Provádíte revize LPS opravdu správně?
Pavel Horský:
Citace: Hynek Havliš 05.05.2020, 17:44
Nepsal jsem ale nic o tom, že je to tak správně.
Já také nemířil na vás.
Hodnotil jsem jen přiloženou, teď už vím, že ilustrační fotografii.
Jen jsem psal, že dovedu v 90% z místa určit většinu závad na hromosvodné soustavě.
Jan Franěk:
Těším se na záznam, že se dozvím mnoho nového.
Byť se snažím, nejsem si jist zda vše provádím zcela správně. Když kamkoliv přijdu a začnu komentovat provedení hromosvodu, jsem za problémového a to jsem přesvědčen, že mám v tomto tématu ještě hodně co dohánět, tedy mnoho se učit. Přesto vnímám stále opakujícíc se pochybení firem co to provádějí 20 a více let, bohužel dle mého furt na ho...o. Viz například vložené foto. Sám jsem už pár podobných fotek také vkládal sem, do různých diskusních vláken.
Ovšem klidně se přiznám, že i tím málem co vím, mě velmi baví "vyřádit se" během revize na podobných dílech, pokud se k tomu dostanu. Stále naivně věřím tomu, že RT má poctivě konstatovat skutečný stav a upozornit na případné neshody s předpisy a normami, byť to často znamená nechat se "vytlačit" ze dveří ;D
Ale jak psal Pavel Horský. Revize nejsou mou hlavní činností která by mě a mou rodinu živila a to mi dává dost svobody k tomu, abych to prováděl co nejpoctivěji. Koho zajímá jen cár papíru, tak ať si za něj klidně zaplatí. Je to jen jeho problém. A také si všímám že mnoho firem dává na své weby fotky, kde se hned ukazuje, že tomu nerozumí ;D často ani trochu.
Citace: Hynek Havliš 05.05.2020, 17:44
Zaujala mě ale odpověď p. Hájka a použití laserového úhloměru (případně i dálokměru). Tak to asi má být správně, ale ani tak měření jen z jednoho směru nemusí dát správnou odpověď -
jak si vzpomeneme, když oprášíme znalosti geometrie ZŠ;)
Vždy když se mi do ruky dostal opravdový projekt hromosvodu, nebyl problém dle jeho nákresů provést kontrolu jen pohledem, maximálně metrem. Stačily k tomu pohledy s vloženou valivou koulí a ochrannými úhly z boku domu z jednotlivých směrů.
Tým Elektrika:
eDEHN: Revize LPS
Pokud má být ochrana před bleskem spolehlivá a funkční, je třeba jí udržovat v dobrém stavu. V průběhu let může dojít k mnoha změnám na použitých komponentech, které povedou k tomu, že nebude již spolehnutí na zajištění funkcí jednotlivých komponent vnější a vnitřní ochrany před bleskem. Součástí kontroly jejího stavu by mělo být i posouzení, zda v některých aspektech nepokročily vědomosti v ochraně před bleskem tak, že jsou normativní postupy zřejmě zastaralé. Součástí kontroly a nejčastějšími zjištěnými nedostatky jsou však neodborné zásahy do ochrany, nebo změny na objektu, které mohou negovat veškerá realizovaná opatření.
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Provádíte revize LPS opravdu správně?
Hynek Havliš:
Citace: Jan Franěk 05.05.2020, 20:20
...
Vždy když se mi do ruky dostal opravdový projekt hromosvodu, nebyl problém dle jeho nákresů provést kontrolu jen pohledem, maximálně metrem. Stačily k tomu pohledy s vloženou valivou koulí a ochrannými úhly z boku domu z jednotlivých směrů.
Já vím, že občas trošku rýpu, ale kontrola podle výkresů/dwg stačit přece nemusí. Za prvé, například instalovaná anténa může být jiného typu, než na výkresu (třeba o 10 cm delší - to pohledem ze země nemusí být zřejmé, nebo instalovaná o něco výše...), za druhé, a to se stává celkem běžně, anténu může pootočit vítr.
Měřit metrem je samozřejmě možné, ale lézt s metrem po střeše a měřit jednotky metrů "ve vzduchu" občas nemusí být úplně jednoduché.
Samozřejmě, pokud bych ochranný úhel odhadl a do RZ napsal "v den xy vyhovuje", taky to lze těžko rozporovat.
Jenom mě zajímalo, jak na to, protože revize LPS nedělám.
Pavel Horský:
Laserový úhloměr zmiňovaný Honzou Hájkem je určitě dobrá vychytávka. Má ho někdo z vás, nebo někdo z vás viděl, jak se s tím dělá? Docela by mě to zajímalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana