Jak je možné, že domovní jistič nevypíná jednu z fází?

<< < (3/7) > >>

Jiří Schwarz:
Podle toho, s čím jsem se zatím setkal, bych si dovolil tvrdit:
- kontakty jističe se dokážou "spéci" a nerozpojí okruh, ale je to dost velká vyjímka (měl jsem tu jeden demontovaný, na ukázku, ale po několika vypnutích se kontakty rozpojily)
- častější je, že kontakt nesepne nebo sepne špatně (měnil jsem např. doma J1K, který odpojoval jednu fázi již při relativně malých proudech, ale "neshodil" celou mechaniku jističe, zbývající 2 fáze procházely)
- u jističů, které jsou provozovány na hranici jmenovitého proudu nebo často nad, v pásmu, kde jistič vypíná s velkým zpožděním, se postupně vlastnosti jističe mění a jistič vypíná již při menším proudu
- mám jisté "podezření",  že se někdy u jističe mohou změnit magnetické vlastnosti a rychlá zkratová spoušť potřebuje větší proud, aby správně zareagovala. Ale to nemám jak prověřit měřením.

Vít Rotrekl:
Já se zase potkal se záadou, kdy jedna fáze na trojfázovém v jističi vypadla - rozepnul se kontakt, ale páčka zůstala nahoře. A ani ten jistič nebyl nijak moc starej, tak nějak +- 5-8 let, byla to Bonega.

Václav Třetí:
Možná někoho zklamu, ale mě to nepřekvapuje. Bohužel to bude asi značkou. Já jsem se s jejich výrobky také potýkal, konkrétně chrániče byly úplně nové, z toho polovina nevyhovovala. Mají pěkný katalog, obrovský sortiment, ale pro profesionální použití to není. Je to už déle, co jsem toto řešil, bylo to v době, kdy bývala tato značka zde favoritem. Chrániče vykazovaly odchylky od požadovaných parametrů všemi směry a každý jinak.

Jan Bocek:
Citace: Ivosh  01.01.2021, 13:56

Přibližně rok od částečné rekonstrukce elektrického vedení jsem zjistil, že starý hlavní jistič 3x25 nevypíná jednu z fází - světla stále svítí, elektroměr zůstane běžet. Dříve si pamatuji, že elektroměr se vypnul a pokud vím, všechny okruhy byly shozené.

Při rekonstrukci se hlavní domovní jistič neměnil - pouze rozvaděče a navazující rekonstruované okruhy.

Ano, je to možné....proto že:

Ten jistič je tam možná 50 roků....
U stykačů se uvádí jako jeden z parametrů jakosti počet sepnutí. Na příklad 1 milion, 3 miliony, 10 milionů a podle toho se odvíjí také cena.
U jističů je jedním z parametrů přetížení. A to jak malým, nebo velkým proudem a také zkratovým proudem.

Za těch 50 roků se podstatně změnily parametry napájecí sítě, která má kvalitnější vedení umožňující daleko větší zkratové proudy, než v době pořízení instalace. A proto u těchto některých typů jističů znamená zkrat jejich definitivní konec. Nebyly k takovému účelu vyrobeny.

Proto ta destrukce svařených kontaktu, deformace plastů a poškození mechanizmu.
Jističe jsou konstruovaný podle dvou norem a to ČSN EN 60947-2 a 60898-1 z hlediska použití. Někteří se s výběrem jističe moc netrápí. Chybou je při rekonstrukci jistič před elektroměrem nevyměnit.

Dobrá pomůcka:
https://elektrika.cz/data/clanky/jistice-urcene-pro-laickou-obsluhu-podle-csn-en-60898-1

Peter Lovacký:
Citace: Václav Třetí  02.01.2021, 22:17

Mají pěkný katalog, obrovský sortiment, ale pro profesionální použití to není.

Sa priznám, že celkom nechápem jak ste ten výraz "pre profesionálne použitie" presne myslel...teda že čo si pod tým mám predstaviť...t o existujú aj dajaké neprofesionáln e hobby ističe?
Rozdiely v kvalite výrobkov a tým aj v cene chápem, no myslím že ističe všetkých výrobcov musia absolvovať v skúšobni rovnaké podmienky aby vyhoveli bezpečnosti pre VTZ...a to i podľa rozdelenia či už pre laickú obsluhu, priemysel, či dajaké motorové spúšťače...pod ľa môjho všetky musia byť "profesionálne" keď sú pre profesiu elektro...

Ale keď dakde v praxi polovica nevyhovuje je to sila...som sa s tým ešte nestretol, to by sa malo výrobcovi hlásiť.. nechápem jeho výstupnú kontrolu  :(...a pritom o Benege som počul skôr to dobré aj kvôli jej šikovným jednomodulovým chráničom..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana