Existuje výrobce jističů který u svých jističů nepožaduje předjistiění?

(1/4) > >>

Tomáš Medek:
Výrobci běžných modulárních jističů požadují před jističem předjištění - maximální předřazenou pojistku.
Například jistič Schrack 2B/3 BM018302 má v návodu výrobce uvedeno "Maximální předřazená pojistka > 10 kA max. 100 A gL". Bonega také "Maximální předřazená pojistka:    100 A gG (>10 kA)".
Existuje výrobce jističů který u svých jističů nepožaduje předjistiění?
Distributor mi předjištění jističe nechce dovolit, což je podle mne v rozporu s návodem výrobců jističů a nechce za to být zodpovědný. Má za to být zodpovědný já.

Konkrétní případ. Pro dispečerské řízení výrobny požaduje distributor v trafostanici měření nn napětí které je jištěno jističem např. 2B/3 se signalizačním kontaktem - signalizace výpadek jističe měření. Když jsem před jistič nakreslil sběrnicový pojistkový odpínač s pojistkami 16A, tak to distributor odmítl. Takže jsem jistič odstranil a dal tak pojistky 1A s hlídačem stavu pojistek OEZ MD-M3 a to distributor také odmítl, že tam chce jen a pouze jistič s kontaktem a bez předjištění.
Trafostanice má 400kVA a zdroj má prozatím 260kVA asynchronní generátor.
Má to nějaké technické řešení?

Jiří_Hrubý:
Tak tam pro klid duše dejte FAZ.
Myslím, že si to trochu zbytečně komplikujete.

Jiří Schwarz:
Zkuste si zadat do Sichru jak dlouhý přívod jakým vodičem by mohl stačit, kdybyste použil doporučenou řadu FAZ, aby teoretický zkratový proud nepřekročil to, co by měl jistič dokázat "bezpečně vypnout"

A když jako přijatelné riziko započítáte ten jistič, že by se mohl poškodit při vypínání tvrdého zkratu, tak při reálné impedanci toho jističe určitě za jističem s hodnotou v jednotkách A, tedy na odchozích svorkách, nebude tak obrovský proud

Jirka Š. Svejkovský:
Zda předjistit nebo ne záleží na zkratovém výkonu před jističem. Pokud je do 10 kA, tak jistič 10 kA předjistit nemusíte.

Pokud je předpokládaný zkrat vyšší, než je vypínací schopnost jističe, musíte předřadit omezující pojistku. Minimální hodnota pojistky souvisí se selektivitou mezi ní a jističem, maximální s tím, na kolik je schopná proud omezit.

Najdete to v katalogu výrobce.

Poznámka:
Pěkně to vysvětluje nápověda programu Sichr.

Václav Třetí:

Žádejte odborné odůvodnění.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana