Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?

<< < (13/23) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  16.04.2020, 21:26

Pokud vezmu příchozí PEN a pěkně bez přerušení ho vmáčknu do svorky PHC s tím, že odchozí/pokračující camfour bude dozajista PE, tak pro věc udělám maximum co se nadbytečných spojů týče.

Je to kus "kšeft" z pohľadu dačo  za dačo :)
Vyššia bezpečnosť a spoľahlivosť pripojenia dosť dôležitého prvku jak je chránič na úkor prehľadnosti
Hej, farbičkovo to nie je v súlade s normou, to je jednoducho tak

Neobhajujem odchýlky od noriem, len na druhej strane sa v obyčajnej debate opýtam, že keď to bude takto spoľahlivejšie a bezpečnejšie spravené z hľadiska výdrže v domácnostiach ktoré idú roky bez akýchkoľvek kontrol a bez pravidelnej údržby, tak koľkých revizákov z toho pri periodických revíziách šľak trafí?
A k tomu taká otázka:
Dá sa porušiť nezáväzná norma ak je výsledkom takého porušenia vyššia bezpečnosť a spoľahlivosť?
Ja sato  nepýtam aby ma dakto poučoval, to je len taká otázka na zamyslenie pre elektrikárov z praxe :)

A možno aj také debaty raz prispejú k tomu, že sa na chráničoch objaví N/PEN, alebo len číselné označovanie svoriek pre pracovné vodiče
Šak sú to chlapi len debaty a nie hon na bosorky či dokazovania na súde ;)

Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Revús  16.04.2020, 21:53

A odkedy sa pre symetrické trojfázové vývody, ktoré pre svoju činnosť nepotrebujú N vodič, pripája PE/PEN vodič do chrániča? Pokiaľ viem, tak ten vývod má iba tri fázy cez chránič a Ž/Z mimo neho. N svorka ostáva prázdna.
Alebo som niečo zaspal?  >:D

Jjj, asi hej :),  vyzerá že ste kus zaspal dačo z významu slov, bo ja som nikde nenapísal že do chrániča, to ste napísal vy,  ale som napísal že ku chrániču, a teda samozrejme myslené že do obvodu z chrániča
Myslím, že keby ste kus viac chcel, tak aj pochopíte že jak som to myslel

A hej, na každom sa dá nájsť chyba keď sa bars chce, no nie každý u všetkých to tak aj rovnako robí ;)

Peter Lovacký:
Keď 3f chránič potrebuje k testovaniu N, a i keď možno nie každý, tak pre mňa je to dosť dobrý dôvod na plný počet vodičov v sieti pred ním, a za ním už je to vývod hoci aj bez N k motoru a nie sieť

Dám príklad, a kus si spotrebič vymyslím:
Špirála na 400V, trieda ochrany II.,  dajmetomu že dačo lepí na výrobnej linke, a je v prevádzke pod primeraným dozorom aby nedošlo k žiadnej zmene

Jaká je to chlapi sieť, že L+L?

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  16.04.2020, 23:39

Hned několik. Nikde v normě nevidím podobný způsob rozdělení PENnu. Hlava mi nebere že zrovna ty doporučuješ připojení PEN na svorku N, která není k tomuto určena výrobcem. Pokud dále za PCH nepokračuje vodič N a jeho připojení bude sloužit pouze ke správné funkci testovacího tlačítka, nedává mi smysl to, že je tam o spoj méně a bude to lepší. PRo funkci test  tlačítka by stačil i kousek CY1,5mm2 a už vůbec by nezáleželo ja nějakém spoji navíc, ale toho bych se nebál ani v případě že bude vodič N za PCH plně využit. Navíc to neprospívá přehlednosti celého zapojení a to i v tom, že nejde o standardní zapojení. Začínáš mě děsit tím, jak zde postupně navádíš ke snižování standardů, čímž sám silně  přispíváš k bordelu v oboru a kazíš tím práci těch, co to berou vážně. Už vidím jak během revize řekne elektrikář že je to OK, protože to četl zde v diskusích jako dobrý způsob rozdělení PENu. Osobně nejsem ochoten připustit ani na moment to, že bych toleroval na svorce N v PCH, připojení PEN vodiče. Žádné keci okolo, týkající se spoje navíc, s tím nic nezmůžou. Začínám o tobě vážně pochybovat.   :-\

Četls moje příspěvky řádně?
V případě 3f PCh s využitým N je takové zapojení dokonce nadmíru solidní.

Milan Hudec:
Citace: Jiří Vodehnal  16.04.2020, 23:17

Dle mého názoru jsou zásady zapojování rozvaděčů, nebo´t předpokládám, že chránič do něj dávám.
Mám-li náš případ, tj TNC a na chránič zapojuji motor, tak to musím udělat takto:
Přípojnice PEN - přívod zž PEN, odcházím dalšími zž PEN + náš zž PE pro motor
Přípojnice PE - přívod z PEN zž, odcházím modrým N do chrániče
V případě jediného FI jsem ochoten připustit modrý N do N chrániče.
Vývod N chrániče se nekoná nebo musím udělat další N můstek.
Vše musí být řádně označeno, tj. také zásada.

No asi jste velkým příznivcem zbytečných spojů, dokonce tak velkým, že jste se do nich zamotal: Přípojnice PE - přívod z PEN zž, odcházím modrým N do chrániče

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana