Jaký je důvod požadavku na průřez PEN ≥10 mm² pro 4p zásuvku v TNC síti?
Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký 15.04.2020, 11:50
Zajtra si pozriem našu 4-41 (vašu nemám), ale myslím že máte pravdu a dajaká výnimka pre vynechanie PE v obvodoch tam za dajakých prísnych pravidiel určite bude
Domácnosti sa to odhadujem týkať nebude, uvidím, ale pre dajaké technologické prevádzky môže byť jak píšete dovolené aj čisto len ochranné opatrenie dvojitou izoláciou
Ano, je to v podstatě tak. Je to regulováno požadavkem na jedno opatření pro všechno v daném obvodu a v případech, kdy je provoz instalace nějak "odborně ošetřen", čili typicky se to netýká domácností (čl. 412.1.3 ČSN 33 2000-4-41 ed. 2). To bude nejspíš stejné v ČR i SR.
Citace: Peter Lovacký 15.04.2020, 11:50
Ešte ma napadlo, nemal by mať kábel k 2f ohrievaču správne žily 2L+N+PE namiesto 3L+PE?
Myslím správne, nemyslím práve na možnosť preznačovania pracovných vodičov v bežnom CYKY4x4 (3L+PE)
Pokud ten ohřívač bude potřebovat vodič N, tak ano. Pokud ho potřebovat nebude, bude tam vodič N k ničemu úplně stejně jako třeba šedý pro L3.
PetrPijacek:
Citace: Radim Strycharski 13.04.2020, 20:25
Nemůžete přece nově tahat Cu 4 mm2 ve funkci PEN.
Souhlasím, akorát se to blbě vysvětluje Frantovi, který vás požádá o přidání 4-p zásuvky do dílny. Vždyť už tu jednu má , připojenou 4-kou hliníkem a když před 40-lety kolaudoval, revizí to prošlo bez problémů a já mu teď předhazuji desítku v mědi.
CYKY 4x4 lze natáhnout jen k zásuvce L1/L2/L3/PE. Nedívejte se na to tak, že si mermomocí musíte vybrat nějaký z obrázků v ČSN 33 2000-4-46. Kde je psáno, že varianty uvedené v normě jsou jediné možné? Berte to tak, že tam holt chybí obrázek vedení L1/L2/L3/PE k 4-pólové zásuvce.
Tím si právě nejsem jistý, jestli je to "normativně" správné, byť funkční to samozřejmě bude a je to ta nejschůdnější cesta. Takže v rozvaděči připojím ZŽ na PEN svorkovnici, tím, že jej na konci neoznačím modře :) z něj udělám čistý PE a na druhé straně připojím do zásuvky L1/L2/L3/PE. Co když mi tam ale Franta připojí spotřebič zapojený podle stále povoleného "B" a přes PE půjde pracovní proud ? Abych to vyloučil, měl bych asi konkrétní spotřebič připojit přes přechod. krabici nebo vypínač. To samé, pokud půjdu cestou TN-C-S s chráničem. Ano, Franta sice poruší normu tím, že připojí spotřebič v TN-C do TN-C-S a správně mu bude vybavovat chránič, ale vy budete za toho, kdo to musel špatně zapojit, vždyť na stejné staré zásuvce na protější stěně mu to funguje, takže chyba nemůže být ve spotřebiči...(dokud bude platné "B" možnost zapojení, tak má v podstatě pravdu) a vy jste ten, kdo ani neumí zapojit 4-p zásuvku.
PetrPijacek:
Citace: Miroslav Revús 13.04.2020, 10:51
Chránič v sieti TN-C môže byť iba v jedinom prípade: keď je zaradený vo vývode pre spotrebič bez potreby N vodiča. Typicky je to asynchrónny trojfázový motor, pretože jeho Ž/Z vodič je vo funkcii PE.
Na Slovensku to tak ale skutečně mají napsané v normě STN 33 2000-4-41/2007.
Čl. 411.4.5 uvádza:
Prúdový chránič (RCD) sa nesmie použiť v systéme TN-C.
NÁRODNÁ POZNÁMKA. – Výnimkou môže byť použitie prúdového chrániča v obvode trojfázového spotrebiča, ktorého pracovnými vodičmi sú iba krajné vodiče a vodič PEN plní len ochrannú funkciu (napr. asynchrónny motor s vinutím statora v zapojení do trojuholníka).
Přes chránič musí jít všechny pracovní vodiče a nesmí přes něj jít vodič PEN. Takže síť TN-C za chráničem je logicky neřešitelná.
Vycházel jsem z obrázku od pana M. Kůrky ze starší diskuze, snad nebude vadit, když ho sem znovu vložím.
Nechci aby to vyznělo, že jsem zastáncem používání 4-p zásuvek nebo TNC instalací, v novém skutečně nemají co dělat, ale stále nějak nemůžu zkousnout, že zatímco distribuci projde v neměřené části i 6 mm² PEN , mně norma nařizuje třeba i pro jedinou zásuvku 4-p/16 A 10 mm². To ať raději zruší možnost B (přesunout do A) a D přidají k C (bylo přípustné dříve) .
Miroslav Revús:
Citace: PetrPijacek 15.04.2020, 16:02
Souhlasím, akorát se to blbě vysvětluje Frantovi, který vás požádá o přidání 4-p zásuvky do dílny. Vždyť už tu jednu má , připojenou 4-kou hliníkem a když před 40-lety kolaudoval, revizí to prošlo bez problémů a já mu teď předhazuji desítku v mědi.Tím si právě nejsem jistý, jestli je to "normativně" správné, byť funkční to samozřejmě bude a je to ta nejschůdnější cesta. Takže v rozvaděči připojím ZŽ na PEN svorkovnici, tím, že jej na konci neoznačím modře :) z něj udělám čistý PE a na druhé straně připojím do zásuvky L1/L2/L3/PE. Co když mi tam ale Franta připojí spotřebič zapojený podle stále povoleného "B" a přes PE půjde pracovní proud ? Abych to vyloučil, měl bych asi konkrétní spotřebič připojit přes přechod. krabici nebo vypínač.
S Frantom je potrebné prediskutovať, čo chce do tej zásuvky pripájať. Podľa toho je nutné navrhnúť zásuvkový vývod a presvedčiť ho, že chránič je štandard (pre prípad 4P zásuvky).
Ak je Franta rozumný a tú zásuvku potrebuje, určite ho ukecáte minimálne na zrušenie starej 4P zásuvky a natiahnutie nových 4/5P zásuviek (4P na cirkulár, 5P na spotrebiče s N vodičom) s medenými káblami, chráničom a novým ističom. Chránič proste do dielne patrí.
Ak je "vůl", ktorý chce všetko lacno, najlepšie zdarma, tak sa treba odporúčať so slovami "nemôžem riskovať, že vyhoríš mojím pričinením" a odísť.
Miroš Jan:
Citace: Miroslav Revús 15.04.2020, 17:31
Ak je "vůl", ktorý chce všetko lacno, najlepšie zdarma, tak sa treba odporúčať so slovami "nemôžem riskovať, že vyhoríš mojím pričinením" a odísť.
Moje řeč Miroslave. Jediné správné řešení. ;)
Prostě s takovejma de...lama, je třeba se nesrat. >:(
Prostě když nechce chápat, tak nedělám. ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana