Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?

<< < (15/23) > >>

Rudolf Souček:
A co tak minimální poloměr ohybu vodiče dle manuálu výrobce toho vodiče.

Miroš Jan:
Citace: Rudolf Souček  17.04.2020, 12:28

A co tak minimální poloměr ohybu vodiče dle manuálu výrobce toho vodiče.

Řeč je o něčem jiném.

Jiří Vodehnal:
Já myslím, že je to jasné. N "nulák" je pracovní vodič, který sloužík napájení, v našem případě přístroje jménem chránič. PE ochranný vodič slouží k ochraně v případě poruchy.

Radim Strycharski:
Citace: Miroš Jan  17.04.2020, 13:56

Řeč je o něčem jiném.

Ale kdeže. Připomínka ohledně namáhání vodiče v ostrém ohybu je asi jediná důležitá v této diskusi.

Jinak si myslím, že každý by se měl trochu odkopat ze svých pozic. Zřejmě jde hlavně o přehlednost instalace. V rozvaděči s 36 moduly a třemi řadami chráničů bude asi prohánění PENu přes vstupní svorky chráničů nepřípustné. Na druhou stranu jsou instalace, kde přechází síť TN-C na TT. Tam se naprosto legálně připojí přívod lokální distribuce L1/L2/L3/PEN na přívod chrániče a z odvodních svorek odchází L1/L2/L3/N. Klidně můžeme vodič PEN považovat za PEN až do posledního jeho milimetru délky. Protože, přesně jak psal Milan, chránič si cucne jenom N. Ta instalace s jedním přívodem, jedním odvodem a jedním chráničem je tak jednoduchá, že jednodušší snad už nemůže být, takže nějakou nepřehledností argumentovat nelze. Vzpomeňme, že norma 4-46 nemá problém s tím, aby vodič PEN přivedla na svorku PE 4-pólové zásuvky a taky se nad tím nikdo nepozastavuje. Neboť ta zásuvka si z vodiče PEN cucne jenom PE. A slovenská 4-41 jde ještě dál, ta dokonce zná vodič PEN s funkcí pouze PE (což teda osobně považuju za paskvil).

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  17.04.2020, 11:34

Otázka barevného značení - ano zde to je na jistou diskuzi nakolik je řešení správné, nicméně výhoda daleko vyšší bezpečnosti takového řešení alespoň za mne tyto spíše akademické debaty naprosto převyšuje.

Já to vnímám zcela opačně

Citace: Milan Hudec link=topic=43024.msg339073#msg339073

Proč ne naopak, tj. příchozí PEN nepřipojit hned na můstek PEN - protože neznám běžný můstek pro malé rozvaděče přes který by šel onen vodič prohnat bez přerušení, tak aby pokračoval dále do svorky N proudového chrániče.

To já zase znám, jen bych měl prostě problém se samotnou barvou toho vodiče, který by už v tento okamžik měl mít modrou barvu.
Nehledě k tomu, že svorkovnice určená třeba k přenosu 60-80A, v případě malé rozvodnice, nemůže mít problém s přenosem proudu, když je ten proud navíc omezen hlavním jističem řekněme do 25A. Leda by šlo například  o lajdáctví montéra. TO lajdáctví vnímám jako mnohem větší problém.

Citace: Milan Hudec  17.04.2020, 11:34

........,  a to je skutečně pod moji rozlišovací schopnost, spíše bych se za takovou buzeraci coby revizák styděl.

OK, stydím se. Jsem buzerant, kterému vadí zeleno/žlutý PEN vodič v jasně označené  svorce N. Který to vnímá jako znepřehlednění instalace a upřednostnění pracovní funkce před ochranou, když se celý život učil opaku.

Tyto debaty fakt nedávám a vzdávám to. Opravdu mi to za to nestojí.  :-X

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana