtějí do bezpečnosti investovat, nebo nikoliv.

Jan Yossarian:
Citace: Jan Vašák  03.02.2021, 18:23

Jedná se o síť TN-C-S, zásuvkový okruh nemá proudový chránič - v době realizace nebyl nutný.

nebyl nutný ...,  to se fakt nedá asertivně komentovat. Možná by to mělo znít "nebyl vyžadován".

A proč se tam jednoduše ten chránič tedy nedoplní když už to je třívodičový obvod? Za tu dobu plkání jste promrhal cenu tří chráničů!
 (dance) (dance)

Jan Vašák:
Citace: Jan Yossarian  03.02.2021, 21:12

nebyl nutný ...,   to se fakt nedá asertivně komentovat. Možná by to mělo znít "nebyl vyžadován".

A proč se tam jednoduše ten chránič tedy nedoplní když už to je třívodičový obvod? Za tu dobu plkání jste promrhal cenu tří chráničů!
 (dance) (dance)

Je mi líto, že se vám formulace nelíbí. Ptal jsem se však zcela konkrétně a čekám tedy konkrétní a věcnou odpověď. Diskuze o ceně chráničů je asi zbytečná a nechápu, proč mi podsouváte, že se jim bráním. Pouze jsem chtěl zde na fóru ujistit o možné nesprávnosti tvrzení RT. Možná jsem se neměl ptát, když jsem si jistý, ale každý se může mýlit a od čeho je tedy fórum?

Zdeněk Friedrich:
Citace: Jan Vašák  03.02.2021, 18:23

... v době realizace nebyl nutný.

Neptáte se konkrétně. Z čeho soudíte, že nebyl nutný. Není rozhodující doba realizace, ale datum vypracování projektové dokumentace a určení vnějších vlivů. Ani jedno jste konkrétně neuvedl a vyžadujete jasnou odpověď. ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana