Která značka LED žárovek mají stejnou životnost jako žárovka?
Martin Kurka:
Jsou místa, kde je LEDžárovka fakticky přínosem (třeba chladničky, místa s vibracemi a rázy), jsou místa, kam se hodí podmíněně a jsou místa, kde je její nasazení nešťastné, nebo nemožné. Nešťastné může být barevné podání (ač v tom nastal neuvěřitelný pokrok), přehřívání v nevhodném svítidle, nehermetičnost, nevhodná směrovost.
Nemožné jsou vysoké teploty (trouby), nezálohování (semaforová dvojvlákna), buzení VF proudem (kontrola vysílacího výkonu), primární funkce jako zdroje tepla (akvária, terária, lávové lampy) apod.
Ve stolních lampičkách a přenoskách je 10-12W mírně teple bílá LEDžárovka nejlepší řešení. Dokonce i v historické reflektorové bakelitové lampičce pro šicí stroje, kterou mám dodnes pod pracovním stolem na hledání upadlých malých věcí na podlahu (do "nejspodněnšího šuplíku") mám nyní LED žárovku. A toto svítidlo proslulé přehříváním a křehnutím dostalo druhý dech a větší světelný výkon. Takže jsem plánovanou instalaci LED pásku na trnož pracovního stolu odložil ad acta., neboť největší životnost má provizórium.
davidasis:
Díky za různé zajímavé rady, ale chtěl bych objasnit pár věcí: i když jsou LEDky ve sklepě, tak tam není takové vlhko, aby se uvnitř ještě izolovaného svítidla LEDky rosili. Ty stejné jsem měl v kotelně, kde je abnormální sucho a taky šli do háje, stejná značka, stejný model.
Co se týče LEDdek IKEA, těch úplně klasických, tak chci zkusit. Mám od nich ještě úsporky 9 let staré, svítím s nimi v obyváku denně celý večer a pořád jsou prakticky jako nové. Tak jsem zvědav, jestli LEDky budou mít taky takovou výdrž.
Martin Kurka:
Citace: davidasis 19.11.2020, 11:31
.... Ty stejné jsem měl v kotelně, kde je abnormální sucho a taky šli do háje, stejná značka, stejný model.
Tady v povídání o životnosti nehraje roli vlhkost, ale teplota čipu (polovodiče) LED diod v LED žárovce.
V kotelně bývá u stropu teplo, že...
V grafu vidíte, že když u pěkně chlazeného čipu ve výborně chlazeném svítidle ve slušném prostředí taková LED žárovka má životnost třeba 30tisíc hodin. To je například pracovní bod LED čipu LED žárovky seriózního výrobce. Na grafu je to pravý modrý puntík.
Stejná LED žárovka stejného seriózního výrobce ale uzavřená ve svítidle, které moc nechladí a ještě ve svítidle umístěném u stropu v kotelně. U ní se pracovní bod přesune na místo levého modrého puntíku.
A najednou životnost LED žárovky klesne z 30 tisíc hodin jen na 3 tisíce hodin. To je 10x méně. V kotelně vyměníte stejnou LED už 9krát a za stejnou dobu ve stolní lampičce vám pořád svítí ta původní. Stejná šarže, stejný výrobce stejná doba svícení a takový rozdíl.
Z grafu je i vidět, že z hlediska životnosti čipu má teplota čipu LED žárovky a LED osvětlení mnohdy větší vliv, než serióznost výrobce. Je vidět, že slušně chlazený ale výkonově vyhoněný LED čip neseriózního výrobce může mít stejně mizernou životnost, jako špatně chlazené byť kvalitní LEDky kvalitního výrobce.
davidasis:
prosím, nechytejte se toho, kde ty LEDky jsou umístěny. V kotelně není takové teplo, aby odešla LEDka, je tam jen plynový kondenzační kotel. Stejná serie LED byla i na schodišti a taky odešli. Prostě to byla vadná serie a dost pochybuji, že firma Tesla prodává kvalitní LED žárovky. Psal jsem taky, že odešla LED 9W EMOS v lampičce asi po roce a něco.
Já jen chci doporučení od někoho, kdo má delší zkušenost s nějakou značkou LED, která vydrží, už mně unavuje zkoušet.
Krom jiného jsem jednu LED kuchal a samotné LED čipy jsou OK, odešla elektronika, takže problém je v nedbalé výrobě.
David Hruda:
Odpověď jste dostal v #4.
Co čekáte od značek EMOS a Tesla? Řekl bych, že cena odpovídá kvalitě.
(A víte, že Tesla je zkratka TEchnicky SLAbé? ;))
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana