Je dle ČSN 33 2130 7.16.15 nutný hlavní vypínač?
mduspiva:
Norma říká, že každá rozvodnice se musí dát samostatně vypnout (například vypínačem v téže skříni nebo místnosti). Výjimku tvoří bytové rozvodnice a rozvodnice do 25A ...
Tyhle věty téměř každý elektrikář chápe jako: "máš přívod nad 25 A?
Pak musíš mít v rozvaděči hlavní vypínač!".
Ale "musí se dát vypnout" přece neznamená "musí mít vypínač".
Když ujdu tři kroky k elektroměrovém u rozvaděči a shodím tam hlavní jistič, tak sem vypl domovní rozvaděč -> požadavek daný normou byl splněn.
Mám to takhle udělané (od elektrikáře, který tvrdí že to je v pořádku), ale když se zeptám kohokoliv jiného, dozvím se "Jakou máš hodnotu hlavního jističe? 3x32A? No tak to musíš mít podle normy v rozvaděči hlavní vypínač!!". Stejný dotaz ("Musím mít v rozvaděči hlavní vypínač?") se řešil i zde na diskuzi a reakce byly stejné: "podle ČSN 33 2130 odstavce 7.16.15 musíte, pokud jmenovitý proud překračuje 25 A..."
Ale to se tam přece nepíše. Přehlédl sem něco?
Miroslav Minařík:
technický přesun
Jan Franěk:
Citace: Martin Duspiva 25.05.2020, 11:42
Norma říká, že každá rozvodnice se musí dát samostatně vypnout (například vypínačem v téže skříni nebo místnosti). Výjimku tvoří bytové rozvodnice a rozvodnice do 25A ...
Přehlédl sem něco?
Osobně jsem raději, když mám hlavní vypínač "na očích", nejlépe hned v rozvaděči v kterém pracuji. Nejednou došlo k tomu, že někdo nahodil jistič zařízení, nebo rozvaděče, kde byly prováděny práce.
Zeptám se jinak. Máte na rozvaděči štítek? Jestli ne, nejde o rozvaděč a byl jste pravděpodobně podveden. Jestliže ano, jaký je na něm jmenovitý proud? TO také napoví více. Osobně jsem schopen tolerovat to, že máte malý byťák a hlavní vypínač je hned za dvěřmi na chodbě. Ovšem pokud by šlo o rodinný dům a hlavní vypínač bych měl v oplocení, nebo na fasádě, vždy budu chtít hlavní vypínač v rozvaděči. Doma to mám 4 rozvaděče a v každém z nich hlavní vypínač. ;)
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Franěk 04.06.2020, 16:51
Nejednou došlo k tomu, že někdo nahodil jistič zařízení, nebo rozvaděče, kde byly prováděny práce.
Což ovšem nesouvisí s umístěním hlavního vypínače, ale amatérismem montéra, či neschopností jeho zaměstnavatele zajistit mu prostředky k zajištění pracoviště.
Typické porušení BOZP.
mduspiva:
Štítek na rozvaděči mám, jmenovitý proud znám. I kdybych žádný rozvaděč neměl, dotaz bych položil stejně - zaráží mě totiž, jak je norma napsaná.
Věta “rozvaděč se musí dát samostatně vypnout, s výjimkou bytových rozvodnic a rozvodnic do 25A...” přece říká, že se bytová rozvodnice nemusí dát samostatně vypnout. Což je absurdní. Copak někdo kvůli výměně jističe v bytové rozvodnici vypíná celý dům? Přívod do takové rozvodnice je snad nějak jištěn a ten jistič jde ručně shodit - čimž se rozvaděč “dá samostatně vypnout”.
Vim, že je to slovíčkaření. Rozvaděč nechám upravit. Ale kdybych chtěl, mohu se hádat s revizákem, že norma vypínač přímo v rozvodnici nenařizuje...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana