Čím zakrýt vstup CYKY kabelu do pružinových svorek termostatu?

(1/4) > >>

Petr DolejsiXXXX:
Koupil jsem bezdrátový termostat.
Originální termostat byl připojen CYKY 1,5 kabelem.
Chci čidlo termostatu připojit stejným kabelem na místo původního termostatu.
Čidlo nového termostatu má připojení kabelu realizované nasunovací pružinovou svorkou.

Existuje vhodná koncovka/krytka, kterou mohu nasunout na kabel, která bude maskovat přechod bužírky kabelu na svorky? Tak aby nebyly vidět barevné vodiče.

Jan Franěk:
No, nevím, to už je prvního Aprýla?

::) :-\ 8) :o ;D :D

1 - proč jste koupil bezdrátový termostat, když máte připravený kabel? Vždyť bezdrát je mnohem dražší a má své mínusy, třeba jako ten, že když nepůjde elektrika a termostat pošle povel, tak přijíací jednotka po obnovení napájení o tom nebude vědět a kotel se nerozjede. Bezdrát = nouzovka tam kde chybí příprava = většinou to dělal blbec.
2 - asi už jste pochopil že to není určeno pro montáž, kterou jste právě zvolil. Přijímač se umísťuje v blízkosti kotle (třeba do rozvaděče nebo krabice z plastu),  nebo přímo do něj, podle zvolené varianty.
3 - zvolený kabel k řízení také ukazuje na to, že přprava byla podceněna (bazvy vodičů) a pravděpodobně neexistuje ani projekt.

Jediné co je na tomto dobře je to, že chápete že toto provedení není správně a je potřeba to řešit. Na krabici dejte víčko a využijte informace z bodu 2, nebo (za mne lepší) kupte normální termostat na kabel.

Petr DolejsiXXXX:
 (poklona)  za reakci.

1) Bezdrátový termostat jsem koupil, protože ten co je v pronajatém bytě původně je hned vedle topení a ještě na něj svítí slunce. Tj. co se děje je, že tato místnost konstantně hlásí přetopeno a vedlejší, která je v podkroví a není dobře zaizolovaná je v zimě. Opravdu amatérsky realizované vytápění. Moje řešení je, že budu používat bezdrátový termostat a jeho čidlo přesunu do místnosti, kde je zima na vhodnější místo. Týden jsem tuto variantu testoval a vše funguje jak má. Co se týče vypadnuté proudu, tak to ideál není, ale termostat kontroluje spojení s kotlem, tj. toto by neměl být problém a až kotel naskočí, termostat o tom bude vědět a znovu ho sepne.

2) Fotka byla pouze pro ilustraci, jak vypadají svorky, ke kterým jsem sháněl krytku. Na fotce vidíte spínač místo původního termostatu. Bezdrátový spínač je zde pouze provizorně. Opět sem vrátím původní termostat, takže díra nebude vidět, dráty do něj připojím zpět. Spínač samotný bude u kotle v koupelně, připojené novým kabelem. Bohužel jsem ale kabel neměl doma, tak abych termostat vyzkoušel, připojil jsem přijímač místo starého termostatu. Starý kabel pak stočím a zaizoluji, aby bylo možné připojit ke kotli starý termostat, až se budeme stěhovat pryč.

Můj dotaz ale stále trvá. Spínač/přijímač termostatu nemá být namontovaný na kotli, ale vedle něj, podle jeho dokumentace. V krabici by také být neměl, protože musí být schopný přijímat. Tj. pořád budu muset mít krabičku vedle kotle, od které povede drát do kotle a chci nějak vizuálně hezky ošetřit vstup kabelu do spínače.

Jirka Dobrovolný:
Pokud je na té CYKY fáze 230V, není ani úplně bezpečné, aby jeho izolace byla proříznutá tak, jak je z fotky patrné.

Jan Franěk:
A jak plastová krabička omezí vlastní příjem signálu?  :-\  Dle mne je to nejsnažší řešení vašeho problému. Osobně žádnou "návlečku" kterou bych mohl považovat za dostatečnou izolaci na takto provedený vývod kabelu neznám. O vzhledu nemluvě. Možná někdo jiný, uvidíme.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana