Jak je možné, že domovní jistič nevypíná jednu z fází?
Miroš Jan:
Citace: Václav Třetí 01.01.2021, 16:57
To byla nejnepovedeněj ší verze jističů všech dob. Už jsem zde o tom psal, když přišly jako náhrada za ukončenou výrobu IJV a ITV, tak jsme se je záhy snažili eliminovat ze zásob materiálu, protože se s nimi nedalo spolehlivě dělat.
Musím ti dát zapravdu. Fujtajblové jističe. (zle)
František Šohajda:
Citace
Je možné, že má hlavní jistič závadu? Nějak mi přijde, že taková závada je poměrně podstatná na to, aby se to "jen tak" mohlo stát.Citace
Závadu lze jednoduše vysvětlit...
Zkrat někde za jističem (třeba v instalaci) přilepil jeden kontakt u třífázového jističe. Vypnutí se provádí mechnismem, který ale svařené kontakty neodpojí!! ;)
Peter Lovacký:
Citace: Václav Třetí 01.01.2021, 16:57
To byla nejnepovedeněj ší verze jističů všech dob. Už jsem zde o tom psal, když přišly jako náhrada za ukončenou výrobu IJV a ITV, tak jsme se je záhy snažili eliminovat ze zásob materiálu, protože se s nimi nedalo spolehlivě dělat.
Máte pravdu...no kus ju otočím, bo každá palica má dva konce... :)
Tam kde ich vtedy namontovali už ich dneska majú dosť často aj vymenené za nové...no ale inde si ešte celkom radi ponechajú starú úroveň kvality napr. s IJV aj ďalších 20 rokov..., bo nerobia nijaké problémy...a nedávajú prevádzkovateľ om svojou nízkou kazivosťou dôvody na rekonštrukciu. ..
To je taká kus "nevýhoda" kvality v čase....ja vravím, že tam kde sa dobre starajú o staré,.. tam tak skoro nové nedostanú :)
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 01.01.2021, 20:37
To je taká kus "nevýhoda" kvality v čase....ja vravím, že tam kde sa dobre starajú o staré,.. tam tak skoro nové nedostanú :)
To mne zaujalo. Jak se starat o jističe, aby dlouho vydržely? A jste si jistý tím, že zákazník chápe to, že když mu jistič občas nevypadne, tak to neznamená že je OK a není potřeba jeho výměna, ale třeba může být i vadným? Nebo znáte nějakého výrobce jističů, který by něco podobného měl v návodu?
Osobně nevím jak si ověřit správnou funkci jističe jinak, než zapojením zátěže a sledováním jestli vypadne a případně za jak dlouho. Nicméně to nebývá součástí revizních ověření a měření, jen "pomůcka" pro občasné hledání při zjištěných problémech v instalaci.
Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk 01.01.2021, 21:23
To mne zaujalo. Jak se starat o jističe, aby dlouho vydržely?
V podstate bohato stačí mať správny návrh rozvádzača, neprekračovať často nominálne hodnoty ističa, držať ho v čistote, v správnom prostredí, zbytočne nepreťažovať a kvalita sa sama odvďačí na veľmi dlho....k tomu pravidelné prehliadky, a skúška mechanizmu stačí aj pri meraní Riso vývodov....jed noducho treba používať istič správne jak sa má podľa jeho výrobcu, a kvalita sa ukáže sama..
A myslím že dajaké nepredpisové skúšanie či overovanie funkčnosti nadprúdovej spúšte jej preťažovaním mimo certifikovanej skúšobne do bežnej prevádzky nijakého ističa nepatrí...no občas sú elektrikári zvedaví, a skúšajú aj čo sa nevyžaduje..
Väčšinou sa s tým stretávam keď je už bimetal vyžíhaný, a zjavne vypína dosť skoro a často už dakde okolo svojho nominálu..
Také IJVéčka mi prídu že sa robili tak, aby vydržali toľko čo budova sama.... :) aj so svojim 1.5kA skratovej odolnosti..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana