Je správný návrh valivé koule u RD?
David V:
Můžete se mi prosím podívat na návrh jímačů pro RD z pohledu valivé koule a ochranného úhlu? Zajímaly by mně nějaké postřehy, které jako začátečník nevidím.
V CAD jsem si nakreslil jímače ( oddálený je u antény) a valivé koule na LPS III.
Pro názornost jsem si tam dokreslil i metodu ochranným úhlem, kde jsem použil
"Milanův výpočet ochranného úhlu v závislosti na výšce a třídě LPS "
Zdeněk Friedrich:
Z vašeho obr. je zřejmé, že v tom máte zmatek. Propad koule není to, co jste nakreslil.
Z jednoho pohledu nelze vyšetřit ochranný prostor jímačů. Pokud jste elektrikář a v budoucnu chcete projektovat, je na kníšce (viz vaše zmínka o softw. MK) a zde na diskusi dostatek materiálu pro studium. Dále to není pouze o vyšetření ochranného prostoru, ale o dostatečných vzdálenostech a s tím souvisejícím počtem svodů, materiálech, vnitřní ochraně atd. Nic ve zlém, ale pokud nejste elektrikář, jenom se snažíte dopídit k nějakému výsledku na vlastním RD nebo jste projektant stavař, doporučuji to přenechat někomu, kdo zná souvislosti.
Vít Rotrekl:
Nebyl bych tak hrr Zdeňku :)
Třeba je to budoucí kolega a chce se něco přiučit. Podle mě ten návrh není úplně špatně. Ale jak píše kol. Fridrich, z jednoho pohledu to nejde posoudit. Je potřeba i druhý pohled.
Modře jsem vyznačil místa, které by mohly být problematické, protože musíte uvažovat v prostoru, tedy že ten klesající hřeben vede "jako by" k nám, tudíž je delší, než je v tomto pohledu. Chce to i pohled z druhé strany. a ověřit jestli se v mnou vyznačených místech nedotkne koule nejdřív domu a až pak jímací soustavy.
Potom lze provést nějaké další úpravy na jímací soustavě tak aby to vyšlo.
Pavel Horský:
Jak píše kolega...propa d valivé koule je opravdu něco jiného, než máte vy uvedeno v PDF. Už jen ochranné úhly máte špatně vypočítané. U hřebenové střechy se bere součet výšky objektu a výšky tyče od země. Úhel je pak kolem celé tyče stejný. Vy máte proveden výpočet pro tyče instalované na ploché střeše.
Kouli musíte převalovat ze všech stran objektu. Pak zjistíte, že vám nevyjdou jímače tak jak je máte v návrhu.
Dál bych jen opakoval to, co vám napsal kolega Friedrich.
Zdeněk Friedrich:
Citace: Vít Rotrekl 29.10.2020, 16:51
Nebyl bych tak hrr Zdeňku :)
Nemyslím to špatně a nechci žádného kolegu odrazovat. Všichni jsme nějak začínali a měl jsem v tom úplně stejný guláš. Prostě to nejde vysvětlovat v diskusi. Nejdříve je třeba pochopit, jak to funguje. K tomu účelu je zde mnoho profesionálníc h podcástů. Je potřeba si to nastudovat a v lepších časech osobně probrat nejasnosti na školení nebo třeba na spojce. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana