Musí být místo rozdělení na TN-C-S pod kontrolou?
baltazarek:
Řeším revizi rekonstruované ho bytu v panelovém domě.
Od elektroměru který je na schodišti je připojen kabel CYKY-J 5x6 do bytového rozvaděče dle přiložené varianty 1 kde je bod rozdělení PEN umístěn v elektroměrovém rozvaděči mimo byt.
Revizní technik mě však upozornil, že tato varianta není vhodná, protože bod rozdělení není pod kontrolou.
Vhodnější je podle něj varianta 2, kde je bod rozdělení umístěn až v bytovém rozvaděči.
A proto, že kabel o průřezu 10mm již není možné dodatečně natáhnout má být PEN natažen oběma vodiči (N+PE) stávajícího kabelu 5x6.
Co si o této variantě myslíte?
Také není možné provézst dodatečné přizemnění v bytovém rozvaděči.
Jiří Schwarz:
Naopak já vidím jako problém variantu 2, kde je veden vodič N a vodič PE a je to spojeno na PEN sběrnici
A je dobré vyhnout se zbytečným spojům a propojům, takže i kdybychom přistoupilo na naznačené řešení, tak bych spíše preferoval jednu sběrnici, která by byla současně jako PEN pro příchod a PE pro odchody
(uvidíme jak moc mě to někdo napadne že to není úplně čisté řešení)
Vždy je dobře, když jsou spoje přístupné pro kontrolu, nevím jestli by v prvním případě s tím byl problém, ale já vnímám jako jedno ze standardních řešení
Pak je doporučeno, aby byl bod rozdělení přizemněn. Ale pokud je PE vodič přizemněn ještě někde dál za bodem rozdělení, není to úplně ideální ale "lepší než nic"
baltazarek:
Bod rozdělení by byl bez problémů přístupný od elektroměru, který je umístěn na schodišti panelového bytu. Jako variantu 1 je to aktuálně zapojeno. Přizemnění je možné u elektroměru v místě rozdělení. V bytovém rozvaděči to už možné není. Tak teda nevím. Budu to muset ještě s panem projektantem probrat než to předělám na druhou variantu.
Jan Bocek:
Osobně bych s variantou 1 neměl problém. Zvláště když svorkovnice PEN je přístupná a isolovaná a má dostatečný počet kvalitních svorek. Prostě certifikovaná svorkovnice PEN.
Trochu by mi vadil ten centrální chránič. Když zapůsobí, je tma v celém bytě.....dnesk a se již instaluje více okruhů s chráničem právě z těchto důvodu. Pak potřebujete ty svorkovnice N dvě. Obvykle je označujeme jako N na přívodě a N1 až Nx za chráničem
PS Jaký je rozdíl kontroly v bytovém rozvaděči a v elektroměrové přístupné části?
Neznám žádný článek normy, který by to nařizoval
baltazarek:
Schéma které jsem zde zobrazil není úplné. Proudové chrániče jsou použity dva. Na každém z nich je jeden světelný okruh, takže pokud jeden vypadne tak nějaká světla zůstanou svítit. Propojení je z přívodního N na první proudový chránič a hned ze stejného bodu na druhý proudový chránič. Mám dodat zapojení ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana