Je dle ČSN 33 2130 7.16.15 nutný hlavní vypínač?
Radim Strycharski:
Citace: Martin Duspiva 25.05.2020, 11:42
Norma říká, že každá rozvodnice se musí dát samostatně vypnout (například vypínačem v téže skříni nebo místnosti). Výjimku tvoří bytové rozvodnice a rozvodnice do 25A ...
Trochu času jsem zbytečně ztratil nesprávnou identifikací článku normy, správně má být čl. 7.6.15 ČSN 33 2130 ed. 3.
Jinak myslím, že není moc co řešit. Důležité je slovo "samostatně". Takže když budou okruhové rozvaděče za elektroměrem dva, nebudou bytové a budou nad 25 A, tak už se musí oba nějakým samostatným vypínáním řešit. Pak je tady ta volba, jestli hlavním vypínačem v rozvaděči nebo nějakým "překážečem" vedle na zdi.
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 04.06.2020, 18:01
Což ovšem nesouvisí s umístěním hlavního vypínače, ale amatérismem montéra, či neschopností jeho zaměstnavatele zajistit mu prostředky k zajištění pracoviště.
Typické porušení BOZP.
Jo, klidně si házejte paragrafy, předpisy a tak dál. Co jste napsal je jistě pravda. Ale já se snažil najít možná rizika a nějak se s nimi vyrovnat tím, že doporučuji zpřísnit toto ustanovení. Proč? Protože se bavíme o rozvaděčích DBO a laikům i proudu je jedno, jestli je na začátku 10A, 25A, nebo 63A jistič. Stejně tak nějaké BOZP jim bude k smíchu.
Jasně jsem popsal některá možná rizika a doporučil použití hlavního vypínače "na očích". NIc jsem nepřikazoval a tak úplně nechápu vaši reakci. Osobně jsem zažil i ceduly A4 na jističi, který ale nešel zamknout, s jasným varováním - Nezapínej, na zařízení se pracuje. Bohužel soused co šel okolo neměl zrovna své brýle, považoval ceduly za lumpárnu omladiny tak ji sundal a jistič nahodil. Montér naštěstí dráty v předělávané rozvodnici spojil a tak to odnesl jen pár minutami trvající slepotou. Myslím že ten soused se sedmi křížky na zádech, se lekl o dost více.
Tím říkám jen to, že mít hlavní vypínač po ruce považuji za mnohem bezpečnější řešení a investice do něj za tak směšnou, že sám doma o tom nepřemýšlím ani vteřinu a vždy jej budu doporučovat i tam, kde být nemusí. POkud to někdo odmítne sice zcela nepochopím, ale budu akceptovat.
Pokud se navíc budu chtít bavit o rozvaděči, asi využiju jinou normu a to 61 439-3 v aktuálních edicích. Osobně vnímám tuto úlevu v úvodu citované normě spíš za chybu, protože to je jediné místo, kde se citovaná úleva na hlavní vypínač nachází a já vlastně ani nechápu proč zrovna u laické instalace. Fakt by mě zajímalo z jakého důvodu toto vzniklo. ALe možná ještě jednu připomínku. Sice se tam píše že to pro .... neplatí, ale pokud to vyžadují provozní potřeby a bezpečnost tak se na to vyjímka nevztahuje. Te%D si vyberte ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Co když to dle mého bezpečnost vyžaduje? :D :D :D :D :D
Rozvodak:
Citace: Jan Franěk 05.06.2020, 21:53
Osobně jsem zažil i ceduly A4 na jističi, který ale nešel zamknout, s jasným varováním - Nezapínej, na zařízení se pracuje. Bohužel soused co šel okolo neměl zrovna své brýle, považoval ceduly za lumpárnu omladiny tak ji sundal a jistič nahodil.
Možná by se to z toho chtělo poučit, napříště si odpojte odchody na jističi, to je lepší něž 10 cedulí.
Jan Franěk:
Citace: Rozvodak 05.06.2020, 22:07
Možná by se to z toho chtělo poučit, napříště si odpojte odchody na jističi, to je lepší něž 10 cedulí.
Za prvé se to nestalo přímo mě (nic takového jsem nepsal), jen jsem tomu byl přítomen a za druhé nebylo domluveno rozplombování. Jen byly prováděny práce uvnitř několika bytů, v rámci rekonstrukce bytových jader jednoho SVJčka a tak se potkalo několik firem na jednom patře.
A ano, existuje mnoho řešení jak se tomu ubránit. To ale nic nemění na tom, že použití hlavního vypínače v bytovém rozvaděči považuji za mnohem rozumější a bezpečnější řešení. ALe dle vašich reakcí jsem asi ve svém pohledu osamocen. :-\ :-\ :-\ :-\
Rozvodak:
Citace: Jan Franěk 05.06.2020, 22:13
Za prvé se to nestalo přímo mě, jen jsem tomu byl přítomen a za druhé nebylo domluveno rozplombování. Jen byly prováděny práce uvnitř několika bytů, v rámci rekonstrukce bytových jader jednoho SVJčka
Nechcete mi doufám tvrdit, že je problém zavolat na linku distribuce a rozplombování ohlásit? Mimo jiné má většina RE v měřené části RSAčka kde to lze vypojit také.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana