Čím zakrýt vstup CYKY kabelu do pružinových svorek termostatu?
Vlado Konrád:
Treba si vybrať niečo normálne. Ja požívam JA-150TP Bezdrôtový izbový termostat od Jabloronu.
Pri nabehnutí napätia prijímača pripojeného na kotol , prijímač automaticky spustí kotol do prevádzky + výhoda zmeny referenčnej miestnosti. Drátový som odstránil pred piatimi rokmi. Výhodou je aj určenie miesta pre referenčnú teplotu priamo v referenčnej miestnosti. U drátového je len jeden pokus. Funguje to na jedničku.
Václav Třetí:
Citace: Vlado Konrád 23.10.2020, 04:23
Táto núdzovka má len výhody.
Bohužel nemá, správná odpověď je kol. Fraňka. Drát je nejspolehlivěj ší a nejméně napadnutelný poruchami.
Jsme asi oba konzervativní, ale po zkušenostech, kdy jakémusi mému zákazníkovi začal po určité době používání bezdrátového termostatu kotel přetápět, zejména, když nebyli doma. Po příchodu v domě 30°C a kotel vesele topil. Zajímavé bylo, že v době, kdy někdo byl doma se to nestávalo, nebo kotel přejel teplotu jen o kousek. Termostat v záruce šel do reklamace a byl dokonce vyměněn za nový, situace se opakovala asi po měsíci znova. Druhou reklamaci vyřešil dodavatel vrácením peněz.
Je sice pravda, že toto je záležitost asi tak 12 až 15 let stará, ale pásmo 433 MHz je stále plnější, to se pozná i při používání dálkového ovládání centrálu auta. Znám místa v Praze, ale i v jejím okolí, např. v obci s několika tisíci obyvatel, kde auto dálkou nezamkne a také neodemkne, nebo musím jít do míst, kde vím, že je přijímací část a vyslat povel co nejblíže přijímací anténce. Zajímavé je, že tam to zlobí už asi 10 let, já tam jezdím za ta léta už několikátým autem, a zlobí to stále stejně. Docela by mě zajímalo, kdo tam provozuje zařízení, které dokáže trvale tak rušit a k čemu slouží. Je to obchodní a průmyslový areál na konci vesnice.
Trvalé umístění termostatu může být problém a obecně není pokojový termostat výhodný pro ovládání celého domu nebo bytu. Neměl by být v kuchyni a také v obýváku s krbem, neměl by být na zdi, ve které je uložen komín (od čehokoliv!), trubky od teplovodního topení a boileru, neměl by být také v místech, kde bude nadměrně ochlazován, takže výběr správného místa je kritický.
Obecně doporučit pokojový termostat nejjednodušší konstrukce lze jen v případě ovládání lokálního zdroje v jedné místnosti - např. přímotopy.
Já doporučuji moderní ekvitermní regulaci, ovšem musím přiznat, že stařičká analogová zařízení Komexterm fungovala na svoji dobu také velmi dobře. Jediný nedostatek byl, že její první seřízení trvalo měsíc nebo půl zimy, záleželo na mnoha okolnostech, hlavně na citu a šikovnosti seřizujícího. To byl nedostatek, že po namontování se dal udělat jen nějaký odhad, ale konečné dopiplání pomocí potenciometrů si musel udělat majitel sám.
V případě zdejšího aktuálního tazatele asi jiné řešení není dost dobře možné, takže mu můžeme pouze potvrdit, že radiové signály plastovou krabičkou budou procházet bez potíží. Zásadní změnu by musel asi chtít udělat anebo alespoň povolit majitel a to nebývá snadné domluvit.
Vlado Konrád:
Preto som vravel o JA-150TP bez poruchy robí čo má funguje na 868,1 MHz. Nie som predajca Jablotronu ale výrobky má profesionálne s hodnotením 1+ a tradíciu ako málokto. Skepsa nie je na mieste. Ak sa niečo vyberá len podľa ceny môže to dopadnúť všelijako.
Jan Franěk:
Citace: Vlado Konrád 23.10.2020, 12:39
Preto som vravel o JA-150TP bez poruchy robí čo má funguje na 868,1 MHz.
Ano, ale to není tento případ. Zde tazatel koupil (dle foto) něco z nejbližšího velkoobchodu, nebo hobymarketu. Odemne dostal pouze informaci o nedostatcích tohoto řešní, ale i návrh jak jeho problém může například vyřešit
Nicméně taky jsem pár těchto termostatů jablotronu instaloval, ale už to nedělám. Osobně sice považuji firmu Jablotorn za špičku v EZS systémech, kdy nabízí kvalitní systém s přehledným a intiutivním nastavováním, bohužel se to netýká těchto termostatů. Nejde o kvalitu, ale jednoduchost a přehlednost. Zákazníci je odmítají pro složité a nepřehledné nastavování a já jsem pak odsouzen k tomu, abych k nim pravidelně jezdil a prováděl ta nastavení za ně. O to ve finále nestojí ani jedna ze stran. Jinak bych asi řekl že dobrá volba.
Petr DolejsiXXXX:
Citace: Václav Třetí 23.10.2020, 11:26
...
V případě zdejšího aktuálního tazatele asi jiné řešení není dost dobře možné, takže mu můžeme pouze potvrdit, že radiové signály plastovou krabičkou budou procházet bez potíží. Zásadní změnu by musel asi chtít udělat anebo alespoň povolit majitel a to nebývá snadné domluvit.
(poklona) za potvrzeni, poridim krabici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana