Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Miroslav Revús:
Citace: Miroš Jan 16.04.2020, 22:20
Jo a jen tak mimochodem, v případě nezapojení svorky „N“ na vstupu u 4 pólového FI, u vývodu pro 3 F motor, u typu PF7, vyřadím z provozu testovací tlačítko.
Schneider electric vyrába prúdové chrániče typ Acti 9, ktoré majú testovacie tlačidlo zapojené medzi fázy a nepotrebujú N vodič.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 17.04.2020, 07:10
Četls moje příspěvky řádně?
V případě 3f PCh s využitým N je takové zapojení dokonce nadmíru solidní.
Snažím se. Dle tvých příspěvků č. 46, 50 a 52, se PEN vodič, po zapojení na svorku N na chrániči, změní zázračně v PE a půjde na svorkovnici PE. N z něj vycucne chránič. Promiň, ale takovou békovinu prostě neberu. Jestli jsem to pochopil jinak, sem s vysvětlením, ale podle reakcí kolegů v dalších příspěvcích, nejsem jedinej kdo to takto pochopil.
Nicméně i kdyby jsi z toho chrániče dál pokračoval PENem, tak toto zapojení napadnu v každé revizi, i když se ti zdá lepší kvůli ušetření spoje. Ne že bych vždy souhlasil ve všem s tím jak jsou normy napsány, přesto nikdo v žádném předpise ani normě nevidím požadavky na omezování počtu spojů. To, celkem logicky, dělá automaticky každý slušný elektrikář co nemá v hlavě jen duto, ale nikdy ne za každou cenu. Nevnímám jako férové tvé nařčení kolegy, že má rád spoje navíc jen proto, že upozorňuje na to že standardní zapojení je jiné, než zde navrhuješ. Dle mého budou mít další požadavky norem a dalších předpisů přednost, nad nějakými domněnkami, byť z jistého úhlu pohledu logickými. Popravdě mi řekni, jestli by jsi během své revizní činnosti nenapadl podobné zapojení, články několika norem a návodem výrobce.
Milan Hudec:
Tak znovu:
K příchozímu PENu bude bez jeho přerušení napojena svorka N chrániče, přičemž odchozí část tohoto vodiče bude ukončena na můstku PEN (pokud bude využívána jeho funkce N pro nějaký jiný okruh bez PCH a pod. nebo již bude čistě ochranný a bude končit na můstku PE).
Proč ne naopak, tj. příchozí PEN nepřipojit hned na můstek PEN - protože neznám běžný můstek pro malé rozvaděče přes který by šel onen vodič prohnat bez přerušení, tak aby pokračoval dále do svorky N proudového chrániče.
V případě původní instalace s AL vodiči navíc lepší spojku, nežli je klecovka chrániče v rozvaděči nenaleznu vůbec, tj. zamezím poruše uhoření příchozího Al vodiče PEN v běžném můstku, kde je Al drát "trápen" přímo šroubečkem.
Svorka chrániče nebude při nepřerušení příchozího PEN namáhaná proudově nijak více nežli při napojení pouze N vodiče.
Otázka barevného značení - ano zde to je na jistou diskuzi nakolik je řešení správné, nicméně výhoda daleko vyšší bezpečnosti takového řešení alespoň za mne tyto spíše akademické debaty naprosto převyšuje.
Je třeba si uvědomit, že závady v PEN vodiči se dějí v drtivé většině případů kvůli jeho pracovní funkci, nikoli ochranné.
Ono řešení bych tedy mohl napadnout snad jen dejme tomu na barvě vodiče a to ještě s jistou nejistotou (spíše kousku vodiče, vezmi si případ kdy vedle chrániče bude můstek PEN kde se ukončí příchozí zž, a z toho místa půjdeš do chrániče, třebas jen dvoucentimetro vou modrou propojkou), a to je skutečně pod moji rozlišovací schopnost, spíše bych se za takovou buzeraci coby revizák styděl.
Miroš Jan:
Doprčic práce.
Tak mi se tady rozčilujeme nad některými paskvily a návrhy laiků, a pak se sami nemůžeme shodnout nad takovou banalitou, jako je správné připojení proudového chrániče?
Páni kolegové, pak se nedivte, že v té naší branži, je takový bordel!! (zle) (zle) (zle)
Pro mne, je technická specifikace výrobce,(manuál), nad normu, a tudíž ji dodržím, ať so to někomu líbí nebo ne.
Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan 17.04.2020, 11:44
Doprčic práce.
Tak mi se tady rozčilujeme nad některými paskvily a návrhy laiků, a pak se sami nemůžeme shodnout nad takovou banalitou, jako je správné připojení proudového chrániče?
Páni kolegové, pak se nedivte, že v té naší branži, je takový bordel!! (zle) (zle) (zle)
Pro mne, je technická specifikace výrobce,(manuál), nad normu, a tudíž ji dodržím, ať so to někomu líbí nebo ne.
O tom není sporu a moje řešení nic takového také neporušuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana