Proc vybavi proudovy chranic pri zapojeni DRO?
Václav Třetí:
To mě nepřekvapuje, stále potkávám instalace, kde elektrikář zjevně nevěděl co má dělat. Stále se najdou jedinci, kteří nepochopili funkci proudového chrániče a proč jsou potřeba tři (pět) vodičů a jak je správně zapojit. Prostě se to ještě od r. 1996, od kdy se u nás začaly používat chrániče a dělat rozvody s plným počtem vodičů, nenaučili. Zákazník na to přijde velmi často až jako poslední. Bohužel mívají i vadné instalace pozitivní rev. zprávy, protože spřátelený revizní technik je také budižkničemu, který dělá pořádně akorát fakturaci částky za revizi.
Nedávno jsem řešil problém, kde elektrikář a také RT se svým ukrajinským pomocníkem zapojil provizorně (na přání majitelů) rozvody v rozestavěném objektu tak, že některé nezakončené a nezajištěné kabely končily v nehotové místnosti ležící na zemi a v sádrokartonové zdi. Vůbec si neprověřil po připojení k síti co funguje a co kam vede! Jejich další vizitkou byly prořezané izolace na žilách od holení plášťů kabelů. Nejpovedenější byl uštípnutý vodič PE přívodu ke kanalizační čerpací stanici, která byla v provozu již delší dobu, který použil pro jiné obvody, místo aby přidal do svorkovnice další vodiče!
Takový RT je na podání trestního oznámení nebo asi lépe na rozbití držky, to by pomohlo lépe a bylo by to bez možnosti odvolání. Majitelům byl naštěstí jeho výkon podezřelý. Docela by mě zajímalo, jaké chvalozpěvy by napsal do revize na tento svůj výkon.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana