Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Václav Třetí:
To už je jiná řeč narozdíl od 2L + spotřebič ve II izol. třídě, který je atypický a v sumě spotřebičů vzácný.
3L + PE je docela běžné zapojení v síti TN-C, kde mi do 4p zásuvky přichází zeleno/žlutý vodič, který je PEN, ale na výstupu (zdířce) ho musím používat jako PE (neřešme nyní žádné vyjímky).
3L+PE je také poněkud méně běžné, ale možné zapojení zásuvky 4p v síti TN-C-S nebo dokonce TN-S. Pokud toto zapojení podpořím připojením na proudový chránič, nemůže v ní nikdo používat spotřebiče zapojené podle nějakých starých vyjímek.
Do obou těchto zásuvek mohu zapojovat obrovské množství běžných třífázových spotřebičů s elektromotorem průmyslové nebo i domácké výroby, které jsou ovládány klasickými spínači, stykačem s cívkou 400V a nebo třeba rozvaděčem plným stykačů, které jsou napájeny pomocí oddělovacího transformátoru s primárním vinutím připojeným na 400V.
Jak tedy pohlížet na tyto zásuvky, které jsou součástí pevné instalace a rozhodně nejsou určeny pro jeden specifický spotřebič?
Radim Strycharski:
Citace: Václav Třetí 20.04.2020, 12:00
Jak tedy pohlížet na tyto zásuvky, které jsou součástí pevné instalace a rozhodně nejsou určeny pro jeden specifický spotřebič?
A tím jsme se dostali k nezbytnosti a nezastupitelno sti dokumentace. Protože instalovaný zeleno/žlutý vodič může být PE nebo PEN a to nemůže předem stanovit žádný předpis. To může určit jedině projektant a ten v čtyřvodičovém vedení označí ZŽ vodič buď jako PEN nebo jako PE. A toto určení je pak pro všechny závazné. Pohledem do skutečné instalace to nezjistíme. Tam může být ZŽ Cu 10 mm2 bez modré návlečky a bude to PEN, který má závadu v tom, že nemá modrou návlečku. Anebo naopak tam bude ZŽ Cu 10 mm2 s modrou návlečkou, což bude závada, protože to bude podle dokumentace PE.
Václav Třetí:
A nebo je to PEN, který nemá návlačku jen proto, že rozvod je staršího data, kdy se ještě doplněním modrého značení PEN neodlišoval (protože v té době bylo PEN vše).
V běžných rozvodech RD, chalup a chat se skutečný elektrikář zorientuje a rozliší, co je PEN a PE, pokud se tedy nejedná o instalace vodiči NG a staršími, kde je běžně problém poznat co je fáze a nulák - záměrně užívám starou terminologii. Horší jsou rozsáhlejší průmyslové objekty bez použitelné dokumentace.
Mnou uvažované zásuvky se snadno odliší vadaskou a popř. kontrolou přívodu v rozvaděči. Jen to dá trochu víc práce, než se podívat do papírů. Jenže těm také nelze vždy věřit, tak to pak stejně skončí kontrolou fyzického zapojení.
Peter Lovacký:
Citace: Václav Třetí 20.04.2020, 12:00
V princípe funkčnosti a bezpečnosti na tie zásuvky všetci pozerajú správne, no mne išlo skôr len o detaily v pomenovaní toho, že čo ešte je sieť a čo už nie je
V minulosti v starej TN-C bola 4pol. zásuvka súčasťou siete, mala plný počet vodičov a mohla sa brať ako súčasť siete TN-C aj s káblom CYKY 4x4
Dneska v novej sieti TN-S sa už 4.pol. zásuvka nedá pripojiť plným počtom vodičov, a preto sa už nemôže brať ako súčasť siete TN-S ani keby bola pripojená s CYKY 5x4. Už patrí len ku vhodnému typu spotrebiča, a nijaký názov siete mi na ňu už nepasuje
Isto že môže byť do siete TN-S pripojená aj s CYKY 4x4, len potom už ani ten CYKY nie je sieť TN-S ale len vývod k vhodným spotrebičom
Ja do pravidla o plnom počte vodičov pre sieť radšej nemiešam iné počty vodičov, a keď už sa dakde použijú tak ich už nevolám že je to sieť
Potom sa mi totiž ľahko stane že keď kábel 3L+PE budem považovať za sieť TN-S a nie iba za vývod ku spotrebiču, tak už nebudem vedieť aká je to za sieť keď sa dakde stretnem s vývodom 2L
Tak si oddelím pojmy pre siete od pojmov pre vývody k spotrebičom a mám v tom poriadok
Toto píšem ale len za seba, že jak sa na počty vodičov pozerám ja
Keď chce mať dakto kabel 3L+PE za sieť TN-S nech si má, mne to nevadí, ja mu budem rozumieť i tak
Jan Bocek:
Elektrická síť je soustava obvodů sloužících k připojení spotřebičů napájených ze stejného zdroje.
TN elektrická napájecí síť ...a jestli je to C- kombinovaná s PEN, nebo separovaná S- s oddělením PE+N, stále to bude napájecí síť. Rozdělení uvnitř spotřebiče nelze považovat za rozdělení sítě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana