Jak je možné, že domovní jistič nevypíná jednu z fází?

(1/7) > >>

Ivosh:
Přibližně rok od částečné rekonstrukce elektrického vedení jsem zjistil, že starý hlavní jistič 3x25 nevypíná jednu z fází - světla stále svítí, elektroměr zůstane běžet. Dříve si pamatuji, že elektroměr se vypnul a pokud vím, všechny okruhy byly shozené.

Při rekonstrukci se hlavní domovní jistič neměnil - pouze rozvaděče a navazující rekonstruované okruhy.

Je možné, že má hlavní jistič závadu? Nějak mi přijde, že taková závada je poměrně podstatná na to, aby se to "jen tak" mohlo stát.

Mohl elektrikář něco pokazit, i když do hlavního jističe nehrabal?

Jirka Š. Svejkovský:
Stát se to může a elektrikář v tom nejspíš nejede.
Nechte jistič vyměnit. Je to práce maximálně na hodinu (pro toho elektrikáře).

Rozvodak:
Citace: Ivosh  01.01.2021, 13:56

Přibližně rok od částečné rekonstrukce elektrického vedení jsem zjistil, že starý hlavní jistič 3x25 nevypíná jednu z fází - světla stále svítí,  elektroměr zůstane běžet. Dříve si pamatuji, že elektroměr se vypnul a pokud vím, všechny okruhy byly shozené.

Při rekonstrukci se hlavní domovní jistič neměnil - pouze rozvaděče a navazující rekonstruované okruhy.

Je možné,  že má hlavní jistič závadu? Nějak mi přijde, že taková závada je poměrně podstatná na to, aby se to "jen tak" mohlo stát.

Mohl elektrikář něco pokazit, i když do hlavního jističe nehrabal?

I taková závada může nastat. Koukněte jaká je indikovaná barva v "okénku" jističe. Zelená vypnutý stav, červená zapnutý. To platí pro moderní jističe.

U starších jističů je častější problém že po nahození nepřevádí fází.

Sežeňte si elektrikáře, který může jistič řádně odplombovat a ev. vyměnit. 

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Rozvodak  01.01.2021, 15:16

U starších jističů je častější problém že po nahození nepřevádí fází.

Letos jsem řešil hned několik jističů IJ (jednofázové,  bílé,  slovenské). Převáděly i při vypnutém stavu.

Václav Třetí:
To byla nejnepovedeněj ší verze jističů všech dob. Už jsem zde o tom psal, když přišly jako náhrada za ukončenou výrobu IJV a ITV, tak jsme se je záhy snažili eliminovat ze zásob materiálu, protože se s nimi nedalo spolehlivě dělat.  Už nové zlobily, po připojení vodičů některé nechtěly jít nahodit, stačil mírný zkrut kontaktů způsobený tahem silnějšího vodiče a stále jistič padal. Plast je měkký a kroutí se, navíc nemá tepelnou odolnost, takže zřejmě jističe nevypínaly, protože byl mechanismus, který se zahřál při přetížení nebo zkratu, přilepený ke krytu. Tento typ jističů měním, hned jak je vidím, pokud tedy souhlasí zákazník. S ohledem na to, že jsou třicet let staré, nebývá problém zákazníka přesvědčit, většinou i laik vidí a pochopí "hadrové" provedení. Ostatní typy jističů, starší i novější, obvykle odchází opačným způsobem, tedy, že jedna fáze nepřevádí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana