Existuje výrobce jističů který u svých jističů nepožaduje předjistiění?
Jirka Š. Svejkovský:
Pokud bude zkrat krmit generátor, nejspíš žádné předjištění potřeba nebude.
Zkrat za trafem napájeným ze sítě bude okolo 9,5 kA (I"k), takže bych to taky nehrotil.
Co vyměnit jistič za válcové pojistky? Distributor bude happy a vy máte klid.
Tomáš Medek:
Pojistky mi distributor odmítl a to i když jsem tam dal signalizaci stavu pojistek. Chce třífázový jistič se signalizačním kontaktem, nic jiného. Protože to tak někdo napsal do tohoto dokumentu na 1. stranu dole:
https://www.eon-distribuce.cz/sites/default/files/2018-09/EON-podklady-pro-pripojeni-zdroju-do-630kva-v201211.pdf
"Poruchové a ostatní signalizace
2. Výpadek jističů měřících traf napětí (MTN 100V50Hz) pro ochrany a dispečerské měření nebo v případě měření nn výpadek jističe 400V AC pro dispečerské měření."
Argumentoval jsem mu, že tam nemohu dát jistič ze stejného důvodu jako ho nemohu dát pro elektroměr u nepřímého měření.
Když to tam dám tak jak chce, bude v rozporu s návodem výrobce.
Zkrat bude krmený trafem 400kVA i zdrojem 260kVA dohromady.
Zkusím to nasimulovat v tom Sichru, ale stejně při dalším výkonnějším zdroji a trafu bude problém ještě větší a distributor neústupnější a bude mít argument že to šlo předtím, tak to musí jít i teď. A já se připojováním zdrojů živím, pak to bude vše padat na mou hlavu.
Zdůvodnění mi technik distributora napsal toto cituji: "Jestli ani v příští opravě nebudete respektovat moje připomínky, tak už se omezím pouze na strohé „neodpovídá podkladům“ Odmítám s vámi polemizovat co mohu nebo nemohu nebo že máme chtít toto a toto nikoli."
Sice nejde jen o tuto věc, distributor požaduje zdroj upravit tak, aby byl v rozporu s PPDS přílohou č. 4 a následně chce po nás podepsat prohlášení že zdroj splňuje PPDS, (výrobce zdroje úpravu samozřejmě také odmítá), ale to je už na jinou diskuzi a s tím si poradím. Jen u toho jističe jsem potřeboval vědět jestli se nevyrábí nějaký, který by tomu požadavku vyhověl.
Václav Třetí:
Tak ať vám doporučí vhodný typ jističe.
Jirka Š. Svejkovský:
Sakra, že mě to nedošlo dřív.
Jistič B2A má zkratovou odolnost téměř neomezenou. Proč? Impedance na pól je 0,4 Ohm, takže přes něj nemůže téct proud větší, než 0,5 kA.
Problém vyřešen.
Tomáš Medek:
Ano tak to asi bude, ale proč tedy to předjištění výrobci v manuálu požadují, když je ten zkratový proud omezen už vlastní impedancí jističe, není to nějaká ochrana pro případ selhání jističe nebo delší době hoření oblouku a podobně? Proč tam tedy nenapíšou že v síti 230/400 je nutné předjištění jističů až od nějaké proudové hodnoty? Jsem to potom tou impedancí jističe schopný obhájit když se něco podělá a není to dle výrobce?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana