Je dle ČSN 33 2130 7.16.15 nutný hlavní vypínač?
Jan Franěk:
Citace: Rozvodak 05.06.2020, 22:18
Nechcete mi doufám tvrdit, že je problém zavolat na linku distribuce a rozplombování ohlásit? Mimo jiné má většina RE v měřené části RSAčka kde to lze vypojit také.
Proboha, nic takového přece netvrdím. Kam na to chodíte a co se mi to snažíte podsouvat? Navíc když nevidím důvod k rozplombování, proč bych to dělal? Nebo vy před každou prací na bytovém rozvaděči voláte kvůli rozplombování a odpojujete vodiče? Tomu opravdu ani trochu nevěřím. Navíc jak píšete, ve většině jsou RSAčka, ale ani nevím jestli zde byly, či nikoliv. Neměl jsem potřebu v elektroměrovém rozvaděči cokoliv dělat. Měl jsem práci na bytovém jádru.
Navíc úplně ignorujete co jsme psal dál, kde jasně píši, že existuje mnoho způsobů, jak tomuto zabránit. ALe už nereagujete na hlavné téma - vypínače v bytovém rozvaděči. Jen se upínáte na .... :-X
Milan Hudec:
Tak ono pravidlo 25A =vypínač je velice vousaté, v normách se objevuje dál a dál troufám si říci ze zvyku, nežli z nějakého šíleného technického opodstatnění.
Pokud budu velice striktní a krátkozraký, tak bych řekl, že profík si má při práci na instalaci s odpojením poradit a laik nepotřebuje hl.vyp.vůbec.
Nicméně v praxi je opak pravdou, a mnohdy takový vypínač dokázal zachránit nešťastníka vypnuvšího si vedlejší jistič nežli měl.
Dle mého názoru se jedná ne o nutnou jure funkcionalitu, ale o velice příjemnou.
Rozvodak:
Citace: Jan Franěk 05.06.2020, 22:28
Proboha, nic takového přece netvrdím. Kam na to chodíte a co se mi to snažíte podsouvat?
Citace: Jan Franěk 05.06.2020, 22:13
a za druhé nebylo domluveno rozplombování.
Navíc úplně ignorujete co jsme psal dál, kde jasně píši, že existuje mnoho způsobů, jak tomuto zabránit. ALe už nereagujete na hlavné téma - vypínače v bytovém rozvaděči. Jen se upínáte na .... :-X
Citace: Jan Franěk 05.06.2020, 22:13
To ale nic nemění na tom, že použití hlavního vypínače v bytovém rozvaděči považuji za mnohem rozumější a bezpečnější řešení. ALe dle vašich reakcí jsem asi ve svém pohledu osamocen. :-\ :-\ :-\ :-\
Aby nedošlo k mílce, já s vámi souhlasím že je lepší mít hlavní vypínač v každé rozvodnici. Jen jste zvolil špatný argument zpočátku. Protože:
Citace: Milan Hudec 05.06.2020, 22:30
tak bych řekl, že profík si má při práci na instalaci s odpojením poradit
Nebo vy před každou prací na bytovém rozvaděči voláte kvůli rozplombování a odpojujete vodiče? Tomu opravdu ani trochu nevěřím. Navíc jak píšete, ve většině jsou RSAčka, ale ani nevím jestli zde byly, či nikoliv.
Nevím co je na tom zvláštního. Pokud bych měl zapojovat rozvaděč, není jiná jistota než vodiče na přívodu vypojit a vyhnout. Někdy je lepší nebýt líný, jde přeci jen o zdraví.
Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec 05.06.2020, 22:30
Pokud budu velice striktní a krátkozraký, tak bych řekl, že profík si má při práci na instalaci s odpojením poradit a laik nepotřebuje hl.vyp.vůbec.
Presne tak :), laik má doma EI obsluhovať, a nie na nej pracovať
A to podľa návodu k nej, čo nakoniec aj tak čo platí pre všetky VTZ (to sú tie "zbytočné" papiere čo letia do koša aj s krabicami a PD čo plesnivejú na spodkoch v šuplíkoch)
Presne podľa toho návodu ktorý síce dakde v predpisoch existuje, ale ktorý ešte nikto nevidel tak jak Columbovu ženu... :D
Jan Bocek:
Citace: Martin Duspiva 04.06.2020, 21:36
Vim, že je to slovíčkaření. Rozvaděč nechám upravit. Ale kdybych chtěl, mohu se hádat s revizákem, že norma vypínač přímo v rozvodnici nenařizuje...
Pokud jste projektant elektro a máte projekt, tak se můžete s revizákem pustiti do diskuse.
Smyslem revize je posoudit, zdá je to podle projektu správně provedeno a zdá je to z hlediska bezpečnosti schopné provozu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana