Musí se podružné rozvodnice přizemňovat, pokud mají přívody v TN-C-S?

<< < (8/10) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Pavel Horský  23.06.2020, 11:24

Možná by se dalo argumentovat ČSN 33 2000-5-534 ed. 2, čl. 534.4.10.
Nicméně zde tomuto požadavku vyhovuje průřez PE vodiče v přívodním kabelu.

Myslím, že připojovací vodiče PE k SPD podle čl. 534.4.10 jsou jedna věc a vodič PE v přívodním kabelu je věc druhá. Jinak řečeno, když bude vodič PE přívodního kabelu do SPD zasmyčkován, tak připojovací vodič podle čl. 534.4.10 tam žádný není.

Citace: Pavel Horský  23.06.2020, 11:24

Takřka v každém projektu bývá vidět, že jsou k bytovým rozvodnicím vždy přivedeny ještě i samostatné uzemňovací přívody. Nicméně na základě jakého požadavku by se musely podružné rozvodnice ještě přizemňovat?

Také nevím o žádném normativním požadavku. Potom by šlo o nadstandardní řešení, které by mělo být zdůvodněno v technické zprávě projektu.

Peter Lovacký:
Citace: David Hruda  25.06.2020, 21:58

např. pro přepěťovou ochranu

A vy by ste ten (máte pravdu šiesty) vodič pripojil v byte na SPD2 a dolu na svorku, ktorá slúži len jak bod rozdelenia?

David Hruda:
Já bych udělal to, co by bylo psáno v projektu.
Pokud bych si nevěděl rady nebo měl nějaké pochybnosti, oslovil bych autora projektu a s ním to konzultoval.

Peter Lovacký:
Citace: David Hruda  25.06.2020, 22:54

Já bych udělal to, co by bylo psáno v projektu.

Ja by som zas radšej zrobil to, čo je napísane v norme.. :)

"Menší" problém ale je, že ten "akože zbytočný vodič" často v praxi ani nie je kde podľa normy pripojiť, a ani sa nedá o tom s kým konzultovať
A sa mi vidí, že ten príklad čo tu popísal p. Horský je práve jeden z nich
V podstate nie žeby to bolo celé zle či zbytočné, ale skôr sa mi toto v praxi celkom bežné riešenie vidí také nedokončené, či polovičné... taký sicher, že keby dačo... šak je tam :)

Milan Hudec:
Citace: David Hruda  25.06.2020, 21:58

Mám pocit, že ten vodič je šestý, ale třeba se pletu.
Nějak mi uniká, jak se v popisovaném případě (samostatné přívody TN-C-S pro každý byt) dostane cizí porucha do jiného bytu, můžeš to nějak osvětlit, Milane?

Předpokládám, že stoupačky jsou čtyřžilové a v bytě je nějké propojení PE-voda, PE-radiátor, PE-plyn......
Běžná paneláková nemoc s upadnutým PENEM v místě před rozdělením a putováním proudu po konstrukcích a pro toto nedimenzovanýc h PE vodičích sousedů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana