Musí být místo rozdělení na TN-C-S pod kontrolou?
Rozvodak:
Citace: baltazarek 26.05.2020, 19:33
Řeším revizi rekonstruované ho bytu v panelovém domě.
Od elektroměru který je na schodišti je připojen kabel CYKY-J 5x6 do bytového rozvaděče dle přiložené varianty 1 kde je bod rozdělení PEN umístěn v elektroměrovém rozvaděči mimo byt.
Revizní technik mě však upozornil, že tato varianta není vhodná, protože bod rozdělení není pod kontrolou.
Vhodnější je podle něj varianta 2, kde je bod rozdělení umístěn až v bytovém rozvaděči.
A proto, že kabel o průřezu 10mm již není možné dodatečně natáhnout má být PEN natažen oběma vodiči (N+PE) stávajícího kabelu 5x6.
Co si o této variantě myslíte?
Také není možné provézst dodatečné přizemnění v bytovém rozvaděči.
Co to je za békovinu? Takový termín, není pod kontrolou... to je nějaká novinka?
Nic, máte to dobře. Pokud pan RT má jiný pohled, nechť ukáže článek normy.
Pavel Horský:
Varianta 1 je naprosto v pořádku.
Je to jen pouhý názor vašeho RT, který nic neznamená.
Znamenal by až tehdy, pokud by ho doložil nějakým normativním nebo zákonným sdělením.
Dokonce je to naopak než tvrdí.
Venku před bytem je vše více pod kontrolou, než uvnitř bytu.
Na společných prostorech se provádí revize každých 5 let. V bytě jen při jeho kolaudaci a max. po rekonstrukci elektroinstala ce. Pak už po revizi nikdo ani nevzdechne.
Radim Strycharski:
Vsadil bych se, že tam v tom paneláku řeší dva vodiče CY6 ZŽ + M v jedné třmenové svorce. Potom je varianta 1 daleko méně riziková než varianta 2. Jestli se svorka uvolní, hrozí u varianty 1 "jen" škoda na spotřebičích a odpojení neživých částí od ochranného obvodu. U varianty 2 bude napětí na neživých částech, protože je jedno, jestli tam je jeden PEN nebo dva, protože ze svorky vypadnou oba. No a jestli je to jinak a každý vodič má svoji svorku, tak si kolega RT dělá zbytečné starosti.
baltazarek:
Pořeším to tedy znovu s RT.
Jan Franěk:
Citace: baltazarek 27.05.2020, 12:16
Pořeším to tedy znovu s RT.
Je jeho povinností, pokud narazí na problém, je definovat která norma a který konkrétní článek té normy, byly porušeny. Často jde napasovat na jednu závadu i více norem. Nicméně, pokud na toto neodpoví, jde jen o "silácké řeči" a z těch si nemusíte mnoho dělat. Sklaplo takto už mnoha RT, včetně mne ;) když jsem marně hledal nedávno zrušený článek a nenašel jinou oporu pro svá tvrzení :D
Jinak vše ostatní už asi napsali kolegové.
Jinak mě osobně vadí u varianty 2, ten vodič N připojený na svorkovnici PEN, dokonce 2x . U správného provedení je víceméně jedno, zda PEN rozdělím na svorkovnici za elektroměrem, nebo v bytové rozvodnici. Která varianta je pro daný dům vhodnější, záleží na místních podmínkách a projektové dokumentaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana