Je správný návrh valivé koule u RD?

<< < (3/6) > >>

Peter Lovacký:
Citace: David V  29.10.2020, 20:44

Je tedy lepší to kreslit přes nároží ...

Hej, tak som to myslel keď nekreslíte v 3D

Miroslav Minařík:
Citace: David V  29.10.2020, 20:10

ale tak sakra někde začít musím ne?  

No, tak to nejcenější!
Zkamaraďte se s Honzou Hájkem a a za chvíli to sypete z rukávu!  (dance)

To: Jan Hájek. Sorry jako ... nemohl jsem jinak, nebo jsem napsal něco špatně?

Pavel Horský:
Citace: Vít Rotrekl  29.10.2020, 19:40

Nesouhlasím. Stejný není, mění se podle toho k čemu to vztahuješ, takže k hřebeni budeš počítat jen výšku jímače nad hřebenem, ale směrem k zemi je výška jímače + výška hřebenu.

Takže podle mě jsou ty úhly stanoveny dobře. Ovšem souhlasím s tím, že u RD bych se s tímto nemazal a dal bych jeden úhel, pro ten nejvyšší bod.
Ale protože vím, že u takovýchto obkjektů vychází lépe valivá koule, tak používám pro návrh toto.

Vítku, já s Tebou obyčejně vždy souhlasím, ale tentokrát ne.
K čemu Ti bude, když si graficky ochráníš jen hřeben, když pak s klesající šikminou střechy bude úhel naprosto jiný? Proto se to u šikmých střech počítá ve vztahu k zemi.....tedy, pokud mluvíme o hřebenovém jímači. Když jímač instalujeme do prostoru šikminy, pak provádíme výpočet ke vztaženým šikminám. Ostatně, tak nám to ukazuje i ČSN EN 62305-3 ed.2.
Alespoň já to tak chápu a i to tak počítám. Úhly si počítám spíš pro klid duše ve spojení s hlavním návrhem za použití valivé koule.

Citace: David V  29.10.2020, 20:11

dle https://www.energetikainfo.cz/33/csn-en-62305-3-ochrana-pred-bleskem-cast-3-hmotne-skody-na-stavbach-a-nebezpeci-zivota-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4ElDzobldhBp52tgCefdDgP32ZspOsA8wwA/

dle obrázku pod Nadpisem Metoda ochraného úhlu  -  je sestavena hodnota X jako propad valivé koule oproti ochranému úhlu.......... ...........

Pokud se chcete tímto oborem opravdu profesionálně zabývat, musíte mít i zcela profesionální přístup. K prvopočátkům úspěchu patří zvládnutí požadavků ČSN a vyhlášek a ty se opravdu nestudují prostřednictví m článků uvedených na netu.
Předplaťte si přístup k ČSN na https://csnonline.agentura-cas.cz
Pak navštivte školení DEHN (nic lepšího neexistuje)......spousty školících materiálů od DEHN jsou
volně přístupné a kníŠka http://www.kniska.eu/  je přímo k nezaplacení.

Já takto začínal. Stal jsem se členem IP ILPC, jezdím na přednášky do LUMA Plus Chomutov, byl jsem několikrát v mateřské firmě DEHN v Neumarktu, o problémech osobně debatuji s Honzou Hájkem, Jirkou Kutáčem a Danem Andělem (DEHN)..... a pořád je to málo.
Vidíte? Pak se tu např, bavíme o výpočtech ochranných úhlů a hned se ukáže, že z jasna je v tu ránu jen polojasno  ;) :D

A já vám ze srdce přeji brzké zvládnutí celé problematiky a mnoho parádních návrhů.

Lukáš Rotrekl:
Citace: Pavel Horský  30.10.2020, 07:41

Vítku, já s Tebou obyčejně vždy souhlasím, ale tentokrát ne.
K čemu Ti bude, když si graficky ochráníš jen hřeben, když pak s klesající šikminou střechy bude úhel naprosto jiný? Proto se to u šikmých střech počítá ve vztahu k zemi.....tedy, pokud mluvíme o hřebenovém jímači. Když jímač instalujeme do prostoru šikminy, pak provádíme výpočet ke vztaženým šikminám. Ostatně, tak nám to ukazuje i ČSN EN 62305-3 ed.2.
Alespoň já to tak chápu a i to tak počítám. Úhly si počítám spíš pro klid duše ve spojení s hlavním návrhem za použití valivé koule.

Pavle, asi nechápaš co myslí. POkud budu mít něco přímo v hřebenu, třeba anténu, jímací tyč na ní stačí když budu počítat s ochranným úhlem jen vůči hřebenu, pokud bude dost dlouhý, abych to o něj pak opřel. Osobně se teda snažím dělat vš ne kouli, tam tě tohle netrápí.

Lukáš Rotrekl:
Citace: David V  29.10.2020, 20:44

Je tedy lepší to kreslit přes nároží ...

Změřte si v řezu nakreslený poloměr od jímače (to je poloměr se kterým bude koule obtáčet jímač, nebo u ochranný úhel (R1)),  k tomu bych přidal nějakou rezervu výškově třeba 20cm, takže ten poloměr bude reálně kratší, než jsem vám nakreslil. Vyneste si kružnici od jímače o tomto poloměru a zkontrolujte, jestli obejde dům a neprotne někde jeho půdorys.
Stejný postup pro druhý jímač. Pokud vám to nevyjde mezi jímači, ještě nezoufejte, použijte nástroj pro výpočet posunu valivé koule.

Přikládám vyšetření ochranných prostorů na jednom objektu pro inspiraci...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana