Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?

<< < (12/23) > >>

Miroš Jan:
Tak podle tebe je v pořádku, připojit na svorku s označením "N" Z/Ž vodič?
Pokud ano, tak to se neschodnem. :(

Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan  16.04.2020, 22:31

Tak podle tebe je v pořádku, připojit na svorku s označením "N" Z/Ž vodič?

Onen zž vodič (nechme stranou modré doznačení) není v případě jeho nepřerušení zapojen do či na svorku N, ale svorka N je připojena k němu.
Navíc funkce  N může/musí být označena zž, pokud tento zároveň plní ochranou funkci.

Miroš Jan:
Tak ten vodič Z/Ž, připojenej na svorku "N" chrániče, pardón opačně, ještě ten vodič ZŽ označíš modrým proužkem?
Tak to prostě neberu.

Jiří Vodehnal:
Dle mého názoru jsou zásady zapojování rozvaděčů, nebo´t předpokládám, že chránič do něj dávám.
Mám-li náš případ, tj TNC a na chránič zapojuji motor, tak to musím udělat takto:
Přípojnice PEN - přívod zž PEN, odcházím dalšími zž PEN + náš zž PE pro motor
Přípojnice PE - přívod z PEN zž, odcházím modrým N do chrániče
V případě jediného FI jsem ochoten připustit modrý N do N chrániče.
Vývod N chrániče se nekoná nebo musím udělat další N můstek.
Vše musí být řádně označeno, tj. také zásada.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  16.04.2020, 22:27

Jaké pravidlo moje řešení porušuje?

Hned několik. Nikde v normě nevidím podobný způsob rozdělení PENnu. Hlava mi nebere že zrovna ty doporučuješ připojení PEN na svorku N, která není k tomuto určena výrobcem. Pokud dále za PCH nepokračuje vodič N a jeho připojení bude sloužit pouze ke správné funkci testovacího tlačítka, nedává mi smysl to, že je tam o spoj méně a bude to lepší. PRo funkci test  tlačítka by stačil i kousek CY1,5mm2 a už vůbec by nezáleželo ja nějakém spoji navíc, ale toho bych se nebál ani v případě že bude vodič N za PCH plně využit. Navíc to neprospívá přehlednosti celého zapojení a to i v tom, že nejde o standardní zapojení. Začínáš mě děsit tím, jak zde postupně navádíš ke snižování standardů, čímž sám silně  přispíváš k bordelu v oboru a kazíš tím práci těch, co to berou vážně. Už vidím jak během revize řekne elektrikář že je to OK, protože to četl zde v diskusích jako dobrý způsob rozdělení PENu. Osobně nejsem ochoten připustit ani na moment to, že bych toleroval na svorce N v PCH, připojení PEN vodiče. Žádné keci okolo, týkající se spoje navíc, s tím nic nezmůžou. Začínám o tobě vážně pochybovat.   :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana