Která značka LED žárovek mají stejnou životnost jako žárovka?
PavlaMat:
Pamětníci to znají, bývaly žárovky, které měly prodlouženou životnost na 2500 a 5000 hodin. Vyráběla je kdysi dávno Tesla. Dnešní žárovky to nevydrží a prodloužená životnost se nedělá.
Ale na tu klasiku s 1000 hodinami je potřeba pohlížet reálně. Vždycky odcházely polské, rumunské a maďarské žárovky - aspoň pokud vím co se mi dostalo do ruky. Vždy vydržely Tesla - dokud byly české a Osram. Tesla pokud vím, vyrábí v čechách pouze halogenové žárovky a vše ostatní se dováží z číny a sestavuje z komponentů. Proto už posledních 20 let je nesmysl koupit cokoliv s nápisem Tesla.
Když začal humbuk se žárovkami a přestávaly se prodávat, koupil jsem v Platformě balíček 10 ks žárovek se zmenšenou baňkou od GE (General Electric). Nabral jsem 40W, 60W a 75W. Dvě menší hodnoty po 2, tedy 20 ks. Teď asi po 8 letech mám skoro plný stav. 40W a 60W mi ubyly dva kusy, 75 W mám všechny. Žárovky mám na WC, komora a sklep. Byla to dobrá investice s cenou 5 Kč za žárovku. Dál jsem se zásobil když všude vyprodávaly kompaktní zářivky Osram. Bral jsem je v Globusu po 20-40 Kč s výhledem na 20 let, než se uspokojivě začnou vyrábět LED s přívětivým světelným podáním a dobrou životností.
Podání barev už většina LED má vcelku dobrou, životnost stále ne. Zářivky Osram (zkroucený sklo se závitem E27) Má teď už jen Bauhaus, ale stojí kolem 160 Kč. Kupuju jen ty s životností 10 000 hodin. Spolehlivě vydrží víc, odhaduju tak o 30%. Nikdy se mi nestalo, že by nějaká zářivka Osram odešla hned, nebo po pár měsících. Za 10 let měním na nejexponovaněj ším místě zářivku za 10 let po čtvrté. Zářivka svítí denně v kuse jak se setmí od 16 - 21 hodin do druhého dne cca do 6 hodin ráno. Zkuste si to spočítat, kolik jsem s nimi nasvítil. Časté rozsvěcení jim nesvědčí. Jsem na zářivky zvyklý celý život a vyhovují mi.
Kromě toho měly donedávna zářivky o pár % nižší účinnost, než LED, teď se jim LED většinou vyrovnají, některé o pár % předčí. Má smysl řešit jednotky % u 9 - 23 W příkonu ? Na to si každý musí odpovědět sám. Já mám spolehlivý osvědčený výrobek a inovace mě vážně začne zajímat až bude po všech stránkách lepší náhrada.
Václav Třetí:
Dlouhoživotnos tní žárovky "Na těžko přístupná místa" s životností 2500 a 5000 hod. pamatuji velmi dobře. Vyráběla je TESLA Holešovice a bývaly špatně k sehnání. Ani pro podniky nakupující ve velkoobchodu nebyly k mání vždy a ve všech příkonech. V maloobchodním prodeji bývaly k mání pouze někdy v prodejně Technomatu v Sázavské ulici v Praze na Vinohradech. Tam byly k vidění i ke koupení jinak nedostupné věci, výbojky RVL a SHC a tlumivky k nim a další jinak tehdá nedostatkové a přísně obhospodařovan é věci.
Již jsem před delší dobou tady o těchto žárovkách psal. Na začátku 80. let jsem je osadil (provedení 5000h) do tříramenného lustru v u nás nejpoužívanějš í místnosti a vydržely tam přes 10 let. Když začaly odcházet, odešly během jednoho měsíce všechny najednou. Když jsem je vyměňoval tak jsem si uvědomil, jak dlouho tam jsou. Spočítal jsem zhruba počet hodin, které musely svítit a došel jsem k hodnotě 12 až 15 tisíc hodin! Splést jsem se nemohl, věděl jsem s dostatečnou přesností od kdy byly v provozu a doba a režim svícení byla a je u nás zhruba stále stejná dodnes.
mafiak:
Citace: Václav Třetí 14.11.2020, 14:28
IKEA prodávala svého času retrožárovky s tvarem baňky a uspořádáním vlákna, které byly velice podobné Edisonovým žárovkám ze začátku 20. století. Snad měly i uhlíkové vlákno. Myslíte toto provedení? Ty svítily výrazně žlutším světlem, což by odpovídalo i tomu uhlíkovému vláknu.
Nie. Myslím tým ich klasické Ledare žiarovky. Nemajú na výber viacero teplôt ako to majú ostatný výrobcovia (ak nerátam nejaké farbu meniace hračky na diaľkové..) ale tých ich 2700K je proste subjektívne teplejších ako ostatné emosy, phillipsy a osramy čo som mal možnosť porovnať “vedľa seba”.
Václav Třetí:
Mnoho LED žárovek označovaných různými výrobci jako teple bílé má teplotu 3000K a oněch 300K navíc je již vidět.
Martin Kurka:
Citace: Zdeněk Pikhart 13.11.2020, 12:15
Led žárovky se musejí kupovat podle váhy. ? Ty co nic neváží nemůžou mít kvalitní chlazení.
Že se LEDžárovky musí kupovat podle váhy je krásné a pravdivé.
Též se musí vážit patice, do kterých se zašroubovávají . V porcelánových paticích s kovovými kroužky a velkými dotyky je LED žárovkám dobře.
LED žárovky jsem osazoval jen do otevřených svítidel. Zejména stolních lampiček, do nástěnných půlovek apod. Do stropních uzavřených svítidel jsem je ani nevážil ani nezvažoval a svítidla jsem vyměnil za typy svítidel s integrovanými LED pásky přichycenými ke kovové základně svítidel, kde se čipy chladí dobře. V přisazeném stropním svítidle má LED žárovka vždy nešťastnou směrovost a je lepší zvolit jinou cestu než LED žárovku.
LED žárovky používám skoro výhradně značky McLED pro slušné Ra a výhradně teplé bílé, které nejsou výkonově tak vyhoněné do extrémů.
Zatím jsme neměl od první LEDky kterou jsem dostal v roce 2013 jedinou poruchu vyjma LEDžárovky ve svítidle v garáži den po instalaci. To jsem se naštval (byla to první instalace v uzavřeném svítidle) a zrovna za mrazů. A zrovna McLED jsem považoval za slušnější Čínu. Tak jsem LEDžárovku rozebral k úplnému pochopení. A při pitvě jsem si všimnul, že je špatně přilepená baňka k patici, protočila se a drátek na patici nemá dobrý kontakt. Stačilo posunout zpět a pro jistotu propájet i kontakt na čudlíku - funguje dodnes.
Podezření na závadu předřadníku po orosení se tehdy neukázalo pravdivé a tak jsem začal osazovat LEDžárovky i do některých uzavřených svítidel pracujících krátkodobě a pracujících i venku i za mrazu. Prvně jsem je dal do montážních přenosek jak se skly tak bez skel. Do takové přenosky se dá kopnout bez nebezpečí zničení nebo přeložení vlákna žárovky a dnes zatracované přenosky dostaly LED žárovkou druhý dech a není nebezpečí, že se na nich připálí plasty.
pokračování
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana