Je správný návrh valivé koule u RD?

<< < (4/6) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Horský  30.10.2020, 07:41

Vítku, já s Tebou obyčejně vždy souhlasím, ale tentokrát ne.
K čemu Ti bude, když si graficky ochráníš jen hřeben, když pak s klesající šikminou střechy bude úhel naprosto jiný? Proto se to u šikmých střech počítá ve vztahu k zemi.....tedy, pokud mluvíme o hřebenovém jímači. Když jímač instalujeme do prostoru šikminy, pak provádíme výpočet ke vztaženým šikminám. Ostatně, tak nám to ukazuje i ČSN EN 62305-3 ed.2.
Alespoň já to tak chápu a i to tak počítám. Úhly si počítám spíš pro klid duše ve spojení s hlavním návrhem za použití valivé koule.

Pavle bracha nize to vysvetlil jak to myslim. Myslel jsem to k zarizenim/prvkum na strese - anteny, kominky atp...
A jak pise bracha dal, tak pri pouziti metody valive koule toto resit nemusis.

David V:
 (poklona)  za nákresy ....

Zkusil jsem to podobně  -  a vychází mi jímače strašně dlouhé ( tak abych pokryl rohy ). Když koukám po střechách, tak v takovém poměru nic nevidím. Je v tom ještě nějaký fígl ?

Bere se v potaz, že se valivá koule opírá o hřebenovou soustavu na nároží ?

Dále jsem se chtěl zeptat na maximální délku vodiče - odkud kam se to počítá? A z jakého důvodu se to určuje. Dále bych měl dotaz na k hřebenové soustavě 4 svody, by měl jeden vodič v kuse procházet od 1 svodu k druhému, a zbývající dva by nasvorkované.

(poklona)

Peter Lovacký:
Citace: David V  02.11.2020, 01:51

Bere se v potaz, že se valivá koule opírá o hřebenovou soustavu na nároží ?

V princípe by malo platiť, že medzi zachytávače na streche patrí všetko kovové do čoho je dovolený priamy zásah blesku (tyč, drôt)...záleží tiež od typu krytiny...obča s je dokonca vo vybraných prípadoch dovolený aj tenký plech, ktorý normálne sám o sebe jak zachytávač nevyhovuje

Pavel Horský:
Pokud se vám valivá koule opře o jímací vedení, je to samozřejmě dobře. Nesmí se vám dotknout objektu. Pak samozřejmě pozor na její propady. Musíte přemýšlet hodně ve 3D.
Z okolních střech si mustr neberte.
80% hromosvodů je instalována špatně. Já vlastně u nás v Podbořanech neznám objekt, který by byl dobře ochráněn. A přesto mají všichni bezzávadové revize, žádný dům tu nikdy od blesku neshořel, vše se jeví jako že v pořádku. Ale to je vždy do prvního průse...u.

Co se týče všeobecně u jakýchkoli spojů v elektrotechnic e.....každý spoj je budoucí možné poruchové místo, kde může docházet k jiskření a následnému požáru. NA toto je potřeba neustále myslet a podle toho navrhovat a montovat. Já jsem vždy dost rozladěný, když vidím objekty, kde byla nejprve provedena vrchní jímací soustava s tím, že svodové vedení končí na okapové svorce, ze která je pak následně dalším drátem vše napojeno na zemnící soustavu.
U délek AlMgSi8 je to tak, že tento drát dost pracuje vlivem rozdílných teplot okolí. Proto se doporučuje nad 10m délky instalovat dilatační propojky.  https://www.dehn.cz/pdbRes/DE_CS_Web/3965/4527/Artikelnummer-pdf/4529/374011.pdf
 Pozor, tyto pak mají smysl jedině v podpěrách s klipsy, kde se dát může pohybovat. V pevných podpěrách je to samozřejmě mimo mísu. A přesto to takto spousta umělců bezhlavě montuje.
Rovněž pozor na vlastnosti svorek. Pokud budete používat materiály některých českých plagiátorů, pak pozor na jakou proudovou zátěž jsou stavěny. Bez jejich zdvojení se na výpočtovou zátěž nedostanete.

David V:
Jakou výšku jímače (aby to vypadalo normálně ) a nebo jak se to řeší

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana