Proc vybavi proudovy chranic pri zapojeni DRO?
Karlik Chalupak:
Citace: Václav Třetí 06.10.2020, 18:16
Mazat nemusíte nic, odpověděl jste si navíc správně.
Přiložené schéma znázorňuje zapojení vrtačky z doby čtyřžilových sítí. Podmínkou bylo, že stroj je zapojen do instalace na pevno, např. přes spínač. Zásuvkové připojení se nepřipouštělo (alespoň ve firmách, kde se dělaly revize). Pokud budete mít vrtačku zapojenou tímto způsobem, stačí vyměnit přívodní šňůru za pětižilovou a zrušit můstek N-PE, zásuvku a vidlici již pětikontaktní máte. Bude to fungovat s chráničem a bude to správně i bez chrániče.
Použití traf ve strojích s primárem 400V je běžné, napájí se z něj nejen osvětlení, ale též ovládání stykači. Pak je stroj univerzální, vodič PE je vždy pouze ochranný tak, jak má být.
Trafo a osvětlení na 24V je výhodné i z jiného důvodu, žárovky mají krátké a silné vlákno, takže jim nevadí chvění strojů a nepraskají.
Takze pokud bych zapojeni provedl podle schematu a pouziji petizilovy privodni kabel od zasuvky k vrtacce, kde bych rozdelil mustek PEN na PE a N, tak chranic vypadavat nebude a bude dale plnit roli chranice? Bude to fungovat i v pripade, pokud bych jako napajeci zdroj zarovky pouzil LED trafo (230/12V) s dvojitou izolaci, kde je zapojena jen faze a N?
A posledni vec :-), proc mi uz druhy elektrikar rekl, ze proudovy chranic, kde neni na vystupu N zapojeno, neplni funkci chranice.
Jan Franěk:
Citace: Karlik Chalupak 07.10.2020, 18:41
Takze pokud bych zapojeni provedl podle schematu a pouziji petizilovy privodni kabel od zasuvky k vrtacce, kde bych rozdelil mustek PEN na PE a N, tak chranic vypadavat nebude a bude dale plnit roli chranice?
TO bude v pořádku a fungovat správně, pokud budete mít i do zásuvky 5ti žilový kabel. Ne, pokud do zásuvky máte PEN a chytáte se ho v zásuvce rozdělit (norm) Domnívám se že na to téma už zaznělo dostatek odpovědí, které vše důkladně vysvětlily.
Bude to fungovat i v pripade, pokud bych jako napajeci zdroj zarovky pouzil LED trafo (230/12V) s dvojitou izolaci, kde je zapojena jen faze a N?
Pokud vám nevadí že zasahujete do výrobku a nést za to plnou odpovědnost, tak v případě že to provedete správně, mělo by to fungovat. ALe přijde mi rozumnější použít zásuvku k napojení toho LED světla. Použijete hotový výrobek a budete mít mnohem snadnější a bezpečnější řešení.
A posledni vec :-), proc mi uz druhy elektrikar rekl, ze proudovy chranic, kde neni na vystupu N zapojeno, neplni funkci chranice.
Co na to říci. :-\ Někdo pracuje, nechodí na školení a školení vyhl.50 si "kupuje". Jiný se stále učí, vzdělává a nebojí se zeptat když něco neví, nebo na něco narazí. ALe většinou má méně času a není tím nejlevnějším. Pak ale výsledek vypadá také trochu jinak. ;D
Když čtu vaše dotazy, jsem čím dál tím více přesvědčen o tom, že se to u vás bez návštěvy odborníka neobejde, aby výsledek byl nejen funkční, ale i bezpečný. Evidentně tomu vůbec nerozumíte. (norm)
Karlik Chalupak:
Jan Franek: ano, papir nic neresi. Rozvadec po revizi a byl tam spatne zapojen jeden vodic (N), coz byl duvod proc vypadaval proudovy chranic. To same plati o 2 elektrikarich, kteri mi tvrdili, ze trifazovy chranic bez zapojeneho N na vystupu nebude plnit funkci chranice. Jeden z nich ma zivnost jako revizni technik. To je pak tezke...
Jan Franěk:
Citace: Karlik Chalupak 07.10.2020, 19:37
Jan Franek: ano, papir nic neresi.......
Ano, je to těžké. Nicméně to nemůže být bráno jako výmluva. Dle zákona se jedná o VZT (vyhrazené technické zařízení) a pracovat na něm smí jen oprávněné osoby.
Dále vás osobně považuji za spoluviníka toho stavu, protože zccela ignorujete své vlastní povinnosti a nemáte k tomu aktuální projektovou dokumentaci. Kdyby jste na začátku vy sám postupoval tak jak máte, nemusel jste dnes řešit tyto problémy a vše mohlo být provedeno k vaší spokojenosti. Pokud by se vyskytl nějaký problém a neměl by jste "máslo na hlavě", nebyl by jistě problém s reklamací a tím aby to ti elektrikáři uvedli do bezchybného a bezpečného stavu bez dalších nákladů pro vás.
Takže vymlouvat se na ty nejlevnější elektrikáře které jste sehnal a myslet si že to sám uděláte lépe jen podle rad na internetu, bych bral jako úsměvné, kdyby to nebylo tak vážné vzhledem k možným rizikům. Často může být i dobře míněná rada nebezpečnou, pokud nejsou brány v potaz všechny místní podmínky a domnívám se, že zde nemám všechny potřebné informace. Neberte to ode mne zle, ale jako dobře míněnou radu. Nemám potřebu vás jakkoliv shazovat, nebo se vám posmívat, ale už jsem potkal během praxe takových věcí, že mám mnoho důvodů být dost opatrný. Bez jakékoliv urážky si prostě nemyslím, že jste schopen posoudit všechna možná rizika, vzhledem k vašim znalostem problematiky. Teď by jste měl pochopit že výuka skončila a měl by nastoupit odborník, kterého si nyní můžete pohlídat, protože jste se něco dozvěděl.
Karlik Chalupak:
O penize mi rozhodne nejde :-), za dobrou praci rad dobre zaplatim. Projekt samozrejme byl (byla to novostavba a projekt byl potreba ke kolaudaci). Ono jit neco reklamovat po 7 letech je tezke :). Do dnesniho dne jsem zasuvku nepotreboval, tak nebyl problem. Tu chybu zapojeni udelali, to je bez debat. Mozna doslo k nepochopeni ohledne meho komentu, ze rozvadec je po revizi. Myslel jsem tim, ze na nem probehla revize po zapojeni. Nicmene co jsem potreboval za informaci k zapojeni vrtacky, tak tu jsem ziskal.
Jiz jsem si objednal elektrikare, ktery mi tuto zasuvku a ostatni 230V zasuvky prepoji pod novy chranic. Nicmene to, ze elektrikari (zivnosti) nevedeli, ze chranic bude funkcni i bez N me opravdu zarazilo. A ne, nejsou to nejlevnejsi elektrikari >:D bez velkeho portofolia zakazniku a poctu zakazek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana