Provádíte revize LPS opravdu správně?
Jan Bocek:
Předně LPS nemontuji, ani nedělám revize.
Před deseti léty jsem byl nucen udělat serií revizí LPS a na půdě FBI jsem dostal od Jiřího Kutáče i s věnováním ( v Ostravě 18.6.2010) právě vyšlou knihu Ochrana před bleskem a přepětím z pohledu soudních znalců.
Od té doby přednášky a publikace Jiřího Kutáče pečlivě sleduji.
Do diskusi o LPS zde na Elektrice se nezapojují, protože schází zkušenostní faktor.
Dnes jsem udělal vyjímku po vyslechnutí prezentace K2K z eDehn zde na Elektrice.
A musím se podělit o zážitky. Opravdu tato prezentace je zážitkem.
1. Doporučují všem elektrotechnik ům, revizním technikům, ale i všem předákům
elektro firem a nejen těm, kteří se zabývají s LPS
2. Jirka Kroupa svým audio přednesem s nádherným "makčeňom" vás prostě nenechá
usnout. Dále vám udělá vítr v hlavě a přemýšlení, zdá vše co děláme, děláme vůbec
dobře.
3. Prezentace není ale jen o LPS, ale je o elektrické instalaci i obecně. Oba autoři
K&K se zamýšlejí nad otázkou, proč se dělají chyby. Montér, který
nemá dobrou dokumentaci, nezná nové komponenty a montážní návody pak nemá
ani dobré montážní návyky. Tím nejsou dobré zkušenosti v dané oblasti. Dokonce
montéři nemají základní elektrotechnic ké znalosti.
4. LPS jsou elektrické obvody, které nelze odzkoušet. Proto musí být perfektní.
Montáž LPS, stejně jako jejich revize je velice náročná činnost. Každá stavba je originální jen s malým počtem opakujících se detailů . Je náročná na znalosti a zkušenosti. Jen sortiment komponentů se za posledních 15 roků velice změnil.
Tato prezentace v období karantény je velice záslužným činem. Velice přínosným.
Peter Lovacký:
Citace: Pavel Horský 06.05.2020, 09:28
Laserový úhloměr zmiňovaný Honzou Hájkem je určitě dobrá vychytávka. Má ho někdo z vás, nebo někdo z vás viděl, jak se s tím dělá? Docela by mě to zajímalo.
Dobrá vec to síce istože bude, no podľa môjho ho revizákovi netreba
Teda aspoň ja nikde takú svoju povinnosť, že jak pri revízii merať uhol na hotovej streche nevidím
Podľa môjho sú za správnosť uhla zodpovední projektant s montérom, a preto majú byť vo východiskovej revízii ich podpisy.
O dosť zaujímavejšia pre uvádzanie termínu ďalšej revízie je skorej taká tabuľka E2 ktorú tu zatiaľ nikto nespomenul a v nej uvedené napriklad také kritické systémy
Také definovanie ochrany pred bleskom som zatiaľ ešte v nijakom projekte nevidel, a pritom kritický systém ochrany môže mať i na prvý pohľad úplne bežná budova
Len tak naokraj ma zaujalo že v Čechách píšete asi správne hromozvod a my že bleskozvod.
Teda i my máme hrom, no ten ja chápem jak názov čo je spoločný pre el. výboj + zvuk
A keďže zvuk cez zachytávač neprejde tak by sa mohlo povedať že hromozvod funguje len na polovicu :)
To ma ale napadlo len tak pre pobavenie, isto ide len o dajaký jazykový zvyk, a to je potom vlastne jedno ;)
V praxi sa to mieša, je mi to jedno, a ani neviem že prečo mi to napadlo :D
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana